07 [FEB 17] POLITIC Buzau
Marţi, 07 februarie 2017

Măcel în PSD! Toma cere demisia lui Neagu; Şeful C.J. îl consideră pe Toma 'cetăţean'; Ciolacu intervine

Doru Gheorghiade alte articole de Doru Gheorghiade
3 voturi 2247 vizualizari 7 comentarii doru.gheorghiade@sansabuzoiana.ro

Un avocat cu temele nefăcute pune pe jar un partid întreg şi opinia publică buzoiană. Lucian Sălcuţan, pe care primarul Buzăului Constantin Toma insistă în a-l trimite să reprezinte municipalitatea în conflictul cu conducerea Companiei de Apă, pare să se fi înfundat în hăţişul legilor comerciale pe care le înţelege mai mult sau mai puţin, probabil, astfel că scandalul escaladează zilnic fără a se întrezări o rezolvare într-un interval de timp scurt.

Marţi, tentativa primarului de a prelua iniţiativa prin AGA a Companiei de Apă s-a soldat cu un nou eşec, ceea ce a prilejuit edilului-şef un atac furibund la adresa colegului său de partid, preşedintele Consiliului Judeţean şi preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară "Buzău 2008", căruia i-a cerut intempestiv demisia din toate funcţiile, inclusiv din cea de preşedinte executiv al P.S.D. 
 
Toma cere demisia lui Neagu din funcţia de la A.D.I. şi de la preşedinţia C.J.

"Cer demisia preşedintelui Consiliului Judeţean, Petre Emanoil Neagu, din toate funcţiile deţinute, inclusiv din partid". Este reacţia extrem de dură a primarului de Buzău, Constantin Toma, după cele întîmplate ieri în Adunarea Generală a Acţionarilor Companiei de Apă. "În dosarul şedinţei Adunării Generale a Acţionarilor la Compania de Apă sînt avize semnate de domnul Petre Neagu. Deci îi cer demisia pentru că nenoroceşte şi acest municipiu şi acest judeţ. Nu mai poate să lucreze cum s-a lucrat pînă acum, respectiv această gaşcă, pentru că este o gaşcă, şi o gaşcă mafiotă , să înceteze să mai acţioneze în întreg judeţul Buzău şi la nivel de municipiu. Duc o luptă împotriva unui sistem, sînt toţi legaţi între ei, nu pot să spun mai mult acum. Avem de dus o luptă pentru oameni aici. Cer oficial demisia lui Neagu pentru că patronează împreună cu Tescaru, din funcţia de la ADI, poate să şi-o dea şi din funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, pentru că nu face nimic."

După două ore de discuţii sterile, fără nici un rezultat, şedinţa a fost amînată pentru săptămîna viitoare, ceea ce a generat un val de furie din partea edilului-şef buzoian. Într-o şedinţă fulger, la sediul Primăriei, Toma a anunţat că urmează un val de plîngeri penale împotriva lui Petre Emanoil Neagu, preşedinte al Consiliului Judeţean dar şi preşedinte al ADI 2008, asociaţie care controlează Compania de Apă. "O să avem începînd de mîine, mai multe plîngeri penale, inclusiv împotriva preşedintelui Consiliului Judeţean. Acest binom toxic pentru judeţul Buzău trebuie să-şi înceteze acţiunile. Nu este chestia de Tescaru, deci este vorba de Neagu şi Tescaru, o spun cu toată responsabilitatea. Pînă acum nu am vorbit foarte mult, au fost alegeri, sîntem în acelaşi partid , dar lucrurile au ajuns prea departe.", a declarat primarul Toma într-o conferinţă de presă. 

Neagu răspunde

Contactat de reporterii Focus Fm, preşedintele Consiliului Judeţean, Petre Emanoil Neagu, a declarat că are alte priorităţi în această perioadă, nicidecum acuzele lansate public de primarul Toma. "E liber să declare ca orice cetăţean liber din România, absolut orice gîndeşte domnia lui. Eu am alte preocupări acum. Mă gîndesc la strategia de dezvoltare a ajudeţului, creionarea bugetului, sînt alte lucruri mult mai importante şi prioritare pentru mine acum, decît să comentez o declaraţie dată la cald. Probabil că într-un cadru instituţional ne vom lămuri, dar referitor la, probabil că de aici a plecat totul, la şedinţa AGA de astăzi (ieri - n.r.) e foarte clar, secretarul judeţului care a fost mandatat nu de mine, ci de Consiliul Judeţean, prin votul tuturor consilierilor a avut un singur mandat, să respecte legalitatea şi atît."   

Preşedintele Consiliului Judeţean Buzău a adăugat, totodată, că cele întîmplate şi declarate marţi nu ar avea un efect nefast în echipa PSD, partid din care fac parte Neagu şi Toma, însă e greu de crezut că cei doi se vor mai aşeza în viitorul apropiat la aceeaşi masă a discuţiilor. "La întîlnirile de partid aceste întîlniri nu sînt întîlniri private, nu ştiu dacă mă văd într-o întîlnire privată cu domnul Toma la aceeaşi masă, dar întîlnirile de partid sau de administraţie locală, bineînţeles că vom sta, pe probleme strict de interesul cetăţeanului. Problemele personale nu trebuie să le amestecăm cu sarcinile de serviciu." Reamintim, marţi, a fost programată o nouă şedinţă a Adunării Generale a Acţionarilor Companiei de Apă. Strînşi din nou la masa orgoliilor, cei mandataţi de consiliile locale să hotărască soarta operatorului de apă din municipiul Buzău nu au ajuns la nici un consens.

Astfel, că o nouă şedinţă a Adunării Generale a Acţionarilor Companiei de Apă va avea loc săptămîna viitoare, cel mai probabil în zilele de 14 şi 15 februarie.   

Secretarul judeţului Buzău, Laurenţiu Gavrilă: "Astăzi (marţi - n.r.) am constatat că sîntem într-un impas din punct de vedere juridic, şi problemele legate de reprezentare, nu pot spune că au fost rezolvate. În aceste condiţii am hotărît să închidem şedinţa, urmînd ca o altă Adunare Generală să fie convocată, bineînţeles dacă există acordul tuturor acţionarilor, pentru săptămîna viitoare." 
 
La reuniunea reprezentanţilor acţionarilor Companiei de Apă, primarul Buzăului, Constantin Toma, i-a trimis pe avocatul Lucian Sălcuţan şi pe şefa serviciului Resurse Umane din Palatul Comunal, Georgeta Cristea. Nici unul dintre cei doi nu au putut reprezenta însă Primăria la discuţiile de ieri. Pe de o parte, avocatul Lucian Sălcuţan nu este angajat al Primăriei şi atunci nu poate avea drept de vot, pe de altă parte, Georgeta Cristea, cea care este angajată, ar fi trebuit să aibă mandat de la Consiliul Local Municipal pentru a reprezenta oraşul Buzău în Adunarea Generală a Acţionarilor Companiei de Apă. Secretarul judeţului, Laurenţiu Gavrilă, a mai declarat: "Problema de ieri (luni- n.r.), în opinia noastră nu a fost rezolvată. Nu am fost în măsură, pe noile date să ne exprimăm un punct de vedere cu privire la legalitatea delegării sarcinilor de reprezentare a municipiului. Doamna Cristea avea nevoie de o hotărîre de Consiliu Local care să o împuternicescă să reprezinte municipiul şi nu o procură notarială".

De altfel, avocatul Lucian Sălcuţan şi angajata Primăriei care l-a însoţit la discuţii au părăsit dinainte dezbaterile, considerînd că discuţiile s-ar purta în afara legii. Pe de altă parte, directorul Companiei de Apă, Ionel Tescaru, spune că reconvocarea Adunării Generale a Acţionarilor trebuie să se facă rapid pentru că instituţia nu are un buget şi poate ajunge în impas: "Noi am solicitat ca undeva la 15-20 februarie trebuie să prezentăm un buget finanţatorilor. De aceea am solicitat să se facă demersurile către fiecare autoritate locală." Următoarea şedinţă a adunării generale a Companiei de Apă este programată la jumătatea lunii curente.

Ciolacu i-a lăsat să-şi spargă capetele

După cum se vede, scandalul continuă ca într-o teleno­velă. Solu­ţia ar putea fi una politică, dar şeful PSD Buzău, deputatul Marcel Ciolacu, nu a putut interveni în conflict fiind prins la Bucureşti cu problemele de la Centru unde demonstraţiile s-au ţinut lanţ şi bugetul alocat a trebuit discutat şi votat. Aşadar, la Buzău, conflictul se lasă cu acuze grave, ameninţări şi plîngeri la D.N.A. şi parchete, instituţii care ar mai trebui să angajeze procurori spre a face faţă şuvoiului de acte care le vor parveni.

Reacţie de ultimă oră

În urma evenimentelor de astăzi, liderul PSD Buzău, deputatul Marcel Ciolacu, a hotărît să se implice, criticînd ieşirea publică a primarului Constantin Toma în legătură cu preşedintele Consiliului Judeţean, Petre Emanoil Neagu, dar consideră corecte acţiunile acestuia în chestiunea vizînd măsurile luate de curînd de Compania de Apă. Astfel, Ciolacu îi transmite printr-un comunicat de presă că o evaluare a preşedintelui Consiliului Judeţean, o pot face doar cei care l-au votat şi anunţă că se va organiza un Comitet Judeţean Executiv pentru rezolvarea problemei interne din PSD.  

"După cum bine ştiţi, în Parlament am votat proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2017. Iar mîine urmează votul asupra moţiunii de cenzură depusă de către opoziţie. Cunosc foarte bine situaţia de la Compania de Apă Buzău, însă nu cred că asemenea ameninţări în spaţiul public pot produce lucruri bune pentru buzoieni, ci dimpotrivă.

Primarul Toma are dreptate atunci cînd critică cele 3 măsuri pe care Ionel Tescaru le propune: creşterea cu 25% a veniturilor conducerii companiei de apă, faptul că în contractul care include indicatorii de performanţa ai managerului societăţii nu există şi calitatea apei drept indicator (toţi buzoienii ştiu care este de fapt calitatea apei în oraş) şi o investiţie de 3 milioane de euro într-un hotel ce urmează a fi transformat în sediu administrativ. Cu aceste trei propuneri nici eu nu aş fi de acord. Totodată, hotărîrile în Adunarea Generală a Acţionarilor se iau numai respectînd legea, iar persoanele care nu au dreptul de a participa încalcă legea. 

Totuşi, deciziile PSD Buzău se iau în interiorul partidului, în mod democratic. Iar o evaluare corectă a domnului Petre Neagu, preşedinte al Consiliului Judeţean, trebuie făcută în interiorul organizaţiei judeţene, de către cei care l-au votat. 

De aceea, la sfîrşitul acestei săptămîni voi convoca Comitetul Executiv al PSD Buzău, la care voi invita toţi primarii din judeţ. Vom avea o discuţie cu primarii care fac parte din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară.

Din acest moment, domnul Sălcuţan a încetat orice colaborare cu PSD. Dacă are documente sau informaţii legate de existenţa unui “grup infracţional organizat”, terminologie pe care dînsul o consideră a fi “la modă”, îl rog să se adreseze organelor abilitate."


Voteaza articolul: bun: 2  |  slab: 1   1

Comentarii

Pixelul retras
07 februarie 2017
Si Ciolacu are zilele inumarate,la fel ca Dragnea care l-a ținut in brațe!
Copernicus
07 februarie 2017
D-l Tescaru, inițial mare pnl-ist, apoi trecut in mare grabă, după interes - titlul nobiliar deținut și azi- la psd-iști e un exemplu mai la îndemână. Orașul este mic, așa că interesele, pt. că despre ele este vorba, transcend culoarea politică sau opozițiile de moment.
Gogoasa
07 februarie 2017
Pai ce facem dl.Ciolacu? Toma avea încredere in Salcutan. Nu contează ca e avocatul firmelor lui. E un băiat simțit si nu comentează,nu contează ca nu are succes si pierde procesele! Astea sunt pe banii primăriei,nu pe banii lui Toma! E balta, poate are si peste!!!
Dorinel
07 februarie 2017
Neagu este o nulitate de om .Cum o fi reușit sa l imbirligator pe Ciolacu sa l pună șef. Este foarte antipatic .Zici ca este un interlop cu chelia aia .
Pixul rosu
08 februarie 2017
Neagu îi minte pe toți din părtid consilieri ,primari,directori,oameni simpli .Afară cu mincinosul.Toma are dreptate .Buzoienii sunt alături de el .
gogubelea
08 februarie 2017
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, fostul deputat PSD Cristian Rizea scrie că Liviu Dragnea ar fi decis “retragerea acoperiţilor din instituţii”. Totodată, acesta dezvăluie şi numele câtorva colegi din partid despre care spune că sunt acoperiţi. ŞTIRI PE ACEEAŞI TEMĂ Iohannis: Activişti, agitaţi şi agitatori au fugit la televiziunile ob... „În sfarsit un lucru bun face si Dragnea : «retragerea acoperitilor din institutii» ! Sper sa-i elimine in primul rand pe acoperitii din PSD: domnii deputati Mihai Tudose, Gabriel Vlase, Georgian Pop, Marcel Ciolacu şi mai sunt vreo 2-3 ….( unii chiar primari de sector). Si credeti-ma că ştiu bine ce vorbesc”, a scris Rizea pe Facebook. Potrivit România TV, preşedintele PSD Liviu Dragnea a cerut ca miercuri, Comisia de Control din Parlament să ceară SRI-ului să retragă toţi acoperiţii din toate instituţiile statului dar şi din presa românescă. Citeste mai mult: adev.ro/ok8z5o
Pixelu SRL
08 februarie 2017
Doar ți-am mai sugerat, Gogule! Mai răsfirați ...


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU