23 [APR 19] MONDEN Buzau
Marţi, 23 aprilie 2019

Sf. Mare Mucenic Gheorghe, sărbătorit luni, pe 29 aprilie

Karla Lucuţă alte articole de Karla Lucuţă
0 voturi 1541 vizualizari 0 comentarii monden@focustv.ro

Creştinii ortodocşi care au consultat calendarul bisericesc pentru 2019 au descoperit că una dintre cele mai mari sărbători de peste an, Sf. Mare Mucenic Gheorghe, va fi oficiată în altă dată decât cea obişnuită, care este astăzi, 23 aprilie. 

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca slujba de Sf. Gheorghe să se săvârşească luni, 29 aprilie, a doua zi de Paşti, din motive întemeiate. Potrivit îndatoririlor tipiconale, se ştie că dacă Sf. Gheorghe cade în zile de luni, marţi sau miercuri, slujba pentru această sărbătoare se face de Florii, iar dacă Sf. Gheorghe pică în zilele de joi, vineri sau sâmbătă, slujba se face a doua zi de Paşti. Anul acesta, 23 aprilie este într-o zi de marţi şi ar fi trebuit ca slujba să se săvârşească de Florii, cum s-a mai întâmplat şi cu alte ocazii, dar în premieră Sinodul BOR a decis altceva. Motivul principal are legătură cu procesiunea de Florii, care în ultimii ani a devenit un fenomen în toată ţara, iar această procesiune se suprapune cu vecernia de Sfântul Gheorghe (slujba de seară, premergătoare sărbătorii).

Prin urmare, cei care poartă numele Gheorghe, Gheorghiţă, George sau Georgeta trebuie să ştie că anul acesta îşi vor sărbători onomastica pe 29 aprilie. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a fost un soldat roman de origine greacă şi ofiţer în Garda împăratului roman Diocleţian, care a fost condamnat la moarte pentru că nu a renunţat la credinţa creştină. În calitate de martir creştin, el a devenit mai târziu unul dintre cei mai veneraţi sfinţi ai creştinismului. Este considerat patron al multor ţări, regiuni şi oraşe.
Etichete: aprilie |  Gheorghe |  Mucenic |  sărbătorit
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU