11 [APR 20] POLITIC Buzau
Sâmbătă, 11 aprilie 2020

Cine pierde şi cine cîştigă din Criza coronavirus

Doru Gheorghiade alte articole de Doru Gheorghiade
0 voturi 2857 vizualizari 0 comentarii doru.gheorghiade@sansabuzoiana.ro

 Criza coronavirus a acoperit fără putinţă de tăgadă întreaga atenţie a opiniei publice mondiale. Problemele sanitare se află în prim-plan, urmate, evident, de cele economice ale fiecăruia dintre cetăţeni. Peste toate acestea s-a menţinut teama pentru zilele în care vin sandalurile de toate felurile pe care mass-media le scoate periodic la iveală. Practic, toată lumea e nervoasă şi vrea să se termine cît mai repede acest coşmar întreţinut de multiplele restricţii. În aceste condiţii mai nimeni nu mai este preocupat de politică în afara unora dintre politicienii care, fie nu înţeleg noile realităţi şi năzuinţe ale electoratului, fie înţeleg dar un-şi pot adapta gândirea.
De pildă, cei mai preocupaţi de actuala situaţie şi de votul lor pe termen mediu sînt aspiranţii la un mandat de aleşi locali. Amînarea localelor îi pune în mare dificultate pe aproape toţi candidaţii indiferent dacă sînt în interiorul propriilor mandate ori au calitatea de outsideri. Iar analizele politice din ultima vreme evaluate de reputaţi specialişti arată că, după rezolvarea cît de cît a crizei sanitare, modul de gîndire politic al electoratului va fi fundamental schimbat.
Concret, susţin respectivii analişti, cei pe care oamenii îi vor vota vor fi exact aceia care s-au dovedit lideri adevăraţi în această perioadă şi vor lua măsuri bune în folosul sănătăţii oamenilor şi pentru ca aceştia să treacă cît de cît mai bine peste criza economică şi socială care va veni ca un tsunami pentru întreaga lume. Însă, cei care au avut frîiele puterii indiferent la cel nivel, dar mai ales cei de la Bucureşti vor decreta eşecurile şi vor aduce foarte puţin din ceea ce ar putea fi considerat drept succese. Prin urmare, cei aflaţi în funcţie şi mai ales cei de la PNL vor pierde cel mai mult capital politic în acestea săptămîni. Aşadar, cei care au ales sigla PNL venind din alte formaţiuni politice înaintea izbucnirii crizei nu par să fi făcut o mare afacere, emblematic fiind aici cazul fostului primar de Râmnic Viorel Holban care a plecat de la Pro România venind la liberali. Cei care au făcut invers par să fi fost mai inspiraţi dar, totuşi, nici unul nu poate fi sigur că a ales calea cea mai profitabilă din punct de vedere politic.

Mai bine în Opoziţie?

De bună seamă că acum e bine ca om politic să n-ai răspundere administrativă. Numai că şi cei din Opoziţie vor trebui să fie inteligenţi şi să furnizeze soluţii alternative care să nu lase loc de bănuieli. Adică să nu fie "încărcate" de avantaje personale sau de grup de afaceri ascunse ori de idei care să aducă avantaj politic. Pînă acum, potrivit observatorilor politici cel mai mult de cîştigat au avut cei de la USR care s-au disociat de PNL şi s-au aliat în discurs politic total neaşteptat cu PSD, UDMR, PRO România şi ALDE. PMP stă în expectativă, doar fostul preşedinte Traian Băsescu ieşind public cu cîte-o declaraţie, însă şi acestea s-au rărit în ultimul timp.
Ca atare, lucrurile sînt extrem de complicate mai ales pentru cei care se află la conducere.
 Or, dacă ei nu vor livra românilor soluţii reale şi concrete legate acum de criza sanitară şi ulterior legat de cea economică vor pierde alegerile înainte să-şi dea seama. Unii dintre viitorii candidaţi şi-au dat seama de asta şi fac în aşa fel încît să apară în toate pozele şi cadrele unde se luptă împotriva coronavirus, cu ce efecte, vom vedea...


Etichete: cîştigă |  coronavirus |  Criza |  pierde
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU