16 [IAN 18] POLITIC Buzau
Marţi, 16 ianuarie 2018

Ce urmează pentru Marcel Ciolacu

Doru Gheorghiade alte articole de Doru Gheorghiade
3 voturi 4414 vizualizari 0 comentarii doru.gheorghiade@sansabuzoiana.ro

După demisia de onoare din funcţia de vicepremier înaintată luni seară, alături de Mihai Tudose, după ce Comitetul Executiv Naţional al P.S.D. a ridicat sprijinul politic fostului premier, deputatului Marcel Ciolacu a intrat într-o nouă etapă care, însă, nu e deloc simplă pentru şeful pesediştilor buzoieni. Imediat după ce a ajuns, tot luni seară, la Palatul Victoria unde şi-a scris demisia oficială, Ciolacu a postat un scurt mesaj pe contul său de facebook în care transpar unele idei despre ce urmează să facă în politică de azi înainte. 

Iată ce a scris Ciolacu în miez de noapte:

"Mulțumesc premierului Mihai Tudose, întregii echipe guvernamentale și tuturor colegilor mei pentru modul exemplar în care am colaborat în această perioadă. A fost un efort extraordinar pentru a duce la îndeplinire angajamentele din programul de guvernare cu care am câștigat alegerile. Avem o creștere economică record, am crescut salarii și pensii, avem cea mai mică rată a șomajului și am demarat investiții majore în infrastructură. Sunt rezultate bune care oferă viitorului guvern o bază solidă pe care să construiască în continuare astfel încât să aducă prosperitate românilor.

Mă voi întoarce cu fruntea sus în Parlament unde voi continua să mă dedic serviciului public în beneficiul României. Și, în mod special, voi continua să mă lupt pentru toate proiectele care vizează dezvoltarea județului Buzău.

Vă mulțumesc tuturor!"

Din text rezultă, între altele, că Marcel Ciolacu nu s-a dezis de echipa alături de care a lucrat în partid şi Guvern, evocînd succesele economice şi sociale obţinute, dar explică şi ce are de gînd să facă în politică pe termen mediu, iar cea mai importantă idee este că, odată reîntors în Parlament, va continua să lucreze „pentru toate proiectele care vizează dezvoltarea Buzăului”. Judecînd analitic se poate observa că, întra-devăr în ultima vreme, după rezultatele foarte bune obţinute la judeţ la toate alegerile din 2016, Marcel Ciolacu a reuşit cîteva performanţe politice şi rezultate concrete ale lobbysticii pe lîngă decidenţii de la Bucureşti.

În această perioadă, Buzăul a deschis cîteva proiecte majore şi sau alocat finanţări importante pentru municipiul Buzău, dar şi pentru întregul judeţ. Numai că, în condiţiile în care Ciolacu s-a alăturat total echipei care a pierdut bătălia în interiorul P.S.D. continuarea tuturor acestor proiecte şi finanţări ar putea fi puse sub semnul îndoielii dacă Marcel Ciolacu nu va reuşi să-şi regleze relaţiile cu actualii cîştigători. Operaţiune care, însă, este destul de dificil de dus la capăt. Mai ales că, cel puţin luni seară, mai mulţi fruntaşi din tabăra adversă l-au criticat pe Ciolacu pentru modul în care s-a poziţionat şi a a dirijat mesajele exponenţilor pesedişti buzoieni înaintea confruntării finale din CEx.

Aplecîndu-ne atenţia asupra situaţiei concrete din P.S.D. este de presupus că Marcel Ciolacu va fi obligat să preia frîiele organizaţiei, una mare şi puternică, în interiorul căreia există, ca peste tot, grupuri rivale de interese. Lucru care nu este atît de simplu de făcut în condiţiile în care, totuşi, Ciolacu nu se întoarce acasă de pe poziţia unui învingător. 

Pe ce se bazează şeful P.S.D.

În clipa de faţă, Ciolacu are avantajul că oamenii propulsaţi de el pe diferite funcţii alese ulterior sau numite, au părut a-i fi alături în campania de dinaintea CEx-ului cu cîteva excepţii parlamentarii pesedişti buzoieni, plus, foarte important, primarul Constantin Toma şi primarul de Nehoiu au mers alături de el, dovadă fiind mesajele publice de susţinere a lui Tudose şi a Guvernului acestuia. Activul partidului la nivel de judeţ, în special primarii din teritoriu, dar şi primarul Buzăului, au avut parte de o susţinere concretă pentru proiectele lor din partea lui Ciolacu, iar asta ar putea să-i facă misiune mai uşoară şefului P.S.D. Buzău. Succesul revenit lui Ciolacu pentru preluarea frîielor P.S.D. Buzău depinde, în mod cert, de abilitatea sa ca din noua poziţie, să reuşească să continue finanţarea proiectelor lansate deja, iar atunci toată lumea va fi mulţumită, atît în partid, cît şi la nivelul electoratului fidel al pesediştilor, iar puterea lui în filială se va menţine.

Dacă nu, ar putea apărea probleme, căci, P.S.D. Buzău nu este un monolit şi mulţi îi vizează poziţia, chestiune care nu este nici o noutate în politică.

Un alt aspect important este dacă oamenii promovaţi de Ciolacu la diverse niveluri în ministere sau alte instituţii centrale şi locale vor putea fi menţinuţi în funcţie în actuala conjunctură, chestiune care ar putea fi negociată, cu viitorul premier şi noii miniştri, dar şi în interiorul partidului.


  Voteaza articolul: bun: 3  |  slab: 0   3

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU