25 [MAR 16] POLITIC Buzau
Vineri, 25 martie 2016

Autoritatea Electorală Permanentă lămureşte cum e cu publicitatea politică

Laurenţiu Marinov alte articole de Laurenţiu Marinov
0 voturi 1731 vizualizari 0 comentarii laurentiu.marinov@sansabuzoiana.ro

Partidele politice au intrat deja în competiţie pentru alege­rile locale din 5 iunie, şi, cum era de aşteptat au apărut primele acuzaţii. Cele mai recente se referă la finanţarea campaniei şi la publicitatea politică. Autoritatea Electorală Permanentă a intervenit şi a făcut precizări cu privire la chestiunile care au încins scena politică.         

Într-un comunicat de presă, AEP arată că, în urma verificărilor nu au fost constatate încălcări ale ledislaţiei în domeniu: „Ca urmare a numeroaselor sesizări venite pe adresa Autorității Electorale Permanente (AEP) și a informațiilor vehiculate în presă prin care sînt reclamate încălcări ale legislației electorale de către partide politice și potențiali candidați independenți, prin afișarea, pe spațiul public, a unor materiale de propagandă, AEP face următoarele precizări:Nu există nici o încălcare a legislației electorale în cazul partidelor politice și a persoanelor fizice care își fac publicitate politică stradală în perioadele dintre campaniile electorale, prin bannere și alte materiale de propagandă, întrucît Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali reglementează strict conduita candidaților în campania electorală”. 
 
Administraţia locală răspunde 
 
Pînă pe 6 mai cînd începe oficial campania electorală candidaţii nu au voie să apară pe bannere sau panouri publicitare, însă potrivit AEP, partidele pot face promovare prin mijloace premise de legile care reglementează publicitatea. „Campania electorală începe în data de 6 mai 2016, iar Legea nr. 334/2006 privind privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale interzice competitorilor politici să utilizeze bannere, mesh-uri, panouri publicitare, steaguri publicitare, calcane, ecrane publicitare, indicatoare publicitare direcţionale, structuri de publicitate autoportante, publicitate luminoasă, publicitate pe vehicule.

În perioadele dintre campaniile electorale, partidele politice pot să-și facă promovare politică prin orice mijloc permis de legile care reglementează domeniul publicității. În ceea ce privește locurile în care sînt expuse bannere și alte materiale publicitare aparținînd partidelor politice sau presupușilor candidați independenți la alegerile locale, precizăm că respon­sabilitatea aprobărilor pentru amplasarea acestora pe spațiul public aparține autorităților publice locale, conform Legii nr. 185/2013 privind amplasarea și autorizarea mijloacelor de publicitate. Autori­tățile administrației publice locale sînt singurele în măsură să răspundă sesizărilor privind amplasarea materialelor de publicitate politică pe spațiul public.AEP verifică strict legalitatea surselor de finanțare pentru activitățile de publicitate politică, conform atribuțiilor prevăzute de Legea nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale.”

P.S.D., cele mai multe sesizări

„Pînă în prezent, personalul cu atribuții de control din cadrul AEP a soluționat 50 de sesizări formulate de persoane fizice împotriva partidelor politice, precum și un număr de 63 de autosesizări, după cum urmează: Partide politice: PSD – 23 sesizări și 23 autosesizări; ALDE – 6 sesizări și 14 autosesizări;  PMP – 2 sesizări și 7 autosesizări;  PER – o sesizare;  PNL – 18 sesizări și 19 autosesizări.

În cazurile menționate, au fost verificate avizele de amplasare însoțite de anexe, cererile pentru emiterea avizelor de amplasare, contractele privind producția bannerelor, prismelor, flayerelor, facturile fiscale, extrasele de cont, ordinele de plată și jurnalele de bancă și s-a constatat că respectivele partide politice au repectat prevederile legale în materia finanțării. Controlorii Autorității au demarat verificări și în cazul unui număr de opt sesizări la adresa unor presupuși candidați independenți, solicitînd date de la Direcția pentru Evidența Persoanelor și Admi­nistrarea Bazelor de Date (DEPABD), de la primării, consilii locale, consilii județene și în cazuri izolate chiar de la primari. 

AEP face un apel la instituțiile publice să pună la dispoziție într-un interval de timp rezonabil documentele solicitate în vederea finalizării acestor verificări întreprinse ca urmare a sesizărilor înregistrate. 

Precizăm că în acest moment mai sînt în curs de finalizare verificări în cazul a zece sesizări privind acțiuni publicitare ale partidelor politice.AEP va continua să dea curs tututor sesizărilor pe această temă și va face publice rezultatele verificărilor”, se arată în comunicatul de presă al AEP.


Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU