23 [MAR 18] POLITIC Buzau
Vineri, 23 martie 2018

Imprumutul lui Toma,luat la bani marunti

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
8 voturi 2673 vizualizari 1 comentariu redactie@focustv.ro

Împrumutul lui  anuntat de primarul Constantin Toma este luat  la bani mărunți de Opoziție. Consilierii locali PNL nu au mai așteptat până luni, când Consiliul Local Buzău se va întruni în ședință și va fi discutat proiectul privind împrumutul de 62 de milioane de lei pe care primarul a anunțat că îl va face pentru realizarea unor investiții. Pînă să fie supus dezbaterii și votului, liberalii și-au prezentat de azi nemulțumirile legate de proiect. Ei cred că că o parte din investițiile ce ar urma să fie realizate cu acești bani pot fi făcute cu fonduri europene. Totuși, mai spun liberalii, dacă Buzăul se va îndatora pe 20 de ani, banii ar trebui să fie direcționați către infrastructură, cel mai mare of al buzoienilor.

Nici nu a ajuns pe masa aleșilor locali că deja produce vâlvă. Propunerea primarului Cnstantin Toma de a lua un împrumut a strârnit deja nemulțumirea consilierilor municipali liberali. După cum a anunțat , edilul a creionat un proiect care va fi unda verde pentru parcurgerea celorlalți pași în vederea emiterii de obligațiuni municipale. Prin proiect se propune contractarea și garantarea cu venituri proprii a unei finanțări rambursabile interne prin emisiune de obligațiuni municipale, în sumă de aproape 62 de milioane de lei, cu o maturitate cuprinsă între minim 10 ani și maxim 20 de ani.

Perspectiva acestui tip de împrumut nu este însă pe placul penelistilor , care azi și-au prezentat nemulțumirile. Liberalii cred că multe dintre investițiile ce urmează să fie făcute cu acești bani pot fi realizate cu fonduri europene:,,In primul rind,de ce nu se acceseaza fonduri europene pentru aceste proiecte care se pot realiza cu bani europeni.De exemplu,restaurarea  Complexului Al Marghiloman poate fi reconsolidat  ,restaurat si pus in valoare cu fonduri europene  cum,de altfel,actualul primar a si promis.Mai departe,reconsolidarea si extinderea cladirii Bazar,cu care si noi suntem de acord ca ea sa aiba alta destinatie numai ca ansamblul,vechi de pete 100 de ani ,trebuie sa intruneasca toate conditiile din punct de vedere urbanistic si arhitectural.Mai mult,modernizarea si refunctionalizarea se poate face tot cu bani europeni,prin proiecte care pot fi finantate cu fonduri comunitare destinate monumentelor istorice.nu neaparat din imprumuturi cu dobinda.",a declarat consilierul Constantin Ionescu.

În opinia liberarilor, dacă totuși se va face împrumutul, atunci banii ar trebui folosiți pentru investiții în infrastructură.In acest context ,Ionescu a mai spus:,,Din punctul nostru de vedere vom propuneaceste lucruri pentru a dezvolta partea de investitii la nivelul infrastructurii ,vorbim despre drumuri si parcarid ar si lucrari pentru fluidizarea traficului.De ce nu au fost prinse inproiect ca prioritate construirea centurii de est a Buzaului pe care noi o vom propune in CLM a fi prinsa in aceata lista prioritara de investitii.Sau constriurea unui pasaj subteran in zona hipermarketurilor care sa preia o parte din trafic


Liberalii au găsit câteva nereguli și în ce privește obligațiile pe care Primăria le va avea atunci când va fi nebvoită să restituie acest împrumut. Toate nemulțumirile vor fi prezentate și în ședința consiliului local de luni ,când proiectul va fi suspus la vot. Liberalii au anunțat că nu-și vor da acordul pentru acest proiect decât dacă amendamentele aduse de ei vor fi aprobate.
Etichete: Imprumutul |  marunti
Voteaza articolul: bun: 7  |  slab: 1   6

Comentarii

Ionescu
23 martie 2018
E limpede! Nici nu s-a pus in dezbatere problema si ea este deja clară si limpede in capul liberalilor.


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU