27 [DEC 18] POLITIC Buzau
Joi, 27 decembrie 2018

Ce face Primăria Buzăului cu banii primiţi de la Guvern

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
0 voturi 2195 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

Bani la care municipalitatea buzoiană nu mai trăgea mare nădejde să-i primească. Municipiul reședință de județ a primit recent de la Guvern 8 milioane de lei, sumă intrată astăzi în bugetul local. Joi, dis de dimineață, consilierii municipali au fost convocați de primarul Constantin Toma pentru validarea dispoziției privind majorarea bugetului local pe anul 2018.

Asta după ce Guvernul a alocat orașului 8 milioane de lei. Și cum banii de la Executiv au venit în contextul în care Primăria Buzău a contractat un credit pentru căldură, edilul și aleșii locali au decis ca suma să fie direcționată pentru achitarea  unei părți din acest împurmut.

„Pe final de an s-a splimentat bugetul municipiului Buzău cu un milion de lei și am luat decizia să vă propun ca acești bani să meargă pentru micșorarea creditului care a fost luat din trezorerie – vorbesc de cei 14 milioane de lei, să diminuăm cu 8 milioane de lei din banii veniți tot de la Guvern. În același timp, vă informez că acel credit, din acel credit vor mai dispărea 3 milioane de lei în sensul că cei de la RAM au recalculat și au constatat că nu le trebuiau 14 milioane de lei, adică 3 milioane de euro, ci doar 11 milioane de lei. Deci 11 fără 8 fac 3 și acel 3 milioane se va întinde pe douăzeci de ani, deci până la urmă este o chestie bună pentru bugetul local.”, a declarat primarul Buzăului, Constantin Toma.

Dacă Primăria Buzău nu ar fi contractat un împrumut consistent de la Trezorerie, buzoienii racordați la sistemul centralizat ar fi plătit iarna aceasta aproape 500 de lei gigacaloria. Acum, cu banii primiți de la Guvern, se va putea plăti rapid o parte consistentă din credit, urmand ca restul să fie achitat în următorii 20 de ani. Dacă anul acesta, primăria a mai acordat subvenție la căldură, de anul viitor situația va fi cu totul alta, așa că din primăvară se va pune în aplicare planul deja aprobat de consilierii locali, respectiv acordarea de ajutoare pentru montarea de central termice.  

„Avem deja o hotărâre de Consiliu Local care se va aplica din primăvară și cu siguranță se va întâmpla treaba asta. Bineînțeles că vom continua proiectele la școli pentru autonomie sub aspectul încălzirii în sensul că vor fi centrale termice separat și, ne luăm toate măsurile, astfel încât, încet, încet, cel puțin din punctul de vedere al primăriei, să se asigure toate condițiile pentru școli și clădirile administrative. Iar în rest, cei care se vor debranșa, s-a luat decizie prin Consiliu Local, ca apartamentele rămase singulare în blocurile cu unul, două sau trei apartamente, în situația în care sunt familii cu venituri mici sau foarte mici, să poată primi un sprijin de până la 7000 de lei pentru montarea unui sistem de încălzire autonomă.”, a mai spus edilul orașului. 

Investiţii mai mari în 2019 
 
Rectificarea bugetară primită pe ultima sută de metri a adus și o altă veste bună pentru buzoieni. Tot joi, primarul Constantin Toma a anunțat că prin economia făcută va putea face investiții mai mari anul viitor, iar principalul domeniu în care vor fi alocate sume importante îl reprezintă infrastructura, respectiv refacerea de străzi și trotuare. „Bineînțeles, această economie se va vedea anul viitor, în bugetul anului viitor, în 2019, în investiții, bineînțeles. Deci ne va ajuta să ducem alte proiecte la capăt, nu în consum, ci în investiții”, a precizat primarul Buzăului, Constantin Toma. 

Etichete: banii |  Buzăului |  Guvern |  primiţi |  primăria
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU