19 [OCT 16] POLITIC Buzau
Miercuri, 19 octombrie 2016

Cum îşi dă Ciolacu, singur, un pumn în cap

Doru Gheorghiade alte articole de Doru Gheorghiade
6 voturi 2684 vizualizari 3 comentarii doru.gheorghiade@sansabuzoiana.ro

O privire analitică asupra listelor de candidaţi a P.S.D. Buzău pentru alegerile generale din 11 decembrie arată că sînt cîteva nume care descumpănesc alegătorii buzoieni, dar mai ales activul de partid social-democrat, cel chemat să muncească în campania electorală. Unul dintre aceste nume este cel al lui Lucian Romaşcanu, venit de niciunde şi postat pe un loc eligibil, direct pe poziţia întîi pe lista P.S.D. pentru Senat.   

Lucian Romaşcanu ştia de cîteva luni, cel puţin, că va fi candidat, în virtutea vechii prietenii care-l leagă de preşedintele filialei, Marcel Ciolacu, dar n-a făcut absolut nimic pentru a arăta partidului că merită să fie plasat direct pe locul 1 pe lista senatorilor, postură din care să-i reprezinte în Parlament pe pesediştii buzoieni. 

Obligaţii prieteneşti 

De observat, astfel, cum Romaşcanu a devenit cam de 10 luni, chiar purtătorul de cuvînt al organizaţiei judeţene a P.S.D., post în care s-a remarcat printr-o tăcere absolută, el fiind purtătorul de cuvînt care nu cuvîntă, dar avînd aerul că prin candidatura sa face un serviciu partidului şi nu invers. Singura apariţie în care Lucian Romaşcanu a grăit, a fost scurta luare de cuvînt de la Comitetul Executiv Judeţean Buzău de vinerea trecută, cînd a citit un program economic de guvernare al P.S.D., pe care n-a părut a-l asculta mai nimeni din sală. Atunci s-a aflat că Romaşcanu a fost „agăţat” de Ciolacu pe funcţia onorifică de consilier al primarului Buzăului pentru probleme economice, singurul mod de a-i face de lucru în partid. În rest, domnia sa a fost, şi este, un ilustru absent în viaţa de partid, sau în cea a urbei, Romaşcanu, venind de nicăieri şi fiind prezent niciunde. De altfel, nici măcar jurnaliştii buzoieni n-au ştiut de unde să-l ia, unde să-l caute şi de la care, de cînd e purtător de cuvînt al P.S.D. Buzău, n-au primit nici măcar un banal comunicat de presă. Domnia sa a fost, pînă acum, mai „stranier” de P.S.D. şi de Buzău decît au fost toţi candidaţii paraşutaţi pe liste de la Centru, din 1990 şi pînă azi, deşi, am aflat oficial, cu titlu de glorie, că pesediştii buzoieni au pentru prima dată de la Revoluţie doar candidaţi autohtoni. În plus, Romaşcanu, nici acum, nu dă semne că ar vrea serios să se implice în munca de partid. 

Aşadar, Lucian Romaşcanu, folosindu-se de prietenia cu Ciolacu, a demonstrat doar abilitatea de a-şi asigura o sinecură pentru următorii 4 ani. Prin această nominalizare, Ciolacu şi-a dat singur, un pumn în cap, unul mult mai greu decît i l-ar fi putut aplica orice alt adversar politic. Şeful P.S.D. ar fi putut evita o astfel de lovitură, dacă, în loc să-l pună direct pe locul 1 la Senat, i-ar fi dat domnului Romaşcanu o poziţie de luptă, un loc 5, de pildă, pe lista deputaţilor, poziţie pentru care, susnumitul, să fi fost motivat să se lupte politic în alegeri ca să-şi capete mandatul şi astfel să-şi fi legitimat în faţa activului de partid şi a partidului, demnitatea de viitor parlamentar. 

Sebastian Radu a plecat supărat, dar s-a întors candidat 

O altă persoană care e greu digerabilă de către baza partidului, pe o poziţie elgibilă, de astă dată, pe lista pentru Camera Deputaţilor, este Sebastian Radu. Omul, de altfel e un băiat de treabă, dar C.V.-ul său e liber la capitolul studii superioare, ceea ce crează o dificultate P.S.D.-ului. Practic, Radu nu va putea primi, măcar pentru Buzău şi buzoieni, o demnitate precum cea de secretar de stat în Executivul din Palatul Victoria, în condiţiile în care, social-democraţii ar cîştiga alegerile, loc din care să ajute judeţul, pentru simplul motiv că nu are studiile necesare care să-i permită ocuparea unei astfel de funcţii. Astfel Radu devine, practic, o problemă pentru organizaţia P.S.D. care va vrea să-şi împingă un reprezentant într-o funcţie în aparatul administrativ central, văzîndu-şi strînsă din această cauză baza de selecţie. Ca să nu spunem din ce poziţie dificilă va vorbi Radu ca membru al unei Comisii Parlamentare neavînd cădere profesională să-şi impună punctele de vedere. Altfel, după ce a făcut politică şi administraţie la nivel municipal, Sebastian Nicolaie Radu, n-a ieşit mai sărac după ce şi-a dat demisia cu mare tam-tam din funcţia de viceprimar al Buzăului. După ieşirea în decor, produsă cu acuzaţii dure faţă de cei care-l promovaseră în Palatul Comunal, în speţă Constantin Boşcodeală şi gasca lui de atunci, Radu n-a avut onestitatea să cedeze acumulările valoroase din mandatul de vice despre care n-are rost să vorbim acum. Ce-l recomandă pe el  pentru ascendenţa bruscă din P.S.D., probabil doar cei care l-au numit pe listă cunosc problema în intimitatea ei. 

Consecinţe 

Cam acestea ar fi de spus despre lista de la P.S.D. şi cam acesta ar fi punctul nostru de vedere cinstit şi onest. Considerăm, aşadar, că persoanele analizate azi în acest text se vor transforma în pie­tre de moară pentru preşedintele P.S.D.,  atunci cînd lupta parlamentară se va înteţi, iar parlamentarii de Buzău vor trebui să aibă detentă politică şi tăria să nu adoarmă în scaune cuprinşi de vise. Există, însă, şi posibilitatea ca, de pildă, unii oameni precum Lucian Romaşcanu, care a lucrat cîţiva ani în presa centrală, să se adapteze noilor rigori politice şi să devină un bun parlamentar pentru Buzău.Voteaza articolul: bun: 6  |  slab: 0   6

Comentarii

Iony Andrei
20 octombrie 2016
Romascanu are un cv bun. Chiar bun
Pixelu chibiț
20 octombrie 2016
Comentariile au logică numai că este neglijat un aspect esențial. Votul nu este nominal ci pe listă. Muzgoci este exemplul cel mai bun. Dacă ar fi candidat la primăria Nehoiu, chiar și din partea PSD-ului, n-ar fi luat voturi nici cât dușmanul lui, Corcodel, dar prezența pe un loc eligibil pe lista partidului aflat la un moment dat în preferințele electoratului l-a propulsat în față. Dacă prin absurd PMP-ul va fi în preferințele electoratului pentru alegerile din 2020 sunt convins că-l găsesc pe Muzgoci pe un loc eligibil pe lista acestei formațiuni. Prea puțin contează numele de pe liste. Pe asta cred că se bazează și Marcel. Alta ar fi situația în care legea electorală ar prevede pentru parlamentare un uninominal similar cu cel din Germania unde votul presupune două buletine. Pe unul se votează partidele iar pe celălalt persoanele.
Raluca Onea
20 octombrie 2016
bine ca nu mai avem burtosi analfabeti :)))


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU