12 [IUN 18] POLITIC Buzau
Marţi, 12 iunie 2018

Se redesenează esichierul politic buzoian

Doru Gheorghiade alte articole de Doru Gheorghiade
2 voturi 2171 vizualizari 0 comentarii doru.gheorghiade@sansabuzoiana.ro


Vestea că trecerea unor fruntaşi P.M.P. la A.L.D.E., împreună cu mai mulţi fideli a iscat lungi reacţii şi polemici în ceea ce se numeşte clasa politică buzoiană, dar nu numai.               Practic, trecerea deputatului Adrian Mocanu şi a senatorului Dorin Bădulescu „la pachet” în tabăra lui Călin Popescu Tăriceanu prevăzută a se întîmpla după retragerea lui Traian Băsescu de la cîrma P.M.P., va schimba sensibil tabla de şah a politicii din judeţul Buzău. Forma în care a fost negociată între părţi migrarea crează unele ipoteze de lucru foarte interesante. Deschide o luptă internă în A.L.D.E. În primul rând este de observat că modul în care a fost decisă la Centru, primirea lui Bădulescu şi Mocanu la A.L.D.E. Deşi parlamentarii de Buzău şi-au separat trecerea, şefii din partidul lui Tăriceanu nu-i primesc decît împreună şi nu le-au acordat „din prima” şi şefia filialei buzoiene preferînd să numească un interimar în persoana vicepremierului şi ministru al Mediului, Graţiela Gavrilescu, care va prelua preşedinţia A.L.D.E. Buzău. Sursele noastre de la vîrful A.L.D.E. spun că această situaţie crează o concurenţă pentru alegerile interne din filiala ALDE, ar asigura teoretic doar un singur loc eligibil pentru viitoarele alegeri parlamentare care va fi cel al şefului de filală. Şi asta, deoarece, cel de-al doilea va fi ocupat, în mod tradiţional românesc, de un trimis de la Bucureşti. Astfel, între senatorul Dorin Bădulescu şi deputatul Adrian Mocanu se va declanşa o luptă acerbă pentru obţinerea funcţiei de preşedinte judeţean al A.L.D.E. Buzău. Iar cîştigătorul va fi cel care va avea evident cei mai mulţi susţinători, însă, bătălia va fi una dură şi va lăsa urme.
Reaşezări în consiliile locale
Noua configuraţie politică va aduce după sine şi unele reaşezări în deliberativele locale. De pildă, în CLM Buzău, unde PMP şi PSRo au 4 mandate, lucrurile se complică. Cum vor vota oare consilierii A.D.L.E.-işti? Probabil, vor negocia cu PSD, partid cu care, cel puţin teoretic, oamenii lui Mocanu sînt aliaţi. Ceea ce nu convinde pesediştilor. Ar fi interesant de văzut cum s-ar putea aşeza la masa negocierilor şeful PSD Buzău deputatul Marcel Ciolacu şi noul său coleg de coaliţie  deputatul Adrian Mocanu, ştiut fiind adversitatea notorie dintre cele două persoane. Dar, în politică se poate orice...

Se vor renegocia şefiile deconcentratelor?

Un aspect important ţine, mai zic surse politice, de faptul că deputatul Adrian Mocanu, odată devenit membru A.L.D.E. va căuta, în numele acestui partid să primească şefiile unor instituţii deconcentrate buzoiene, împărţite prin altgoritmul Coaliţiei. Pe acest palier sînt aşteptate declan­şarea de către Mocanu a unor negocieri cu P.S.D., dar e de văzut dacă partidul deputatului Marcel Ciolacu va discuta pe această temă. Oricum, evo­luţia situaţiei e pe zi ce trece mai interesantă şi demnă de urmărit atent.
Etichete: buzoian |  esichierul |  politic |  redesenează
Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 1   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU