18 [MAR 20] POLITIC Buzau
Miercuri, 18 martie 2020

Cum schimbă criza coronavirusului strategia politicienilor

Doru Gheorghiade alte articole de Doru Gheorghiade
1 vot 2921 vizualizari 0 comentarii doru.gheorghiade@sansabuzoiana.ro

Pandemia de coronavirus schimbă lumea sub ochii noştri, minut cu minut. Criza sanitară mondială a aruncat în plan secund jocurile politice. Jocuri care, însă, se fac dar mai departe de lumina reflectoarelor, iar politicienii, oricît aer fi ei de abili la capitolul comunicare nu mai fac agenda publică. Cel puţin în ultimele zile. Pe bună dreptate, în afara celor care depind sută la sută de politicieni, grosul alegătorilor au alte preocupări urgente, precum apărarea împotriva coronavirusului, aprovizionarea, ajutorarea celor afectaţi sau păstrarea locului de muncă. Şi asta pentru că, oricît de puţină cultură economică ar avea cetăţeanul mediu, el tot îşi dă seama că blocajul aproape total al ţării din aceste zile va genera o criză economică de proporţii.

Primele semne deja au apărut căci Ford, Dacia şi altele au trecut zeci de mii de oameni în şomaj tehnic deoarece automobilele, ca şi multe altele din domeniul producţiei, nu se pot face la domiciliu şi transmite pe e-mail. Nici pîinea sau cîrnaţii. În acest context, totuşi, sînt unii cetăţeni care au şi alte preocupări decît cele ce trec de obligaţiile de familie sau de serviciu. Anume, să se aleagă sau să se realeagă după alegerile locale. Pentru ei, însă, există cîteva mari probleme. Întîi că nu se ştie cînd vor fi organizate localele de vreme ce premierul Orban a anunţat că s-ar putea amîna în toamnă. Pe urmă, pentru că întreaga strategie de precampanie şi campanie trebuie adaptate noilor condiţii.

Gata cu spectacolele şi drăgăicile

De exemplu, primarii în funcţie nu mai pot prin lege să mai organizeze şi să finanţeze spectacole publice şi drăgăici, locuri în care se desfăşoară o campanie electorală mascată, iar unii chiar făceau bani grei din aceste evenimente. Pe de altă parte nici "door-to-door" nu va mai funcţiona ca pînă acum. Rămîne, aşadar, comunicarea prin mass-media sau reţelele de socializare.

Aşadar, e de văzut cîţi se vor descurca dintre pretendenţii la cîştigarea localelor să convingă buzoienii să-i voteze. Chiar e foarte interesant de urmărit.

Dar electoratul?

Cei care se pricep la politică spun că a devenit mult mai puţin preocupat cu altele, unii dintre electori vor fi mai atenţi la ce au livrat dar mai ales la ce vor livra, concret, în teren, primarii, viceprimarii şi consilierii. Foarte posibil ca oamenii să cugete mai mult înainte de a-şi da votul şi s-ar putea informa mai mult şi mai bine. Şi-ar mai fi ceva: viitorul candidaţilor, actuali primari sau viceprimari, va depinde foarte mult de modul în care se vor implica în lupta contra coronavirusului şi în a estompa viitoarea criză economică.Etichete: coronavirusului |  criza |  politicienilor |  schimbă |  strategia
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 1   -1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU