Marţi, 21 octombrie 2014

O firmă din Mărăcineni, furnizor pentru industria aerospaţială

Adrian Crăciun alte articole de Adrian Crăciun
8 voturi 5900 vizualizari 0 comentarii adriancraciun@sansanews.ro

Sistem Euroteh produce maşini electrice speciale, componente pentru automatizări şi are propriul compartiment de cercetare-inovare
 
A muncit ca inginer la Contactoare Buzău, iar după revoluţie şi-a făcut propria firmă care azi face export pentru industria aerospaţială din SUA şi Israel sau pentru firme de nişă din Italia şi Singapore. Absolvent al Facultăţii Electrotehnice din Cluj Napoca, inginerul Gheorghe Obreja este părintele companiei Sistem Euroteh SRL, firmă pe care a înfiinţat-o în 2003. Compania cu capital privat 100% are ca activitate principală ingineria electrică şi a început cu doar trei angajaţi, iar acum are 32 de angajaţi care se pot lăuda că produsele care le ies din mâini nu pot fi făcute în multe locuri din lume. Astfel, Sistem Euroteh produce taho-generatoare, frâne electromagnetice, servomotoare fără perii, etc. şi derulează propriile activităţi de cercetare, dezvoltare, inovare, proiectare, producţie şi alte servicii, în mare parte în domeniul ingineriei electrice. De asemenea, specialiştii firmei buzoiene sunt implicaţi în cadrul programelor naţionale de cercetare cu specialişti din instituţii de cercetare - proiectare - dezvoltare în domeniul ingineriei electrice.

Inginerul buzoian se numără printre specialiştii din industria buzoiană care înainte de 1989, dar şi după revoluţie a colaborat cu specialiştii Institutului de Cercetare Proiectare Electrotehnică (ICPE) Bucureşti. Pentru că nu a vrut să intre în politică sau în mişcările sindicale, inginerul a preferat să meargă pe propriul drum, convins că are şanse să îşi continue inclusiv activitatea de cercetare. „Eu am continuat să ţin legătura cu ICPE, în primă fază le-am fost un partener de lucru, apoi am început să produc şi altceva, nu doar pentru comenzile lor. Fabricăm bobinaje pentru maşini electrice speciale, maşini electrice speciale, de putere mică şi medie, precum şi sisteme integrate bazate pe maşini electrice. Cu alte cuvinte producem materiale electrice pentru automatizări, iar faptul că reuşim să ne adaptăm unor cerinţe impuse de partenerii noştri ne-a dat posibilitatea de a face export”, ne-a declarat inginerul Gheorghe Obreja.

În prezent, Sistem Euroteh îşi vinde produsele aproape exclusiv pentru export, fiind furnizorul unor companii precum IAI - Întreprinderea Aerospaţială din Israel, Elop Electronics, Condor Pacific Israel, C4 Advanced Tactical Systems SUA, Drive Sistems Italia, etc. „La ora actuală, 95-96% din producţie este exportată. Facem însă comenzi foarte grele şi cu toate că este vorba de un domeniu pe care nu avem practic prea multă concurenţă, noi trebuie să răspundem unor cerinţe specifice de la client la client. În compartimentul de cercetare avem patru ingineri foarte bine pregătiţi, care propun prototipuri pentru fiecare comandă. Un prototip este testat în laborator, poate are nevoie de îmbunătăţiri sau poate se trece la un alt prototip. Din 30 de proiecte în final poate doar 2-3 ajung în producţia de serie”, ne-a declarat inginerul Gheorghe Obreja.

Un alt motiv de mândrie pentru inginerul buzoian este faptul că a reuşit să îl atragă pe fiul său, Radu Obreja, către domeniul în care profesează. Ajuns să pregătească lucrarea de doctorat tot în domeniul electrotehnic, Radu Obreja este atît asociat în afacere, cât şi unul dintre membri echipei de cercetare dezvoltare al firmei, tânărul dezvăluindu-ne că unele componente făcute la Mărăcineni sunt folosite inclusiv în aplicaţii militare. „Firmele cu care avem parteneriate sunt din străinătate. Domeniile sunt atât pe industriale, cât şi aplicaţii militare. Producem pentru robotică, pentru utilaje speciale, tot ce înseamnă mişcare controlată şi sunt şi cazuri când nu ştim care este utilitatea finală a produselor noastre”, ne-a declarat tânărul Radu Obreja.
 
 

Printre activităţi finanţate din resurse proprii sau de parteneri de afaceri se numără şi activitatea de cercetare dezvoltare, pentru a dezvolta maşini electrice speciale noi. Acest lucru înseamnă preocuparea pentru a atrage resurse umane bine pregătite. Astfel, printre profesioniştii din compartimentul de cercetare-dezvoltare se numără şi un inginer din Bucureşti, cu doctorat în inginerie electrică, specialistul făcând naveta la Mărăcineni, mulţumit că poate activa în domeniul de care este pasionat cu adevărat. De asemenea, până la finalul anului compania buzoiană şi-a propus să mai angajeze încă cinci angajaţi, administratorul Sistem Euroteh recunoscând că în ultima perioadă inginerii foarte bine pregătiţi sunt greu de găsit.


O altă reuşită a companiei buzoiene este faptul că a reuşit derularea unui proiect de modernizare cu fonduri europene. Prin proiectul „Dezvoltarea activităţii de producţie – echipamente electrice speciale – în cadrul SC SISTEM EUROTEH SRL prin achiziţionarea de echipamente tehnologice şi software performante”, firma din Mărăcineni îşi îmbunătăţeşte aparatura de laborator, linia tehnologică şi sistemul IT. Potrivit inginerului Gheorghe Obreja, valoarea proiectului este de 640.000 lei, din care 340.000 finanţare europeană şi 300.000 contribuţie proprie prin cofinanţare. „Am început într-un spaţiu închiriat şi acum avem propriul sediu. Avem închiriat un spaţiu la SIRA unde am muncit până în 2008 şi am cumpărat un teren în Mărăcineni unde mai întâi am avut o baracă. Am făcut un credit şi am reuşit să avem sediul de acum, iar cu proiectul acesta am mai făcut un pas înainte”, ne-a declarat inginerul buzoian.Etichete: aerospaţială |  firmă |  furnizor |  industria |  Mărăcineni |  pentru
Voteaza articolul: bun: 8  |  slab: 0   8

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU