Luni, 01 septembrie 2014

Afacere de succes la Costeşti a unui tînăr antreprenor

Adrian Crăciun alte articole de Adrian Crăciun
10 voturi 5482 vizualizari 1 comentariu adriancraciun@sansanews.ro
Răzvan Peneş
Tînărul inginer a ales viaţa la ţară

A renunţat la postul de director economic pentru propria afacere la Costeşti.

Şi-a petrecut copilăria şi a făcut şcoala la oraş, dar la 28 de ani a pariat pe viaţa la ţară. Este povestea unui tînăr buzoian care a absolvit agronomia şi care avea toate atuurile să facă o frumoasă carieră la companiile de profil naţionale şi multinaţionale, dar care a preferat să îşi încerce norocul ca antreprenor. După absolvire şi o experinţă de doi ani ca director economic la o firmă agricolă din Buzău, Răzvan Peneş a renunţat la funcţie şi s-a stabilit la Costeşti, comună în care a ajuns să facă agricultură. Decizia a luat-o în urmă cu patru ani, iar în prezent, la 32 de ani, a ajuns să  muncească nu mai puţin de 1.000 de hectare de teren arabil.

 
Dintr-o destinaţie mult visată, oraşul începe să îşi piardă din atracţia de altădată. Dacă în primul an după revoluţie nu mai puţin de 550.000 de români lăsau mediul rural pentru cel urban, în prezent lucrurile s-au schimbat. Veniturile insuficiente, aglomeraţia sau stresul urban încep să pună din ce în ce mai multă presiune pe generaţia cu vârsta cuprinsă între 35 şi 50 de ani, care încearcă să scape de neajunsurile caracteristice traiului la oraş. Potrivit celor mai recente date de la Statistică, din 2012 şi pînă în prezent, 118.000 români s-au mutat de la oraş la sat, în timp ce doar 74.000 au mers dinspre rural către urban. Dacă cei mai mulţi părăsesc oraşele în prezent pentru că nu-şi permit costul ridicat al vieţii, există o categorie de migranţi care vor să realizeze propriile afaceri la ţară, departe de lumea corporaţiilor.

Printre foştii angajaţi care caută să trăiască în mediul rural nu pentru că este mai ieftin, ci pentru că vor să facă afaceri la sat se numără şi tînărul inginer agronom stabilit la Costeşti, care a avut ambiţia de a conduce propria societate agricolă. “ După ce am terminat facultatea m-am angajat la o firmă de specialitate în 2008, iar din anul 2010 m-am retras pe cont propriu şi am început să arendez teren în comuna Costeşti, să prestez diferite servicii faţă de cetăţeni şi să desfăşor activitatea de distribuitor de pesticide către alţi fermieri din judeţul Buzău. Cît am fost angajat eram director economic la o societate cu profil agricol, dar am preferat să iau viaţa în piept şi să desfăşor o activitate pe cont propriu, să fiu antreprenor”, ne-a declarat Răzvan Peneş, în prezent administratorul societăţii agricole Agri Best din Costeşti.

La început mulţi săteni l-au privit cu neîncredere, avînd în vedere că era foarte tînăr. După patru ani de activitate lucrurile s-au schimbat, mulţi proprietari de pămînt ajungînd să îl caute şi să îi dea teren în arendă. Pe plan personal, tînărul inginer se simte împlinit, pe viitor intenţionînd inclusiv să atragă fonduri europene pentru dezvoltarea afacerii. Iar dacă în urmă cu patru-cinci ani încă era orăşean, acum se gîndeşte să renunţe la casa bătrînească pe care o are la Costeşti şi să construiască o casă nouă, considerînd că pe viitor nu are de ce să îşi facă griji materiale. “ Am reuşit să cumpăr utilaje, în primul rînd, să-mi asigur o viaţă liniştită pentru familia mea, fără să ne lipsească nimic. Cum să vă zic, am avut rezultate mult peste ce am putut să sper vreodată. Adică, dacă rămîneam angajat, niciodată nu puteam spera la mai mult de un apartament şi o maşină, pe cînd acuma dacă visez să îmi iau ceva, chiar pot să iau cam ce vreau”, ne-a declarat Răzvan Peneş, în prezent administratorul societăţii agricole Agri Best din Costeşti.

În acest an agricol, tînărul inginer este mulţumit că a reuşit să obţină producţii de 2 tone de rapiţă la hectar şi 4 tone de grîu, ceea ce reprezintă producţii destul de bune avînd în vedere faptul că terenul de la Costeşti nu este de o fertilitate asemănătoare cu cele din alte zone ale judeţului. În ceea ce îi priveşte pe aleşii locali, prezenţa tinerilor care încep afaceri în comuna buzoiană este mulţumitoare, avînd în vedere că mediul economic asigură atragerea de taxe şi impozite la bugetul local. De asemenea, avantajul apropierii de municipiul reşedinţă de judeţ a făcut ca după revoluţie să crească numărul orăşenilor care şi-au făcut case în satele din Costeşti. “ După revoluţie, în comuna noastră s-au construit cam 200 de case noi, cu fonduri din salarii, din împrumuturi de la bănci, cu ce s-a cîştigat în străinătate, pentru că lucrează foarte mulţi cetăţeni în străinătate şi cu banii de acolo au concesionat teren de la primărie. Mai sînt construite case şi pe terenurile lor proprietate personală pe care le-au cîştigat în baza legilor fondului funciar şi unde şi-au construit locuinţe, case noi”, ne-a declarat Gheorghe Pascu, viceprimarul din Costeşti.



Etichete: agricultură |  Costeşti |  tînăr |  afacere
Voteaza articolul: bun: 5  |  slab: 5   0

Comentarii

GABRIELA SERBAN.
02 septembrie 2014
BRAVO RAZVAN, MA BUCUR DIN INIMA PENTRU SUCCESUL TAU. A VA DEA DZEU MULTA SANATATE SI FERICIRE IN CONTINUARE, VA DORESC MULT SUCCES. UN CORDIAL SALUT DIN SPANIA.


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU