Miercuri, 13 august 2014

Un tânăr fermier vrea să investească 4,2 milioane de euro într-o maternitate de porci

Adrian Crăciun alte articole de Adrian Crăciun
4 voturi 2441 vizualizari 2 comentarii adriancraciun@sansanews.ro
Dan Enache
Fermier Cilibia

Zootehnia românească are mari şanse să recupereze pierderile din ultimii ani, ajutată de fondurile europene care stau la dispoziţia fermierilor cu activitate în acest sector. Milioanele de euro destinate activităţilor de creştere a animalelor nu sunt diar un vis frumos, ci şi unul palpabil, dar este nevoie de idei viabile şi de putere şi determinare pentru a fi puse în practică.


Dan Enache, un tânăr fermier din Cilibia, provenit dintr-o familie cu activitate îndelungată în agricultură, se gândeşte să îşi dezvolte ferma, cu ajutorul banilor europeni. Tânărul, student în anul V la Medicină Veterinară, administrează două crescătorii de porci cu un total de peste 7.000 de capete. Iniţiativa lui, transformată în proiect propus spre finanţare, a pornit de la o constatare simplă. Ca să îşi mărească ferma, avea nevoie să importe purcei tocmai din Germania. Ideea proiectului este aceea de a înfiinţa o maternitate de porci, la Buzău.
„La ora actuală, în România, sunt foarte puţine maternităţi de porci. Aşa că se improtă foarte mult, dar, pe lângă stresul transportului din ţări precum Germania sau Olanda, este şi costul foarte mare. Ajunge un purcel la 75 de euro şi, pe tot parcursul deplasării, l pierde undeva la 2-2,5 kg. Apoi, urmează o perioadă de acomodare în fermă, de una-două săptămâni. Acest timp ar putea fi recuperate” spune Dan Enache, povestind de unde i-a venit idea proiectului.


Tânărul fermier visează cu ochii deschişi la momentul în care va putea deschide una dintre cele mai moderne maternităţi şi creşe de purcei din ţară. Proiectul lui se ridică la 4,2 milioane de euro şi aşteaptă deschiderea finanţării. Beneficiarul are şi experienţa, dar şi planul financiar cu care să îşi susţină investiţia. În urmă cu 6 ani a mai derulat un proiect cu finanţare europeană şi a dobândit, astfel, expertiză în managementul unei afaceri construite cu bani europeni. Pentru viitorul proiect, are deja banii necesari prefinanţării, iar pe restul îi va lua dintr-un credit bancar pe care îl va returna după ce i se vor rambursa banii europeni.
Maternitatea de porci ar urma să fie populată cu 1000 de scroafe din rase  româneşti.


Voteaza articolul: bun: 4  |  slab: 0   4

Comentarii

Gaozaru
13 august 2014
De unde are asa multi bani fiul primarului? Ce-ar fi sa-l intrebam chiar pe mister Enache?.. ;)
Dan Enache
01 septembrie 2014
In cazul in care nu ai citit cu atentie, in articol scrie foarte clar ca banii pentru maternitate sunt proveniti din profitul societatii si CREDIT BANCAR ;) Si pe viitor fii curajos si puneti nemele adevarat ca n-ai nimic de pierdut ;)


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU