28 [MAR 16] POLITIC Buzau
Luni, 28 martie 2016

Ce înseamnă revenirea la votul pe listă parlamentară pentru Buzău

Cătălina Jingoiu alte articole de Cătălina Jingoiu
0 voturi 1295 vizualizari 0 comentarii business2b@focustv.ro

Revenirea la votul pe liste la alegerile parlamentare de anul acesta redeschide discuțiile privind numărul de parlamentari pe care îi va avea viitorul Legislativ. Un studiu publicat de site-ul stiripesurse.ro arată că, în cel puțin 82 de parlamentari din actuala legislatură (29 senatori și 53 deputați) nu vor mai putea obține un mandat după alegerile din toamna acestui an. 

Cele mai afectate partide vor fi PSD și PNL care, cumulat, vor trebui să renunțe la cel puțin 56 din proprii parlamentari. Decizia revenirii la candidaturile pe listă va deschide în curînd subiectul numărului locurilor eligibile pentru fiecare partid la nivel județean și, implicit, negocierile acerbe pentru alocarea acestora. O simulare realizată în funcție de rezultatele alegerilor parlamentare din 2008 și a celor prezidențiale din 2014 arată că în Buzău, PSD care este primul partid în opțiunile electoratului, ar putea cîștiga un mandat în plus de deputat și posibil și unul de senator. 

În județul Buzău, situația mandatelor este schimbată în mod semnificativ față de structura rezultată în urma alegerilor din 2012. Asta pentru că mai mulți parlamentari de Buzău au renunțat la mandate ca urmare a problemelor cu legea. În această situație sînt foștii deputați Gheorghe Coman, Marian Ghiveciu și George Scutaru. Etichete: înseamnă |  Buzău |  listă |  parlamentară |  pentru |  revenirea |  votul
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU