06 [MAI 16] POLITIC Buzau
Vineri, 06 mai 2016

A început campania. Cine a cîştigat deja, cursa

Doru Gheorghiade alte articole de Doru Gheorghiade
1 vot 1833 vizualizari 0 comentarii doru.gheorghiade@sansabuzoiana.ro

De azi a început campania electorală pentru alegerile locale, data acestora fiind stabilită pentru 5 iunie. Noua lege care reglementează inclusiv desfăşurarea campaniei electorale, votată în 2015, este mult mai restrictivă.

Potrivit Legii 115/2015, este interzisă organizarea acţiunilor de campanie electorală în unităţile militare, precum şi în spaţiile din şcoli şi universităţi în perioada de desfăşurare a cursurilor.

Primarii sînt obligaţi ca, până la începerea campaniei electorale, să stabilească locuri speciale pentru afişaj electoral, ţinând seama de numărul partidelor politice, alianţelor politice şi alianţelor electorale care declară că depun liste de candidaţi, candidaturi pentru funcţia de primar, cât şi de candidaţii independenţi. Aceste locuri trebuie să fie situate în zone frecventate de cetăţeni, fără stânjenirea circulaţiei pe drumurile publice şi a celorlalte activităţi din localităţile respective, informează Agerpres.

Pe un panou electoral, fiecare partid politic ori candidat independent poate aplica un singur afiş electoral, fiind interzise afişele electorale care combină culori sau alte semne grafice astfel încât să evoce simbolurile naţionale ale României sau ale altui stat.

Primarul, cu sprijinul poliţiei locale sau cu sprijinul efectivelor MAI, asigură integritatea panourilor, afişelor electorale şi a altor materiale de propagandă electorală amplasate în locuri autorizate.Singurele materiale de propagandă electorală permise în perioada campaniei sunt: afişe electorale cu dimensiunile de cel mult 500 mm o latură şi 350 mm cealaltă latură; afişele electorale prin care se convoacă o reuniune electorală vor avea 400 mm o latură şi 250 mm cealaltă latură şi vor fi amplasate în locurile speciale pentru afişaj; materiale de propagandă electorală audio sau video, difuzate de mass-media audiovizuală; publicitate în presa scrisă; materiale de propagandă electorală online; broşuri, pliante şi alte materiale tipărite.

Potrivit legii, se interzice competitorilor politici să utilizeze în campania electorală bannere, mesh-uri, panouri publicitare, steaguri publicitare, calcane, ecrane publicitare, indicatoare publicitare direcţionale, structuri de publicitate autoportante, publicitate luminoasă, publicitate pe vehicule.

Buzăul se remarcă printr-o situaţie inedită care reprezintă un record naţional. Practic, cinci candidaţi sînt deja viitori primari deoarece nu au contracandidaţi. Este vorba despre localităţile Pănătau, Căneşti, Blăjani, Florica şi Chiliile acolo unde aleargă de unul singur cîte un unic candidat. În schimb, pentru Primăria Buzăului s-au înscris în cursă 13 competitori.


Etichete: campania |  cistigat |  cursa |  inceput
Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 0   1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU