22 [IUN 17] POLITIC Buzau
Joi, 22 iunie 2017

La un an de mandat, Toma a avut de dat un raport cum a lucrat...

Cristina Sterian alte articole de Cristina Sterian
1 vot 7372 vizualizari 0 comentarii

Primarul municipiului reşedinţă de judeţ, Constantin Toma, şi-a prezentat joi activitatea după 365 de zile de mandat la Palatul Comunal. Cu o mapă în mînă în care a sintetizat în scris realizările avute din momentul în care a păşit în Primărie, edilul-şef a punctat, pe rînd, tot ce spune că a reuşit să facă de cînd a fost ales, în stradă, pe Viilor, recent asfaltată dar unde ploaia torenţială de miercuri seară a umplut cu apă cîteva curţi. În primă fază, primarul a vorbit despre situaţia financiară găsită în Primărie în urmă cu un an dar şi despre cum arată acum vistieria municipiului.

Mai întîi Toma a făcut referire la finanţe 

„Pe 22.06.2016, am lucrat în euro, sînt mai cunoscute cifrele, era un cont de 57.777 euro, pe 31.12.2016, 2.796.800 euro, iar pe 22.06.207 sînt în cont 16.057600 euro. Atunci cînd am preluat plăţi restante şi arierate total 5.048.144 euro în 31.12.2016, mai erau 1.985 euro, iar acum plăţi restante şi arierate 305.365. Nu e nici o problemă pentru că sînt plăţi normale, dacă vă uitaţi mai jos la plăţi restante sîntem 0.", a explicat primarul. 

Ce străzi s-au făcut 

De cînd a ajuns în Primărie, edilul spune că au fost reabilitate străzile Democraţiei, Patriei şi Pasajul Drăgaica, de asemenea trei parcări iar 8 locuri de joacă au fost modernizate, devenind mai attractive pentru cei mici prin investiţiile realizate. „Cu un an în urmă au fost reabilitate 3 străzi la nivel de covor asfaltic; mă refer la Democraţiei, Patriei, traseu Vulcan-Unirii şi pasajul Drăgaica. Au fost reabilitate 3 parcări cu covor asfaltic; parcare bloc 85-86 Democraţiei-Vlăsiei, parcare blocuri Dorobanţi 2, parcare bloc 35 Micro V. S-au reabilitat 5 străzi la nivel de covor asfaltic, strada Caraiman, strada Independenţei, traseul Păcii-Col. Buzoianu - Patriei - strada Lt. Godeanu, drum acces TransBus din strada Pogoanele. Au fost reabilitate 13 parcări la nivel de covor asfaltic, 8 locuri de joacă, mai sînt de făcut 13 locuri de joacă.”, a mai declarat primarul în exerciţiu. 

Despre poliţiştii locali şi Compania de Apă 

Cum a fost momentul bilanţului, primarul Constantin Toma nu i-a uitat nici pe poliţiştii locali cu care se află în război din momentul în care a intrat în Primărie şi nici pe cei de la vîrful Companiei de Apă, cu care de asemenea edilul se luptă de luni bune:  

„S-au făcut economii de toate felurile. Dorim să facem în continuare, dacă vreţi, încrîncenarea mea de a avea o organigramă funcţională în sensul să funcţionăm numai cu cîţi oamnei trebuie, mă refer la Poliţia, în plus, nu am nimic cu nici un om de acolo, problema că ne costă foarte mult şi problema Companiei de Apă, unde nu numai Primăria Buzău, ci şi şcolile pe care le finanţăm dar şi societăţile comerciale fizice şi persoanele fizice au de suferit. Pe măsură ce vom controla sub aspectul prestărilor şi aceste societăţi vom putea fi mai deştepţi” 

„Nu ne trebuie investitori în momentul acesta“ 

Întrebat despre atragerea investitorilor din momentul în care a devenit primar, obiectiv care a făcut parte din propria ofertă electorală cu care s-a prezentat în în faţa buzoienilor atunci cînd le-a cerut votul, Constantin Toma şi-a recunoscut eşecul. Nu am atras investitori pentru că nu avem ce le oferi, a spus primarul Buzăului. 
„Nu ne trebuie investitori în momentul ăsta. Trebuie să creem condiţii întîi pentru investitori. Vor veni singuri în momentul în care vor fi condiţii. În momentul în care i-ai izgonit, le-ai arătat condiţii mizerabile; la mediul de afaceri suntem pe locul 37 la nivel naţional din 40, iar ca investiţii europene  în 2016 am fost penultimul judeţ cu municipiu cu tot pe România, ce să mai vorbim. Creăm condiţii pentru cei de aici şi vor veni o grămadă la noi. Bineînţeles că sînt încercări, avem şi o bază de date cu toate spaţiile disponibile." 

Despre inundaţii 

Cînd a venit vorba despre inundaţiile din strada Viilor, Toma a spus:  „Este vorba despre reţe­lele de canalizare necurăţate. Ei ar trebui să aibă un program de mentenanţă, să mai scadă şi nămolul, căci în timp se depune. Apa asta meteorică pe care o plătim de pomană e o mare problemă. Aseară ce aţi văzut acolo este o operă tot a managerului secolului 20, 21 şi 22, dl Tescaru. Deci, reţeaua de canalizare fiind înfundată, nu a mai fost curăţată.", a comentat primarul 

De partea cealaltă, reprezentanţii Companiei de Apă spun că toate reţelele de canalizare sînt corect dimensionate dar astfel de proble­me apar atunci cînd ploile sînt abundente. Directorul tehnic al Companiei de Apă Buzău, Dumitru Cristea: „Ele sînt corect dimensionate pentru a prelua apele menajere şi de ploaie în condiţii normale. În condiţii de precipitaţii, peste debitele proiectate, nu numai cele din zona respectivă pot intra sub presiune”. 

Proces de curăţare 

Pe de altă parte, anunţă reprezentanţii Companiei de Apă Buzău, în perioada următoare reţelele vor intra într-un amplu proces de curăţare, mai ales acolo unde au fost asfaltate străzile. „Noi avem în program ca inclusiv strada Rahovei, ca după ce se vor termina asfaltările, că în general aşa am făcut. Vom aplica procedura de după asfaltarea cartierului Mihai Viteazu, pentru că posibil ca aceste străzi care nu au fost asfaltate, să se fi tranportat nisip şi balast, care au mai redus din secţiune. Cînd se vor termina sfaltările avem un program de spălare şi asfaltare“, a mai afirmat Dumitru Cristea.


Etichete: compania de apa |  constantin toma |  primaria |  toma |  lucrat |  mandat |  raport
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 1   -1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU