04 [IAN 19] POLITIC Buzau
Vineri, 04 ianuarie 2019

Ce aşteptări au partidele de la anul politic 2019

Doru Gheorghiade alte articole de Doru Gheorghiade
0 voturi 2335 vizualizari 0 comentarii doru.gheorghiade@sansabuzoiana.ro

Anul în care tocmai am păşit este, din punct de vedere politic, foarte important pentru viitorul pe termen mediu al acestei ţări. Aşadar, în 2019, sînt programate două rînduri de alegeri, este vorba despre cele europarlamentare care vor "deschide balul" şi, pe final, către iarna viitoare, alegerile pentru preşedintele României.

În acest moment este dificil chiar şi pentru cei mai capabili şi informaţi analişti politici să poată schiţa măcar modul în care vor evolua "ostilităţile", dat fiind faptul că scrutinurile din ultima vreme depind mult de evoluţiile şi manipulările executate pe toate canalele mass-media dar, mai ales pe reţelele de socializare. Dincolo, însă, de speculaţii sau analize se poate, însă, creiona un tablou politic "la minut" a ceea ce înseamnă realitatea politică buzoiană în momentul "ianuarie 2019". Să o luăm metodic şi să începem cu P.S.D. 
P.S.D., un partid în grafic 
Organizaţia judeţeană a P.S.D. Buzău este la o primă vedere "în grafic". Începutul anului electoral 2019, îi găseşte pe social-democraţii de la Buzău în "pole-position", înaintea viitoarelor curse electorale. Acţiunile liderului judeţean, deputatul Marcel Ciolacu, în războaiele interne, deşi l-au scos în afara Guvernului după ce l-a susţinut pe prietenul său Mihai Tudose în confruntarea cu Liviu Dragnea, l-au poziţionat parcă mai bine la vîrful filialei locale, locul cel mai important care-i conferă lui Ciolacu postura care contează cel mai mult în ceea ce priveşte construirea carierei. Susţinerea lui de către organizaţie şi sprijinul obţinut de la parlamentarii de Buzău, dar şi echipa bună pe care o face cu primarul Constantin Toma permit P.S.D. Buzău să rămînă principalul jucător de pe tabloul politic actual. Deci, în condiţiile în care Ciolacu va manageria bine organizaţia şi va obţine rezultate bune la alegeri nu prea are ce să păţească, chiar dacă Dragnea i-ar vrea scalpul prins la cingătoare. Marcel Ciolacu a ştiut ,totusi,cînd să vorbească şi cînd să tacă în războaiele interne din P.S.D., astfel că, măcar, deocamdată, problemele mari sînt excluse. 
P.N.L., în penumbră 
Partidul Naţional Liberal, aflat într-o situaţie complicată la nivel central (toţi liderii vor să se facă europarlamentari), a fost marcat de o linişte fără precedent, în ultima vreme la Buzău. Deputatul Cristi Romanescu, preşedintele organizaţiei judeţene P.N.L. a preferat să nu facă multă gălăgie şi să-şi menţină filiala la un nivel care să-i aducă un nou mandat parlamentar. Singurele probleme ale lui Romanescu ar fi rezultatele organizaţiei pe care o păstoreşte la europarlamentare, scrutin la care Orban, Blaga şi alţii vor voturi de la Buzău pentru europaralmetare şi, probabil, la prezindeţiale va vrea şi el cîte ceva de pe aici. Calculînd cu creionul în mînă, probabil că lui Romanescu i-au ieşit rezultatele din moment ce sediul partidului e mereu închis, iar pentru alegerile locale nu s-a lansat nici pînă acum un contracandidat liberal pentru Toma la Palatul Comunal. 
A.L.D.E., nevoit să facă zgomot 
Desigur, cel mai vioi partid de la Buzău a fost A.L.D.E., după ce deputatul Adrian Mocanu a plecat din P.M.P. şi a preluat conducerea organizaţiei buzoiene a partidului lui C.P. Tăriceanu. Periodic, Mocanu care l-a adus alături de el şi pe senatorul Dorin Bădulescu a anunţat că şi-a "îmbogăţit" organizaţiile din teritoriu cu noi membri şi că "acţiunea de racolare" continuă. În plus, alături de el au venit, aşa cum "Şansa Buzoiană" a arătat în premieră, cu mult timp în urmă, şi membrii "grupului Boşcodeală" din P.S.D in frunte  cu insusi fostul primar. Astfel, A.L.D.E. se anunţă principalul combatant împotriva P.S.D. din judeţ. De altfel, acest duel P.S.D.-A.L.D.E., un fel de război între noii şi vechii lideri P.S.D.-işti se anunţa ca fiind principala confruntare a anului politic 2019. Aceasta ar fi varianta cea mai simplificată a ecuaţiei, are încă multe variabile, necunoscute, la acest moment. 
Pro-România, performerul iernii 
Un moment important al finalului lui 2018 a fost anunţul PRO-ROMÂNIA, filiala Buzău, că fostul secretar de stat din M.A.I. şi fost comandant al I.P.J. Buzău şi I.P.J. Ialomiţa, cms.-şef Viorel Ştefu, a făcut adeziunea la Pro-România. A fost o lovitură dată de partidul lui Ponta la Buzău căci Ştefu, datorită C.V.-ului său impresionant, ar putea juca un rol important pe scena politică buzoiană.

Ce va face Tescaru?

Unul dintre numele importante care pot conta în lupta politică judeţeană, fostul director al Companiei de Apă, Ionel Tescaru, are nevoie de o decizei a Instanţei pentru a se menţine în jocul politic, deşi Tescaru n-a mai făcut de mult timp politică manifestă. După demiterea de la conducerea Companiei de Apă Buzău de către noul Consiliu de Administraţie, Tescaru, aşa cum era de aşteptat, a cerut să fie repus pe funcţie printr-o ordonanţă prezidenţială. Pronunţarea Instanţei s-a amînat, însă, pentru ieri, 3 ianuarie, numai că, între timp, C.A. Buzău a cerut Curţii de Apel Ploieşti strămutarea de la Tribunalul Buzău a dosarului pentru "bănuială legitimă", iar magistraţii ploieşteni ar putea să decidă strămutarea sau nu a dosarului pe 17 ianuarie. Deci, lucrurile se mai prelungesc. Asta ce-ar putea fi?Etichete: aşteptări |  partidele |  politic
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU