BREAKING NEWS Buzau
14 [MAR 19] MONDEN Buzau
Joi, 14 martie 2019

Adela Petre a plecat la stele

Karla Lucuţă alte articole de Karla Lucuţă
0 voturi 1865 vizualizari 1 comentariu monden@focustv.ro

Tristețe mare și pierdere fără margini pentru Buzău. Adela Petre, tezaur uman, mesager de seamă al artei populare buzoiene a încetat din viață. Urma să împlinească 90 de ani.

S-a născut în comuna Pătârlagele, judeţul Buzău. Este recunoscută pentru valoarea şi autenticitatea creaţiilor: piese de port popular, feţe de masă, covoare de lână, carpete din păr de capră. 

Femeia este cunoscută în toată lumea. A donat un covor până și Institutului Smithsonian din America. Covoare de-ale ei sunt și în muzee din Franța, și din multe alte țări. Pe toate le-a dăruit. Si a făcut asta cu un scop anume, ca să răspândească arta românească pe tot globul pământesc.

Cu o înţelegere perfectă a evoluţiei gustului contemporan, doamna Adela Petre lasă în urmă piese din păr de capră ce se integrează ambientului locuinţei moderne. Covoare, carpete, păretare, alese într-o ornamentică originală şi într-o îmbinare savantă a nuanţelor naturale ale părului de capră. 

Reprezintă piese de referinţă pentru creaţia Adelei Petre, fie că îmbracă interiorul unei case, fie ca se constituie în exponatele de rezistenţă ale unor expoziţii sau colecţii. 

Dumnezeu s-o odihnească!


Etichete: Adela |  Petre |  plecat |  stele
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Stan
14 martie 2019
Condoleante familiei Putere lui Culita sa treaca peste aceasta pierdere.La ce capela este depusa?Si unde va fi inmormantata?


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU