04 [MAR 17] POLITIC Buzau
Sâmbătă, 04 martie 2017

Premierul Grindeanu, împresurat în Piaţa Dacia de comercianţii din Bazar

Doru Gheorghiade alte articole de Doru Gheorghiade
4 voturi 1681 vizualizari 0 comentarii doru.gheorghiade@sansabuzoiana.ro

Premierul Sorin Grindeanu, venit în vizită la Buzău, a fost întîmpinat de circa 40 de comercianţi din Bazar care i-au înaintat un memoriu şi i-au cerut să intervină pe lîngă primarul oraşului pentru a nu fi evacuaţi din clădire aşa cum a anunţat edilul-şef, Constantin Toma. Grindeanu a explicat că va încerca să găsească soluţii pentru ei, iar la ieşirea din Palatul Comunal, după ce a susţinut declaraţii alături de primar, pe scările de la intrarea în Primărie, premierul a fost aplaudat de către comercianţi.

După întîlnirea cu Toma, prim-ministrul Grindeanu a mers să se întîlnească cu primarii din judeţ alături de ministrul Dezvoltării, Sevil Shhaideh, şi ministrul Apelor şi Pădurilor, buzoianca Adriana Petcu.

Iată ce a spus prim-ministrul Grindeanu după discuţiile cu primarul Toma din Palatul Comunal: „Ne-am împărtăşit timp de o oră din experienţele comune. Mie mi-a plăcut ceea ce am auzit de la domnul primar. O idee foarte bună este cea legată de Consiliul de dezvoltare al municipiului Buzău, poate ar trebui extins, aici am avut un dialog din experienţa proprie. De asemenea, am discutat chestiuni specifice, cea legată de organigramă şi despre tot ceea ce a găsit dînsul aici, despre Compania de Apă, şi o să trimit Corpul de control al prim-ministrului aici pentru a avea o idee clară despre ceea ce s-a întîmplat şi ceea ce vrem să se întîmple în continuare, pentru a vorbi despre dezvoltare pînă la urmă, de toate lucrurile pe care sînt convins că dumneavoastră le ştiţi, despre această companie, despre atragerea de fonduri europene, dar într-un mod cît se poate de clar, despre Liceul „Mihai Eminescu” şi ce vrem să facem pentru recreere, despre Parcul Crîng. Eu zic că despre tot ce discutăm în perioada următoare trebuie şi pus în practică, mai ales avînd şi un primar care este un foarte bun administrator din punctul meu de vedere.”

Reporterii l-au întrebat pe premier cît de pregătită este ţara pentru un cutremur mare. Prim-ministrul Grindeanu a explicat că guvernul a alocat în acest an 25 de milioane de lei pentru preîntîmpinarea efectelor dezastrelor: „Sînt foarte multe lucruri de făcut din acest punct de vedere. Noi am prevăzut în bugetul de anul acesta ca o continuare a ceea ce s-a întîmplat şi anul trecut, o sumă de 25 de milioane, care nu este prea mare, sînt lucruri de început, lucruri care trebuie cuplate cu ce s-a început, de fapt, în urmă cu cîteva săptămîni şi anume, o campanie de informare extrem de profesională. Să ştiţi că statul şi structurile de urgenţă nu ajung mereu să rezolve toate problemele. Aici contează foarte mult şi spiritul civic.”

La Buzău sînt 48 de blocuri cu bulină, iar despre rezolvarea problemei de aici Grindeanu a spus că la mijloc este vorba şi despre o bună administrare locală a oraşului şi e de discutat dacă pe această zonă există axa de atragere a fondurilor europene pentru reabilitarea clădirilor cu risc seismic ridicat. „Am încredere în administratorul dumneavoastră”, a mai explicat premierul Grindeanu.

În finalul declaraţiilor prim-ministrul Grindeanu a abordat şi problema furnizării de căldură şi apă caldă în sistem centralizat la Buzău. „Aceasta este o problemă nu doar pentru Buzău. Este o problemă pe care aproape că putem s-o extindem la nivel naţional. Aproape toate societăţile de acest tip de la nivel naţional de furnizare sau de distribuţie, ca şi în cazul Buzăului, de energie termică se confruntă cu pierderi. Va trebui să avem o strategie naţională pentru că pînă acum, la fiecare 2-3 ani, vine statul şi plăteşte datoriile societăţilor de acest tip astfel încît să se evite situaţia de insolvenţă sau de închidere care duc la tăierea apei calde şi a căldurii pentru cetăţeni. (...) Guvernul poate să dea în continuare bani, dar dacă lucrurile nu se dezvoltă normal, peste trei ani sîntem în aceeaşi situaţie.”

Cît priveşte situaţia de la Compania de Apă, la rîndul ei, ministrul Dezvoltării, Sevil Shhaideh, a explicat într-o conferinţă de presă: „Eu cred că pericolul de a pierde fondurile europene nu există. Cred totuşi, că fondurile europene sînt la dispoziţie, beneficiarul este Compania de Apă prin intermediul ADI „Buzău 2008”, eu cred că orice neînţelegere sau diferende care există între acţionarul majoritar care este Primăria municipiului Buzău, Compania de Apă şi ADI se va soluţiona şi cred că interesul este al tuturor să acceseze fondurile şi să rezolve tot ce este problema de apă şi canalizare. Am rugat în schimb toate autorităţile locale să se concentreze pe investiţiile pe care doresc să le depună spre finanţare, dar să nu cumva să iasă vreo autoritate din ADI şi să pună în pericol proiectul care se află astăzi în finanţare la infrastructura mare.
    Dupa finalul discutiilor,presedintele PSD Buzau,deputatul Marcel Ciolacu a postat citeva concluzii pe contul sau de FB
,,Buzăul a fost astăzi centrul unor discutii importante, la cel mai înalt nivel. Am avut marea onoarea de a primi vizita Premierului Sorin Grindeanu, a Vice-premierului, doamna Sevil Shhaideh, Ministrul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, precum și a doamnei Adriana Petcu, Ministrul Apelor și Pădurilor.
La întâlnirea organizată la Consiliul Județean au fost invitați primarii și reprezentanții tuturor localităților din județ, indiferent de culoarea politică, alături de parlamentarii PSD de Buzău. Aceștia au avut ocazia de a-și lămuri aspecte legate de dezvoltarea fiecărei unități administrativ- teritoriale, de a adresa întrebări astfel încât să își clarifice eventualele nelămuriri ce țin de proiectele de dezvoltare locală aflate în execuție sau chiar în stadiul de propunere.
Principala axă a discuțiilor s-a concentrat desigur pe Programul Național de Dezvoltare Locală, punându-se în primul rând accentul pe continuarea finanțărilor și proiectelor din cadrul PNDL 1 și pe stabilirea de noi obiective ce țin de perioada 2017-2020, prin demararea PNDL 2. Vreau să accentuez încă o dată faptul că PNDL este un program care a funcționat de la început, ale cărui rezultate s-au vazut cel mai bine, încă de la implementare, chiar în viața de zi cu zi a fiecărui cetățean.
Un aspect amplu dezbătut a fost și cel legat de atragerea cât mai multor fonduri europene, care reprezintă cheia bugetului pentru anul 2017 și totodată o mare provocare.
Principala țintă a Guvernului este să rezolve majoritatea nevoilor existente în cadrul fiecărei unități administrativ-teritoriale, astfel încât să poată fi puse în aplicare principalele măsuri stabilite în programul de guvernare.
Avem proiecte concrete pentru dezvoltarea județului Buzău iar în cadrul întâlnirii extrem de aplicate de astăzi am primit asigurări că acestea vor obține finanțare, astfel încât buzoienii să circule pe drumuri mai bune, să beneficieze de apă și canalizare în toate zonele, să aibă instituții de învățământ moderne și spitale bine dotate.

Etichete: buzau |  vizita |  Bazar |  comercianti |  Dacia |  Grindeanu |  Piata |  Premierul
Voteaza articolul: bun: 2  |  slab: 2   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU