Războiul influenţelor

de Doru Gheorghiadealte editoriale de Doru Gheorghiade
redactor 1099 vizualizari • 0 comentarii
„Vocea Rusiei” este un post de radio în limba română pe care nu-l ascultă nici măcar cei care lucrează acolo. În schimb, site-ul, foarte virulent, cu articole parcă dictate de Putin – fapt care n-ar mira, totuşi, pe nimeni -, este în plin proces de branduire pe piaţa rusească de profil.
Recent, între „Vocea Rusiei” şi Radio „Deutche Welle” s-a iscat un conflict mediatic interesant, după ce postul german a preluat un editorial al lui Andrei Cornea din Revista 22, intitulat „Este România o colonie?”.
În esenţă, textul lui Cornea spune că România se află în pericolul ca, după 9 decembrie, să fie condusă de un Parlament absolutist, care ar putea schimba Constituţia după bunul plac al „Vocii Rusiei” şi al Antenei 3. În replică, „Vocea Rusiei” a publicat un text, semnat de un anume Andrei Mîndruşescu, care zice despre „Deutche Welle” că a devenit un post cu mari carenţe de deontologie.
Ciorovăiala între cele două instituţii mediatice nu este deloc rodul unei pure întîmplări. Dimpotrivă, ruşii, care au pierdut teren şi influenţă în ultimii ani, mai ales de cînd Traian Băsescu s-a dat, total, de partea „Marelui Licurici”, au căutat diverse metode pentru a reveni în forţă. Am citit cu atenţie replica lui Mîndruşescu şi mi-am dat seama că noul KGB, ca de fiecare dată, racolează agenţi foarte capabili. Iar Mîndruşescu este, fără îndoială, unul dintre ei. Şi dacă ne uităm mai cu atenţie, vedem că „Vocea României” începe să conteze în spaţiul mediatic on-line din România. Cu alte cuvinte, ruşii încep să-şi recupereze din influenţa pierdută în România. În această cheie trebuie tradusă harta din „Deutche Welle” şi „Vocea Rusiei”.
Vreau, deci, să spun că la mijloc nu-i doar un simplu duel mediatic, ci un război pe viaţă şi pe moarte pentru resursele româneşti. Război care se dă de sute de ani, fără întrerupere.

Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 0   1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Sâmbătă, 23 octombrie 2021

Ultima Ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU