03 [APR 18] POLITIC Buzau
Marţi, 03 aprilie 2018

Cine pierde şi cine cîştigă din exodul peneliştilor

Doru Gheorghiade alte articole de Doru Gheorghiade
1 vot 2604 vizualizari 0 comentarii doru.gheorghiade@sansabuzoiana.ro

Finalul săptămînii trecute a adus mişcări interesante pe partea dreaptă a eşichierului politic. Un grup de penelişti nehoieni în frunte cu preşedintele organizaţiei orăşeneşti, Radu Bularcă, a trecut cu arme şi bagaje în tabăra PMP. Migrarea, dincolo de spectacolul mediatic oferit, are însă o seamă de efecte la fel de interesante şi pe stînga şi pe dreapta politicii judeţene. În plus, ceea ce se întîmplă astăzi în judeţul Buzău în lumea politică dominată de electoratul de stînga nu este de natură să limpezească apele, ci dimpotrivă, din punctul de vedere electoral lucrurile rămîn complicate. Mai mult, zilele imediat următoare ar putea aduce şi alte mişcări importante.
Iată ce au declarat şefii PMP după momentul de vinerea trecută: "Începînd cu data de astăzi, 30.03.2018, Organizația PNL Nehoiu în frunte cu președintele și consilierul orășenesc, domnul Radu Bularcă, a trecut la PMP Buzău.  17 din cei 20 de membri ai biroului executiv orășenesc și 120 de membri de partid au decis să dea curs invitației noastre de a unifica dreapta într-o singură forță care să acționeze pentru binele cetățenilor.
Noi luptăm pentru obiective cu adevărat importante, proiecte în jurul cărora avem siguranța că ni se vor alătura mai mulți colegi de dreapta. Unul dintre ele este revenirea la alegerea primarilor în două tururi, întrucît acest lucru conferă legitimitate actului de guvernare locală.
PMP este singurul partid care face opoziție față de actuala guvernare și care are curajul de a spune lucrurilor pe nume. Este momentul în care trebuie să arătăm că politica este altfel și îi așteptăm lîngă noi și pe ceilalți colegi care vor să se alăture acestui demers".
Vrăjiţi de PMP sau sătui de PNL ?
Trecerea în corpore a grupului PNL-ist la PMP poate fi analizat din mai multe unghiuri de vedere. Anumiţi obsrevatori po­litici spun că migrarea este o lovitură dată de PMP liberalilor deputatului Cristi Romanescu. Cu alte cuvinte, PMP  se întăreşte în jurul duetului Mocanu-Bădulescu, care pregăteşte să dea noi lovituri de acest tip în teritoriu. Se poate pune problema şi aşa, dar există o problemă, spun anumite surse bine informate din lumea politică. Concret, liberalii deveniţi PMP, folosesc momentul doar pentru o trambulină, întrucît nu e foarte clar dacă popularii vor reuşi să prindă sau nu Parlamentul după viitarele alegeri generale. Iar unitatea de monolit arătată de deputatul Adrian Mocanu şi senatorul Dorin Bădulescu n-ar fi totuşi atît de monolitică, amîndoi avînd propriul interes politic vizînd un nou mandat parlamentar.

Chestiune care poate, la un moment dat, să-i apropie sau să-i depărteze pe cei doi. Privit din punctul de vedere al liberalilor, mişcarea de săptămîna trecută poate fi socotită un moment care atară că PNL Buzău bate pasul pe loc, iar viitorul nu sună foarte bine. Totuşi, Romanescu arată că e calm şi socoteşte că plecările din partid sînt de fapt un soi de curăţenie de primăvară. Oricum ar fi realitatea, PNL are probleme, iar jocul avantajează PSD care rămîne în continuare fără adversari. De fapt, în legătură cu PNL se pune problema dacă aceste "curăţiri" întăresc sau nu partidul. Unii zic că da, alţii că nu şi că între actualii şefi ai PNL şi PSD există, cel puţin, un pact de neagresiune local, dacă nu cumva mai mult decît atît.Luni,la trei zile de la eveniment a venit si reactia scrisa a lui Cristi Romanescu,,
” Este falsa afirmatia conform careia 120 de persoane au parasit organizatia PNL. Intr-adevar, Președintele organizației, domnul Radu Bularcă, a decis sa nu mai faca parte din organizatie, desi nu a existat un demers oficial din partea acestuia in acest sens. Era de notorietate faptul ca domnia sa nu mai servea intereselor Partidului National Liberal de ceva timp. Mai mult, PNL Buzău a decis incheierea colaborarii cu domnul Radu Bularcă inca de acum câteva luni, fapt pentru care demarase in forurile statutare excluderea acestuia din partid.
Vom numi în cel mai scurt timp un președinte interimar dornic să organizeze activitatea organizației PNL Nehoiu și cu care să identificăm împreună candidatul PNL cel mai potrivit la alegerile din anul 2020 pentru primărie. 


Afirmatia conform careia PMP este "singurul partid care face opoziție față de actuala guvernare și care are curajul de a spune lucrurilor pe nume" este tendentioasa si pur jurnalistica. As adauga deja "plictisitoare". PNL a dovedit prin activitatea parlamentară susținută, moțiuni, sesizări la Curtea Constituțională, amendamente și luări de poziții tranșante față de deciziile și efectele catastrofale ale măsurilor luate de către guvernarea PSD-ALDE, că este adevăratul partid de opoziție! Organizatia noastra se afla in plina reformare si schimbare a modului in care se face politica. Avem nevoie de oameni credibili, cu notorietate, cu putere si drag de munca si cel mai important, care sa reprezinte interesele comunitatii din care fac parte. PNL face opozitie, incomoda pe alocuri,  PNL deranjeaza si nu cedeaza!” 

Nostalgia PDL-istă
În PNL ar mai fi o problemă; nostalgia vechilor PD-işti lăsaţi în bătaia vîntului care încearcă să formeze un grup coerent care să-i facă loc ca lider deputatului Cezar Preda. Acesta din urmă pare să facă un fel de joc de glezne. Ultima dată a zis că nu mai candidează, după ce a închis grupul creştin-democrat pe care tot domnia sa îl formase. Numai că e puţin probabil ca Preda să iasă în acest mod din politică, adică prin pensionare. Faptul că e ceva e întărit de operaţiunile sale în mass-media buzoiană apropiată, semn că totuşi, Cezar Preda nu va sta pe tuşă. Dacă va reuşi să rămînă sau nu să mai ia un mandat de parlamentar sau europarlamentar vom vedea. Oricum dacă deputatul Cezar Preda  vrea sau nu mai vrea putere la Buzău e complicat de spus acum, însă, apropiaţii săi rămaşi aici îl vor reinventat şi-şi pun toată speranţa în el.

Ce se întîmplă la Nehoiu

La Nehoiu, paradoxal, trecerea peneliştilor de PMP are efecte asupra PSD. Sursele noastre vorbesc despre ocuparea  locurilor de şef la organizaţia PNL orăşenească a PNL a fostului consilier juridic Doru Muzgoci. Asta e în relaţii reci cu PSD după ce a ratat postul de director la ITM Buzău şi l-a refuzat şi pe cel de adjunct. Se pare că din acest punct de vedere între Muzgoci şi PNL au fost deja nişte discuţii pe această te­mă. Cam aşa arată azi tabla d eşah a politicii buzoiene pe care vor apărea mişcări în scurt timp.Etichete: cîştigă |  exodul |  peneliştilor |  pierde
Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 0   1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU