21 [IAN 20] POLITIC Buzau
Marţi, 21 ianuarie 2020

Pe cine aruncă în luptă partidele mari la alegerile locale

Doru Gheorghiade alte articole de Doru Gheorghiade
0 voturi 3116 vizualizari 0 comentarii doru.gheorghiade@sansabuzoiana.ro

 Apropierea alegerilor locale, cel mai important examen pentru partidele politice, a început să creeze turbulenţe în interiorul partidelor politice, indiferent de mărimea lor ori de poziţia pe care o ocupă, în aceste zile, în cercetările sociologice de profil. La Buzău, de bună seamă cele mai interesante evoluţii se referă la modul în care organizaţiile îşi desemnează candidaţii. Dacă în filiala judeţeană a P.S.D. apele par să se fi limpezit, întrucîtva, deoarece cel puţin în comunităţile cele mai mari lucrurile sînt clare. La Buzău, de pildă, atît partidul cît şi actualul primar, Constantin Toma, s-au înţeles pentru a mai intra în lupta pentru un nou mandat în fruntea Palatului Comunal. Indiferent în cîte tururi. Atît dinspre partid, cît şi dinspre Toma, semnalele sînt aceleaşi, şi anume că vor merge mai departe în această echipă, mai ales că în sondaje Toma este detaşat în pole-position în ceea ce priveşte intenţia de vot.
Pe acest fond, şi pentru că, în plus, organizaţiile teritoriale trebuie să şi anunţe la Centru candidaţii pentru primării, e clar că deciziile trebuie luate. Or, la municipiul Buzău se merge tot pe mîna lui Constantin Toma, iar la Rîmnicu Sărat, cu primarul în funcţie, Sorin Cîrjan. Şi în general, afirmă surse din P.S.D., partidul va ieşi la alegeri în majoritatea localităţilor cu primarii în funcţie.
Hotărîrile rămîn aceleaşi, dar dacă, foarte important, vor fi alegeri dintr-un tur sau din două tururi. Deşi, după cum afirmă aceleaşi surse din P.S.D., localele se vor derula, ca şi pînă acum, într-un singur tur.
La P.S.D. avem semne de întrebare dar mai multe au apărut în legătură cu candidatul pentru preşedinţia Consiliului Judeţean, post ocupat acum de Emanoil Neagu. Dar, se pare, tot el va fi candidatul. Însă, să nu anticipăm, încă...

La P.N.L. se fac sondaje

În ceea ce priveşte organizaţia judeţeană a P.N.L., aici lucrurile sînt într-o dinamică puţin mai redusă. Săptămîna trecută, consilierul municipal Constantin Ionescu, liderul filialei municipale, a anunţat partidul că se va lansa oficial într-o nouă luptă pentru Primăria Municipiului Buzău. Hotărîre de care a luat act şi conducerea centrală a partidului, aşa după cum a precizat şi preşedintele filialei judeţene, deputatul Cristi Romanescu, la ultima întîlnire cu mass-media. Atunci, Romanescu a explicat jurnaliştilor că singurul liberal care şi-a exprimat intenţia de a intra în competiţia electorală pentru Palatul Comunal era Constantin Ionescu, dar că acesta ca şi alţi eventuali aspiranţi la cel mai înalt fotoliu din Primăria Buzăului, vor fi validaţi de forurile de conducere statutare, dar hotărîrile se vor lua şi în baza unor sondaje de opinie.

Aşadar, nu pare să fi apărut nimic nou. Totuşi..., unele zvonuri arată că proaspăt intratul în P.N.L. Buzău, Andrei Neder, plecat prin demisie din funcţia de viceprimar şi din A.L.D.E., motivînd că fostul său partid nu l-a susţinut suficient într-un conflict public cu Constantin Toma, ar vrea şi el să fie candidatul liberalilor pentru primăria municipiului reşedinţă de judeţ. Astfel că este foarte posibil să-l găsim şi pe Neder alături de Ionescu în întrebările sondajelor de opinie comandate de P.N.L. Buzău.

Alţi candidaţi deja anunţaţi...

Cam acestea ar fi ultimele date venite din partea partidelor mari, iar la acestea adăugăm informaţia pe surse că fostul primar al Rîmnicului, Viorel Holban, şi-a pus în cap să candideze din nou pentru primăria municipiului. Informaţiile noastre spun că Holban, care a lucrat cît a lucrat cu Pro România, bate cu putere la uşa P.N.L., partid care înclină să-l susţină.
  Altfel, şi-au mai exprimat dorinţa de a candida consilierul local municipal P.S.D. Constantin Florescu, suspendat, însă, din partid după ce a intrat în conflict deschis cu primarul Toma. Florescu e activ pe FB şi se pare că va fi susţinut de A.L.D.E. şi omul de afaceri Gheorghe Vlase. Este însă de urmărit cu atenţia ce vor face cei de la U.S.R. despre care nu s-a mai auzit nimic şi mai ales cum va acţiona fostul prefect Carmen Ichim care a anunţat că va intrat serios în politică.Etichete: alegerile |  aruncă |  locale |  luptă |  partidele
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU