12h 22' POLITIC Buzau
Vineri, 25 august 2017

Unanimitate pentru apa meteorică

Doru Gheorghiade alte articole de Doru Gheorghiade
3 voturi 2681 vizualizari 0 comentarii doru.gheorghiade@sansabuzoiana.ro
UPDATE [12:22] 25 AUG 2017 › Adunarea Generală  Acţionarilor a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară a aprobat modificarea regulamentului în sensul eliminării totale a cantităţii de apă meteorică, din facturile pentru populaţie şi reducerea cu 30 % a cantităţii facturate pentru persoanel juridice. În urma votului membrilor ADI, consiliile locale municipale din Buzău şi Rîmnicu Sărat trebuie să adopte proiecte de hotărîri pentru eliminarea din facturile Companiei de Apă a costurilor cu apa meteorică pentru persoanele fizice, respectiv reducerea facturilor pentru persoanele juridice. „Persoanele fizice, aici mă refer şi la asociaţiile de locatari, nu vor mai plăti acest serviciu, deci, acesta este lucrul, cred, cel mai important. Agenţii economici, instituţiile publice, vor plăti cu 30 la sută mai puţin. Cele două primării trebuie să ia act de hotărîrea pe care luat-o ADI 2008 Buzău. O să dea hotărîri de consiliu probabil, în acest sens. Imediat după ce cele două consilii dau hotărîri, din luna imediat următoare, Deci să zicem, dacă şedinţa de consiliu va avea loc în luna august, cu 1 septembrie, intră în vigoare”, a declarat Petre Emanoil Neagu, preşedintele Consiliului Judeţean Buzău. 

În replică, directorul Companieid e Apă, Ionel Tescaru, nu exclude ca anumite lucrări pentru evacuarea apelor pluviale să nu mai fie executate, din momentul în care se va decide eliminarea tarifului pentru persoanele fizice: „Noi putem să renunţăm, pentru tot oraşul la apă meteorică. Nu mai cheltuim şi lăsăm apa. Nu mai măturăm şi lăsăm gunoiul. Se pot face economii pe diverse căi, nu e o problemă asta. Să hotărască comunitatea şi aşa vom face. E clar că partea de persoane fizice, personalul sau echipamentele cu care lucram şi la persoane fizice, nu o să mai putem face pentru că nu mai prestăm serviciul pentru persoana fizică. De exemplu nu mai evacuăm apa, cu toate că legea spune că este obligatoriu, dar dacă hotărăşte autoritatea locală că nu mai trebuie prestat serviciul de evacuare a apei meteo, nici nu mai cheltuim pe curăţări de guri de scurgere, nici noi nu mai facem toate serviciile aferente”, a spus Ionel Tescaru.
 Iata ce a transmis vineri ,dupa sedinta vicepremierul Marcel Ciolacu:,,Buzoienii nu vor mai plăti facturi pentru apa meteorică! Îi felicit pe toți cei care au participat și au luat această decizie în ședința de azi (vineri, n.r.) a Adunării Generale a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară . Tot prin hotărârea de astăzi (vineri, n.r.), agenții economici și celelalte instituții vor plăti tarife mai mici cu 30% pentru apa meteorică. Este o măsură foarte bună și așteptată de către cetățeni, dar care va încuraja și mediul de afaceri din județul nostru. Sper ca, în cel mai scurt timp, să se întrunească în ședințe extraordinare și consiliile locale municipale din Buzău și Râmnicu Sărat, pentru a formaliza această decizie, astfel încât să o putem aplica chiar de la 1 septembrie”,Astăzi este o zi importantă în organizaţia judeţeană a P.S.D. în ansamblul ei, dar mai ales pentru preşedintele filialei, vicepremierul Marcel Ciolacu. După ora 11.30 este programată o şedinţă a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Buzău 2008 în cadrul căreia se va lua în discuţie mult discutatul şi disputatul subiect al micşorării tarifelor pentru apa meteorică percepute de Compania de Apă.     
  Şedinţa este un punct de inflexiune în cariera politică a deputatului Marcel Ciolacu, în contextul în care, recent, a transmis public un mesaj către preşedintele A.D.I. şi către cel al Consiliului Judeţean, Emanoil Neagu, cerînd imperativ convocarea unei şedinţe a organismului care controlează Compania de Apă cerînd a se lua în disuţie şi a se supune la vot eliminarea apei meteorice din facturile pentru populaţie şi diminuarea cu 30% a tarifelor pentru agenţii economici şi alte instituţii.

Întîlnirea va avea loc la Consiliul Judeţean, unde evoluţia evenimentului va arăta dacă Marcel Ciolacu îşi va consolida poziţia în filiala judeţeană şi implicit în ierarhia politică statală. În esenţă, lucrurile nu sînt, însă, atît de complicate. Mai întîi, este de observat că la experienţa pe care o are după 27 de ani de politică, deputatul Marcel Ciolacu nu putea lansa o asemenea temă fără a avea maxime şanse pentru a-i ieşi pasienţa.
Ce zice Neagu
Apoi, dacă facem o minimă analiză pe textul ultimei declaraţii emise de Emanoil Neagu observăm că proiectul de modificare a tarifelor a fost deja negociată politic cu membri ADI. Iată ce spune Neagu: "O să modificăm Regulamentul Companiei de Apă şi vom discuta urmînd să luăm o hotărîre ca persoanele juridice să plătească 70%  din tariful actual, iar pentru populaţie (inclusiv asociaţiile de proprietari) tariful va fi zero lei. După ce noi vom decide acest lucru, fiecare Consiliu Local trebuie să adopte o hotărîre similară pentru ca noile tarife să se aplice". Aşadar, ar mai putea exista vreun dubiu sau vreo emoţie că proiectul nu va fi votat?
Mesajul vicepremierului
Anunțul lui Petre Emanoil Neagu trebuie pus în contextul ultimei declarații publice a liderului PSD Buzău, vicepremierul Marcel Ciolacu. Cu o săptămână în urmă, Cioalcu le-a dat un ultimatum public președintelui Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, și directorului Companiei de Apă, Ionel Tescaru.

"Așa cum m-am zbătut ca județul Buzău să primească fonduri pentru finanțarea proiectelor de dezvoltare locală, îmi doresc acum ca oamenii din Buzău și Râmnicu Sărat să plătească facturi mai mici la întreținere, prin eliminarea costurilor legate de apa meteorică și prin reducerea cu aproximativ 30 la sută a prețului plătit de către agenții economici pentru colectarea apei meteorice... Am solicitat Consiliului Județean Buzău și Companiei de Apă Buzău convocarea de urgență a Adunării Generale a Acționarilor ADI 2008 pentru formalizarea legală a acestor măsuri și mă aștept ca acestea să fie duse la îndeplinire cât mai repede de către factorii responsabili.", a transmis Ciolacu prin intermediul unei postări pe Facebook.   
În acest fel, tema apei meteorice, lansată de primarul Constantin Toma a căpătat o miză mult mai importantă, din perspectivă politică.  Mesajul vicepremierului Marcel Ciolacu are drept țintă reconfirmarea autorității acestuia la vîrful PSD Buzău. Dacă jocul îi iese liderului social-democrat, se statuează un pol unic de putere în organizația județeană social-democrată, iar Ciolacu va ieși întărit din acest episod. Dacă nu, lucrurile sînt complicate. Oricum, va fi o toamnă fierbinte în PSD Buzău.  Etichete: Ciolacu |  meteorică |  politic |  viitorul
Voteaza articolul: bun: 3  |  slab: 0   3

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU