06 [AUG 19] POLITIC Buzau
Marţi, 06 august 2019

Scandalul terenului de sport de la Şcoala Nr. 1, ultimele evoluţii

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
0 voturi 2284 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

Noul an școlar le-ar putea rezerva o surpriză de proporții celor aproape 900 de elevi ai Şcolii Generale Numărul 1 din Buzău. Orele de sport sînt incerte după ce terenul pe care se desfășurau a ajuns subiectul unei dispute. 

În urmă cu cinci ani, terenul pe care elevii fac orele de Educație fizică a fost retrocedat. De atunci, proprietarul de drept a fost obligat să permită accesul elevilor pe terenul de sport în schimbul unei chirii lunare pe care a primit-o de la Primăria Buzău. Cum perioada în care Primăria a avut drept de preemțiune a expirat, acum actualul proprietar are dreptul să facă orice cu terenul, inclusiv să interzică elevilor și profesorilor accesul:

"Istoria acestui teren este veche, în sensul în care s-a pus în posesie o persoană primind, probabil, o revendicare pe Legea 10. Tribunalul Buzău a decis, definitiv, că acel teren aparţine acelei familii, a fost un termen de 5 ani cu drept de preemţiune pentru Primăria Buzău. De acum e foarte probabil ca acea familie să spună că nu mai vrea să vîndă Primăriei terenul.", a explicat pentru Focus TV primarul Buzăului, Constantin Toma.
 
Terenul are aproape 860 metri pătraţi și reprezintă aproape jumătate din curtea școlii ceea ce înseamnă că este vital pentru buna desfășurare a orelor de sport dar și pentru simpla relaxare a copiilor în timpul pauzelor. Conform cerințelor proprietarului, Primăria Buzău ar trebui să plătească pentru terenul de sport circa 227 mii de euro, o sumă considerată prea mare de o parte a consilierilor locali care au și votat împotriva tranzacției. Liberalii, de pildă, spun că prețul de 300 de euro pe mp, cât a cerut inițial proprietarul, este mult prea ridicat. 

"În cadrul şedinţelor comisiei de negociere, eu am propus prețul de 250€/m.p., în loc de 300€/mp față de cât a cerut proprietarul terenului şi raportul de evaluare. Comisia a fost de acord cu acest preț, urmând ca la ultima şedinţă să-i comunice proprietarului decizia.
La ultima sedinta, la care eu nu am putut participa şi nici semna procesul verbal, comisia a votat prețul de 265€/mp. Membrii comisiei, mai puţin subsemnatul, au deliberat şi au aprobat prețul de 265€/mp, preţ care a fost trecut în proiectul de hotărâre inițiat de d-l Primar.
Drept pentru care mi-am păstrat aceeaşi poziţie şi am rămas consecvent, votând împotriva, pentru că prețul nu a rămas cel pe care l-a hotărât comisia", a scris pe fontul său de Facebook consilierul penelist Constantin Ionescu. 

Împotrivă sînt și aleșii A.L.D.E. care suspectează o înțelegere obscură şi, la rîndul lor, au scris pe contul de FB al partidului de la Buzău: 
"Consilierii locali ai ALDE Buzău și consilierul local Silviu Laurențiu Roșioru susțin toate proiectele de hotărâri locale care contribuie la îmbunătățirea condițiilor din unitățile de învățământ din municipiul Buzău. Domeniul educației, atât de văduvit prin lipsă de interes și de finanțare, merită toată atenția și preocuparea aleșilor locali.
Dorim să transmitem opiniei publice adevărul cu privire la o minciună sfruntată răspândită de mediile apropiate PSD Buzău. În ultima ședință de Consiliu Local Municipal, proiectul referitor la cumpărarea de către Primărie a terenului din curtea Școlii Generale nr. 1 din municipiu a căzut la vot. Consilierii ALDE nu s-au împotrivit cumpărării terenului, ci s-au abținut de la vot PENTRU CĂ PREȚUL NEGOCIAT DE PRIMARUL TOMA CU PROPRIETARA DE DREPT ESTE HOȚIE LA DRUMUL MARE! Acest preț este categoric umflat, neținându-se cont de prețul pieței și de faptul că proprietara nu putea construi pe el absolut nimic, având în vedere că este în apropierea Școlii - monument istoric.
Ce face însă PSD - încercarea de a regiza manifestări publice, plătirea unor articole mincinoase în presă și lobby-ul pentru a muta presiunea pe ALDE - este jenant și grav în același timp.
Nici noi, nici colegii din celelalte partide care asigură Opoziția în CLM Buzău la adresa sistemului corupt controlat de PSD, nu ne asumăm matrapazlâcurile marca C. Toma și, pe cale de consecință, nici datul cu subsemnatul la DNA.
Vrem ca Școala 1 să aibă posibilitatea unei incinte în care să își poată desfășura activitățile în aer liber, dar nu acceptăm ca acest imperativ să fie folosit de politruci ca acoperire pentru tunuri imobiliare date pe bani publici", au explicat tot pe Facebook, cei de la A.L.D.E. Buzău.

Ei spun că nu au nimic împotriva tranzacției, dar țin mult la legalitatea ei. După votul de respingere din cadrul ședinței C.L.M. Buzău, proiectul va fi repus în discuție la finele lunii august. 

"Lumea a venit și la ei, părinții sînt foarte supărați, conducerea școlii, la fel, profesorii. Am aflat pe surse că şi P.N.L. şi A.L.D.E. ar vota de dată aceasta iar în luna august voi repune pe ordinea de zi acest proiect, bineînţeles că înainte vom lua legătura cu familia care deține acest teren pentru a nu face alt pas. Pentru că ei pot vinde oricui sau pot construi acolo, pentru că nu mai au nici o obligație nici față
de școală și nici față de Primăria Buzău", a mai zis primarul Toma.

Pentru ca proiectul să treacă are nevoie de o majoritate calificată, adică de 16 voturi. La ședința de săptămâna trecută, 13 aleși au votat “pentru” şi 6, ai Opoziției, s-au abţinut.


Etichete: evoluţii |  Scandalul |  sport |  terenului |  ultimele |  Şcoala
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU