Vineri, 20 iunie 2014

Cum cresc puii de Avicola ca Harap Alb? Totul e ştiinţă

Adrian Crăciun alte articole de Adrian Crăciun
3 voturi 2117 vizualizari 1 comentariu adriancraciun@sansanews.ro

Secretul unor producţii industriale foarte mari de carne de pasăre, care asigură succesul de piaţă al societăţii Avicola Buzău, este folosirea unor pui hibrizi obţinuţi la o fermă genetică din Germania. Acest detaliu, foarte important, este dezvăluit de un material publicat de gandul.info, potrivit căruia Hibridul Ross 308 a fost creat pentru producţia de piept şi pulpe, fiind destul de bine proporţionat. Acest pui are nevoie de un tip de furaj ceva mai scump care are la bază atât cereale (porumb, grâu, soia floarea soarelui), cât şi ulei, sare şi un mix de vitamine şi minerale. În hrana puilor se găseşte şi carbonat de calciu, iar porţiile sunt realizate pe calculator. De notat că, în procesul tehnologic, fiecare aspect important care poate influenţa creşterea puilor, este monitorizat printr-un sistem electronic care urmăreşte temperatura, umiditatea, curenţii de aer, noxele, intensitatea luminii, numărul de pui, mortalitatea şi consumul de hrană şi apă.


Esenţial în acest proces tehnologic care asigură o creştere rapidă a puilor este asigurarea de hrană la discreţie precum şi folosirea iluminatului artificial timp de 20 de ore pe zi.


La ieşirea din incubator, puii din hibridul Ross 308 au o greutate de 40 de grame, dar, într-o săptămână greutatea lor creşte de aproape 5 ori. Ulterior, puii sunt cântăriţi săptămânal, iar acolo unde nu s-a ajuns la greutatea optimă, se ajustează calitatea nutriţională a furajului şi se verifică păsările din punct de vedere medical. Astfel, îngrijirea şi hrana de calitate duc la o creştere rapidă a puilor, ei ajungând și la 2,3 – 2,5 kg în circa şase săptămâni.


Avicola Buzău s-a înfiinţat, la Buzău, în 1982 şi desfăşoară activităţi în sectorul producerii şi comercializării de furaje, pui de o zi, pui de carne şi ouă pentru incubat. Avicola Buzău este producător de carne de pasăre sub mărcile “Coco Rico” şi “Piu Gusto”, fiind autorizată să exporte produse în Uniunea Europeană, fiind unul dintre cei mai mari exportatori de carne de pasăre din România. Din 2007, compania a  implementat sistemului de management al calităţii şi siguranţei alimentului- HACCP, obţinând certificarea ISO 22000. Tot din 2007, Avicola Buzău funcţionează conform normelor europene de bio-securitate, după investiţii în retehnologizare. În 2011 au fost inaugurate noii investiţii, care  poziţionează compania ca deţinătoare a unuia dintre cele mai mari şi mai moderne abatoare din România şi din sud estul Europei. Abatorul  este dotat cu utilaje de top  din ultima generaţie, fiind printre primele 10 abatoare din Uniunea Europeană. În 2013, compania buzoiană s-a extins, Avicola Buzău dobândind controlul unic asupra unor active aparţinând Avicola Călăraşi şi Nutricom. Acţiunea a fost aprobată inclusiv de Consiliul Concurenţei. 

 Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 3   -3

Comentarii

coco rico
20 iunie 2014
reclama ieftina...


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU