24 [FEB 14] MONDEN Buzau
Luni, 24 februarie 2014

De Dragobete iubeşte! Dacă te cerţi ai ghinion!

Karla Lucuţă alte articole de Karla Lucuţă
0 voturi 1763 vizualizari 0 comentarii monden@focustv.ro

Dragobetele a fost un zeu tânăr al dacilor, sărbătorit în Muntenia, Dobrogea, Oltenia şi Transilvania la 24 februarie.


Este identificat ca fiind un zeu al dragostei, un Cupidon, deschizătorul primăverii, patronul dragostei şi bunei dispoziţii pe plaiurile româneşti. În această zi îndrăgostiţii trebuie să se găsească în relaţii bune. Barbatii nu au voie să necăjească femeile şi nici să se angajeze în gâlcevi, căci astfel îi aşteaptă o primăvară cu ghinion şi un an deloc prielnic.


Atât băieţii, cât şi fetele au datoria de a se veseli în această zi pentru a avea parte de iubire întreg anul.


Dacă vor ca iubirea să rămână vie de-a lungul întregului an, tinerii care formează un cuplu trebuie să se sărute în această zi.


Dragobetele este una dintre multele tradiții străvechi peste care s-a suprapus o sărbătoare creștină.


Dragobete era ziua când fetele şi băieţii se îmbrăcau în haine de sărbătoare şi, dacă timpul era frumos, porneau în grupuri prin lunci şi păduri, cântând şi căutând primele flori de primăvară. Fetele strângeau în această zi ghiocei, viorele şi tămâioase, pe care le puneau la icoane, pentru a le păstra până la Sânziene, cand le aruncau în apele curgătoare.


Daca, întâmplător, se nimerea să găsească şi fragi înfloriţi, florile acestora erau adunate în buchete ce se puneau, mai apoi, în lautoarea fetelor, în timp ce se rosteau cuvintele: “Floride fragă/Din luna lui Faur/La toata lumea să fiu dragă / Urăciunile să le desparţi”.


În dimineaţa zilei de Dragobete fetele şi femeile tinere strângeau zăpada proaspată, o topeau şi se spălau cu apa astfel obţinuta pe cap, crezând ca vor avea parul şi tenul plăcute admiratorilor.


De obicei, tinerii, fete şi băieţi, se adunau mai mulţi la o casă, pentru a-şi “face de Dragobete”, fiind convinşi că, în felul acesta, vor fi îndrăgostiţi întregul an, până la viitorul Dragobete. Această întâlnire se transformă, adesea, într-o adevărată petrecere, cu mâncare şi băutură. De multe ori băieţii mergeau în satele vecine, chiuind şi cântând peste dealuri, pentru a participa acolo la sărbătoarea Dragobetelui.


Dragobetele trebuia ţinut cu orice preţ: dacă nu se facea cumva Dragobetele, se credea ca tinerii nu se vor îndrăgosti în anul care urma.


În plus, un semn rău era daca o fată sau un băiat nu întâlneau la Dragobete măcar un reprezentant al sexului opus, opinia generala fiind ca, tot anul, respectivii nu vor mai fi iubiţi.

Etichete: dragoste |  dragobete
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU