BREAKING NEWS Buzau
16h 43' POLITIC Buzau
Marţi, 01 martie 2016

UPDATE Boşcodeală condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare şi interdicţia de a exercita funcţia de primar (Primele declaraţii)

Doru Gheorghiade alte articole de Doru Gheorghiade
7 voturi 4827 vizualizari 13 comentarii doru.gheorghiade@sansabuzoiana.ro
UPDATE [16:43] 01 MAR 2016 › La scurt timp după aflarea deciziei instanţei, primarul Constantin Boşcodeală a declarat reporterilor Focus FM că se aştepta să fie achitat şi că îşi va contacta avocaţii: “Am luat act astăzi de soluţie şi o să mă consult cu avocaţii să vedem ce avem de făcut. Asta este! Lucrurile sînt foarte exacte, condamnarea este cu suspendare. Nu mă aşteptam sub nici o formă. De fapt nu s-a schimbat decît încadrarea de la executare, la suspendare. În rest, toate au rămas la fel. Evident că mă aşteptam la o achitare. Asta este, nu mai sînt persoană publică şi gata!”

UPDATE [15:42] 01 MAR 2016 ›

În scurt timp instanţa urmează să comunice hotărîrea definitivă Instituţiei Prefectului, care, potrivit legii urmează să ia act de aceasta şi să dispună revocarea mandatului de primar înainte de expirare.UPDATE [15:17] 01 MAR 2016 ›

Magistraţii Curţii de Apel Braşov au admis atît apelul primarului Constantin Boşcodeală cît şi pe cel al Direcţiei Naţionale Anticorupţie împotriva sentinţei Judecătoriei Braşov de condamnare la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul “Gloria”. Astăzi la ora 15.00 completul de judecată a pronunţat hotărîrea definitivă prin care primarului i-a fost înlocuită pedeapsa de la fond cu o condamnare de trei ani de închisoare cu suspendare. În acelaşi timp, lui Boşcodeală i s-a interzis prin aceeaşi decizie a instanţei să ocupe funcţia de primar timp de 5 ani. Astfel, Curtea de Apel a pronunţat o pedeapsă de 3 ani de închisoare pentru săvîrşirea infracţiunii continuate de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi o altă pedeapsă de 2 ani închisoare, pentru încă o infracţiune de abuz  în serviciu contra intereselor publice. Conform hotărîrii, inculpatul urmează să execute pedeapsa cea mai grea de 3 ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a ocupa funcţia de primar pe o durată de 5 ani. 
Completul de judecată a dispus “suspendarea executării pedepsei de 3 ani închisoare aplicată inculpatului Boşcodeală Constantin Octavian  sub supraveghere, pe durata termenului de încercare de 5 ani, potrivit art. 862 Cod penal din 1969.”


Iată soluţia Curţii de Apel Braşov: 

"Admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Braşov şi inculpatul Boşcodeală Constantin Octavian împotriva sentinţei penale nr. 216/10.02.2015 a Judecătoriei Braşov, pronunţată în dosarul nr. 18228/197/2013, pe care o desfiinţează pe latură penală în ceea ce priveşte aplicarea legii penale mai favorabile, revocarea măsurii asigurătorii, omisiunea desfiinţării Actului adiţional nr. 7937/2006, omisiunea dispunerii confiscării speciale  şi rejudecând:
În baza art. 132 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 248, art. 2481, cu aplicarea art. 41 alin. 2 (6 acte materiale),  art. 74 alin. 1 lit. a şi alin. 2, art. 76 alin. 1 lit. b Cod penal din 1969 şi art. 5 din Codul penal condamnă pe inculpatul Boşcodeală Constantin Octavian  la pedeapsa de 3 ani închisoare şi la pedeapsa complementară prevăzută de art. 64 alin. 1 lit. c Cod penal din 1969, dreptul de a ocupa funcţia de primar pe o durată de 5 ani, pentru săvârşirea infracţiunii continuate de abuz  în serviciu contra intereselor publice în  formă calificată.
Dispune schimbarea încadrării juridice pentru infracţiunea prevăzută de art. 132 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 248, art. 2481 Cod penal din 1969, în infracţiunea prevăzută de art. 132 din Legea nr. 78/2000 raportat la art.  248 Cod penal din 1969, pentru fapta din 19.05.2006.
În baza art. 132 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 248, cu aplicarea art. 74 alin. 1 lit. a şi alin. 2, art. 76 alin. 1 lit. c Cod penal din 1969 şi art. 5 din Codul penal condamnă pe inculpatul Boşcodeală Constantin Octavian la pedeapsa de 2 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz  în serviciu contra intereselor publice.
În baza art. 33 lit. a, 34 lit. b, 35 Cod penal din 1969, cu aplicarea art. 5 din Codul penal, contopeşte pedepsele aplicate inculpatului Boşcodeală Constantin Octavian şi aplică în final inculpatului Boşcodeală Constantin Octavian pedeapsa cea mai grea de 3 ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a ocupa funcţia de primar pe o durată de 5 ani.
În baza art. 12 din Legea nr. 187/2012 pentru punerea în aplicare a Codului penal, art. 71 Cod penal din 1969 interzice inculpatului Boşcodeală Constantin Octavian drepturile prevăzute de art. 64 lit. a teza a II-a, b din Cod penal din 1969.
În baza art. 861 Cod penal din 1969, cu aplicarea art. 5 din Codul pena, dispune suspendarea executării pedepsei de 3 ani închisoare aplicată inculpatului Boşcodeală Constantin Octavian  sub supraveghere, pe durata termenului de încercare de 5 ani, potrivit art. 862 Cod penal din 1969.
În baza art. 863 alin. 1 Cod penal din 1969 dispune ca pe durata termenului de încercare inculpatul să se supună următoarelor măsuri de supraveghere:
 să se prezinte la Serviciul de probaţiune Buzău, la datele fixate;
 să anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea;
 să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă;
 să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele lui de existenţă.
        Atrage atenţia inculpatului Boşcodeală Constantin Octavian asupra prevederilor art. 864 Cod penal din 1969, a căror nerespectare are ca urmare revocarea suspendării.
 În baza art. 71 alin. 5 Cod penal din 1969, pe durata suspendării sub supraveghere a executării pedepsei închisorii, se suspendă şi executarea pedepselor accesorii. 
 În baza art. 397 alin. 3, 25 alin. 3 şi art. 256 din Codul de procedură penală desfiinţează Actul adiţional la Hotărârea nr. 1439/16.12.1982 a fostului Consiliu Judeţean pentru Educaţie Fizică şi Sport, înregistrat sub nr. 7937/2006 la Primăria Municipiului Buzău. 
În baza art. 19 din Legea nr. 78/2000, dispune confiscarea specială a sumei de 821.496,32 lei şi echivalentul în lei la data plăţii a sumei de 9377,5 euro de la inculpatul Boşcodeală Constantin Octavian.
  Menţine măsurile asigurătorii luate prin ordonanţa procurorului din data de 20 martie 2012 în dosarul nr. 87/P/2010 al Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Ploieşti până la concurenţa sumei de 821.496,32 lei şi a echivalentul în lei la data plăţii a sumei de 9377,5 euro şi dispune ridicarea măsurii asigurătorii a sechestrului pentru ce depăşeşte această sumă.
Menţine restul dispoziţiilor sentinţei penale atacate.
În baza art. 275 alin. 3 din Codul de procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat în apel rămân în sarcina acestuia. 
Definitivă.
Pronunţată în şedinţa publică din 1 martie 2016."
Astăzi este o zi istorică pentru politica locală, dar şi pentru comunitatea buzoia­nă în ansamblu . Magistraţii Curţii de Apel Braşov sînt aşteptaţi către orele prînzului să  anunţe sentinţa în cel mai mediatizat proces din ultimii 25 de ani din Buzău, anume, în dosarul „Gloria”  instrumentat de DNA, aflat în fază de pronunţare, după ce la fond, primarul Constantin Boşcodeală a primit o hotărîre de 5 ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu.     Sentinţa de azi este decisivă din mai multe puncte de vedere. De rezultat depinde, mai întîi viaţa privată a cetăţeanului Constantin Boşcodeală, cel care în ultima vreme a primit lovitură după lovitură, la fel şi a familiei saledar si pentru cei care au gravitat in jurul sau. Azi, politic vorbind decizia poate pune capăt carierei politice a lui Boşcodeală care a păstorit peste 20 de ani cel mai mare oraş din judeţ şi a condus cu rezultate electorale bune PSD, partidul cu cea mai importantă pondere în judeţ. Partidul însă se află în cea mai grea situaţie din 1990 şi pînă acum, iar războiul între facţiuni a ţîşnit acum în spaţiu public. E deja de notorietate conflicutul dintre familia Mocanu şi grupul din jurul noului preşedinte al filialei judeţene social-democrate, deputatul Marcel Ciolacu. Scandalul  se  consumă, însă, la foc potrivit pentru că pînă acum o parte dintre combatanţi au vrut să estompeze efectele lui pentru partid. După sentinţă însă, se pot întîmpla două lucruri. 1)    Scandalul să ia o şi mai mare amploare, dar să se şi tranşeze prin măsuri radicale, aşa cum a anunţat Ciolacu. 2)    Să se facă linişte după intense negocieri între beligeranţi, însă această ipoteză de lucru pare destul de improbabilă. 3)    Boşcodeală fie că va ieşi din viaţa politică în mod complet, cel puţin pentru o perioadă de timp şi susţinătorii săi se vor orienta către una dintre facţiunile existente. 4)    Boşcodeală iese întărit din luptă şi va purcede la atac şi, de ce nu, va candida din nou, dar încă nu se ştie cum se vor aplica în această situaţie celebrele criterii de integritate din noul statut al PSD care interzice candidatura unui pesedist dacă acesta are un proces pe rol pentru corupţie. Or, în acest caz Boşcodeală mai are pe cap şi dosarul „Orizont”.
Alte variante de lucru
Mai sînt şi alte variante mai mult sau mai puţin viabile care ţin de viitorul lui Boşcodeală dar, în ceea ce-l priveşte pe acesta el a declarat că orice discuţie pe marginea candidaturilor care au apărut dar şi a lui este prematură pînă marţi, adică pînă azi, lăsînd însă să se înţeleagă că dacă hotărîrea îi va fi favorabilă va candida din nou pentru Palatul Comunal.  Întrebat fiind concret dacă în cazul achitării va candida, Boşcodeală a afirmat la ultima întîlnire cu presa: „Deci întrebarea n-are rost s-o discutăm pînă marţi. Ştiţi foarte bine că lucrurile trebuie să se termine la un moment dat. Mă bucur că se întîmplă într-un spaţiu foarte bun din punct de vedere politic în sensul în care lupta politică va începe de acum înainte. Lucrurile sper să se termine marţi (nr. azi) evident eu sper să evolueze corespunzător, în sensul în care, încă o dată vă spun, consider că în România de azi nu se poate condamna un om nevinovat. Şi că, într-adevăr, instanţele trebuie să controleze DNA cu mare atenţie. De fapt, ăsta este rostul judecătorilor”.

Cel mai comentat subiect al anului

Subiectul procesului de astăzi este, în mod cert, cel mai dezbătut subiect din lume apolitică, dar în rîndurile opiniei publice.  Toată lumea aşteaptă tensionată veştile, iar tensiunea creşte de la un minut la altul. În final, mai trebuie spus că există şi posibilitatea unei noi amînări a procesului. Majoritatea juriştilor contactaţi de reporterii Şansa zic că, teoretic, există şi această posibilitate, chiar dacă normele din noile coduri penale spun că pronunţarea se dă în 30 de zile. Cele 30 de zile s-au împlinit  dar dacă se va amîna procesul, fie şi pentru cîteva ore, ori cîteva zile, acest lucru nu incumbă vreo răspundere din partea magistraţilor. Aşadar, e de aşteptat ca totuşi azi să avem un verdict definitiv.Etichete: Boşcodeală |  dosarul |  Gloria |  Primele |  sentinţa |  vesti
Voteaza articolul: bun: 6  |  slab: 1   5

Comentarii

alexandru
01 martie 2016
la puscarie cu tine hotule
DE prin urbe adunate si/n sloganuri transformate
01 martie 2016
Boscodeala la bulau pentru jaful din Buzau! Boscodeala condamnat pentru ce-a delapidat! Boscodeala-n puscarie pentru tepele din visterie! Boscodeala la Mandresti pentru cat ne pacalesti! Boscodeala la Chilia pentru tunul Gloria! Boscodeala star de Glina langa Borcea la Sulina! Boscodeala din Palatul Comunal la cazare/n cremenal!Boscodeala din bratele lu'admiratoare pa mana la judecatoare!Boscodeala ras gelat vrea sa scape nepatat!
Gicu Ocnaru
01 martie 2016
De la vodca si femei la gratii si derbedei! De la suc de mere la zabrele. De la eticheta la vizeta! De la smecherie la puscarie! Boscodeala de la mare aranjor cu finii la vorbitor! De la Belvedere la revedere! De la papuse la catuse! De la vila Marghiloman la parnaie pe tambal! De la piti pe la mare azi cu lanturi la picioare!
MirceaBZ
01 martie 2016
Sa speram ca se va recuopera si prejudiciul de 49 de miliarde ROL atat de la el cat si de la armata de fini si cumetrii cu ajutorul carora a jefuit Buzaul timp de peste 20 de ani
Ghica
01 martie 2016
Constantin Boscodeala trebuie condamnat, in primul rand, pentru ca a distrus un oras intreg. In jurul lui s-a dezvoltat un grup criminal organizat, o mafie infioratoare, formata din fini, cumetrii si toti derbedeii si interlopii orasului Buzau.
sa va ia dracu
01 martie 2016
toti care scriti aici sunteti niste jegosi, si sa va duceti dracului. Cine va credeti ma imputitilor? Toate magariile scrise aici se vor intoarce asupra voastra insutit...sa putreziti in iad, leprelor
mirceaBz
01 martie 2016
Ați început sa ssimțiți ca se apropie momentul când veți plăti în solidar cu șeful vostru Boscodeala infractori ordinari
:)))))
01 martie 2016
Ești cu capul, rău ...
GIGEL SI IONEL
01 martie 2016
SUFERI RAU CA SEFU TAU A PIERDUT CURATENIA TRUPEASCA SI SUFLETEASCA :))) NASPA RAU MA BAIETI CA VA PICA IMPERIUL MAFIOT.
MirceaBZ
01 martie 2016
O decizie care ii dezamageste pe oamenii cinstiti din Buzau. Deci desi instanta il considera vinovat si il condamna va sta bine mersi acasa si va continua sa ne jecmaneasca prin armata de nesimtiti si interlopi formata din fini si cumetrii. pentru ca, prin ei tot el va fi la butoane. iar prejudiciul care ar trebui recuperat.....cred ca il umfla rasul opt sute de mii de lei cand el si haita lui de javre ( pardon, fini si cumetrii ) au furat cate zeci de milioane din banii buzoienilor
Un Buzoian
01 martie 2016
Dumnezeule, acest infractor continua sa ne sfideze.....nu mai sunt persoana publica si gata.....dar despre faptul ca armata de lepre cu statut de fini si cumetri au ajuns sa se considere stapanii buzaului incat te pot ucide pe strada fara teama ca vor pati ceva. Vezi asa zisul patron Denis Toader
emanoil
01 martie 2016
Este 1martie si ma simt bine ma doare n cot de cumatru boscodeala ,dansez cu domnisoarele la restaurant
Pixelu albastru
02 martie 2016
Cei mai supărați sunt tocmai cei care mestecă zilnic cuvinte pompoase precum statul de drept. Ghinion.


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU