11 [IUL 18] MONDEN Buzau
Miercuri, 11 iulie 2018

Maria Tănase, cea mai iubită artistă

Karla Lucuţă alte articole de Karla Lucuţă
0 voturi 2120 vizualizari 0 comentarii monden@focustv.ro

Au trecut 55 de ani de la dispariția Mariei Tănase. A murit în același an cu Edith Piaf. A fost un om şi un artist special, care a trăit şi a cântat după cum şi-a dorit, cu o pasiune inegalabilă. Un om, care și-a trăit cei 50 de ani hrănindu-și sufletul cu iubiri tumultoase, devenite celebre. 

Pasărea Măiastră a muzicii româneşti

Maria Tănase va rămâne în istorie, ca fiind „Pasărea Măiastră a muzicii româneşti”, „Privighetoarea Bucureştiului” sau „Edith Piaf a României”. Focus Fm Regional pune în undă în fiecare zi muzica sa. Bun e vinul ghiurghiuliu, Aseară vântul bătea, Leliță Ioană, Lung îi drumul Gorjului, Mărie și Mărioară sau Hai, iu, iu sunt câteva dintre cel mai cunoscute melodii ale sale. Generația tânără o poate cunoaște pe cea care la numai 25 de ani era o voce care se auzea peste tot în România. Îşi câştigase deja notorietatea la Viena, oraşul în care a scos primul disc. Avusese marea lansare, odată cu difuzarea primului cântec la radio în România.

Iubirile Mariei Tănase

Inima Mariei Tănase s-a frânt pentru prima dată la 16 ani. Fata care crescuse fasinată de cântecul popular şi care se furişa în cimitir să asculte bocitoarele a plecat de acasă înainte să termine liceul. S-a înscris la concursul de Miss România. N-a avut succes şi a pierdut titlul la proba costumului de baie, juriul considerând că are picioarele prea groase. A cunoscut, în schimb, primii fiori de iubire după ce s-a îndrăgostit de un medic. A rămas însărcinată şi medicul pe care-l iubea a ajutat-o să întrerupă sarcina. Intevenţia i-a marcat existenţa. Se spune că din cauza întreruperii de sarcină făcute la 16 ani, Maria nu a mai putut avea copii, aceasta fiind marea suferinţă a vieţii ei. Se spune că Maria Tănase l-a idolatrizat pe Brâncuşi. Cum Maria nu-şi refuza poftele inimii, întâlnirea cu fascinanta personalitate a scuptorului nu se putea încheia altfel decât cu o relaţie amoroasă. Şi cum şi Brâncuşi avea un palmares bogat de aventuri, la vederea Mariei nu putea rămâne indiferent. „Când te ascult cum le zici, Marie, aş fi în stare să dăltuiesc pentru fiecare cântec de-al nostru câte o Pasăre Măiastră!”, îi spunea sculptorul, Mariei, la începuturile relaţiei. Apoi gelozia a intervenit și relația s-a rupt brusc. Brâncuşi n-a fost singurul sculptor din viaţa Mariei. Ani mai târziu avea să aibă o relaţie cu sculptorul Constantin Anghel. S-au văzut şi s-au plăcut pe loc la o petrecere. Anghel i-a cerut să-i pozeze pentru un bust şi Maria a ajuns muza în atelierul lui. Nici relaţia şi nici bustul Mariei n-au mers prea departe. După despărţire, sculptorul a distrus bustul de bronz. După o viaţă amoroasă zbuciumată, Maria Tănase s-a căsătorit cu Clery Sachelarie. Cântăreaţa avea 37 de ani şi multe dezamăgiri amoroase la activ. Clery Sachelarie fusese un moşier şi un magistrat cunoscut şi era cu 13 ani mai mare decât ea. Maria l-a luat de bărbat când nu mai avea nicio avere şi nu mai reprezenta o figură importantă în epocă. 

Muzica, sensul dăruirii colectivităţii

Despre cântecul românesc, Maria Tănase spunea: „Interpretându-l, e cea mai mare satisfacţie pe care am trăit-o în lume. E sensul dăruirii mele colectivităţii”. Pe patul de moarte, sprijinită pe pernă, în spitalul în care şi-a petrecut ultimele zile din viaţă, din pricina unui cancer la plămâni, Maria Tănase le-a cântat asistentelor „Lung îi drumul Gorjului.” A iubit cântecul la fel de mult cum a iubit viaţa. 


Etichete: artistă |  iubită |  Maria |  Tănase
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU