Joi, 18 septembrie 2014

A renunţat la job-ul din Bucureşti şi a înfiinţat propriul laborator dentar

Adrian Crăciun alte articole de Adrian Crăciun
12 voturi 5196 vizualizari 0 comentarii adriancraciun@sansanews.ro
A renunţat la job-ul din Bucureşti şi a înfiinţat propriu laborator dentar
La început am muncit cât zece, spune Mirela Sakal

Mirela Sakal a început în 2005 cu trei salariaţi, acum are 20 de angajaţi şi produce dispozitive stomatologice pentru peste 40 de cabinete medicale din toată ţara

A renunţat la job-ul din Bucureşti pentru a reuşi prin propriile forţe. Este povestea de succes a unei buzoience de profesie tehnician dentar care a vrut să îşi depăşească statutul de simplu angajat şi să pună bazele unei firme proprii. Absolventă a Colegiului de Tehnică Dentară din 1992, Mirela Gabriela Sakal a muncit la unul dintre cele mai mari laboratoare dentare din capitală până în anul 2005, moment în care s-a decis să înfiinţeze propriu laborator dentar chiar în oraşul în care s-a născut. Convinsă că dacă până atunci învăţase tot ce se poate în această meserie nu ar fi avut cum să nu se descurce şi pe propriile picioare, tânăra buzoiancă a început propria afacere cu trei salariaţi, ajungând ca în prezent să producă dispozitive stomatologice pentru peste 40 de cabinete medicale din toată ţara.


Dacă pentru mulţi tineri din provincie Bucureştiul pare sinonim cu cea mai sigură reţetă de realizare profesională, Mirela Sakal ne-a mărturisit că tot timpul cât a muncit în capitală şi-a dorit să scape cumva de atmosfera obositoare din oraşul de pe Dâmboviţa. “Fac parte dintre oamenii care după zece ani de muncă spun că trebuie să schimbi ceva în viaţă. Pentru mine Bucureştiul devenea un oraş greu de suportat şi m-am gândit să mă întorc la Buzău, adică acasă, şi să îmi fac un laborator propriu. În primă fază m-am împrumutat de bani de la fratele meu care muncea în SUA şi intenţionam să-mi schimb maşina. N-am mai schimbat-o şi am început cu un singur micromotor. Am avut avantajul că cei care vând aparatură dau posibilitatea achitării în rate, am închiriat un spaţiu şi am început să fac ce făceam şi în Bucureşti. Aveam trei angajaţi, eu eram al patrulea, dar la început munceam cât zece”, îşi aminteşte Mirela Sakal cum a început afacerea în 2005.


La 35 de ani când a început să administreze propria firmă, PRECIDENT SRL Buzău, Mirela Sakal îşi aminteşte că a fost destul de greu să facă primi paşi de extindere a firmei. “La început colaboram cu două cabinete stomatologice, aveam un spaţiu închiriat, nu era foarte uşor. Când a început să aibă lumea încredere în noi şi ne-a mers mai bine, prima dată ni s-a triplat chiria. Am reuşit apoi să ne cumpăram acest spaţiu, să îl amenajăm, pentru că erau ţevile pe aici ca într-un film de Hitchcock, şi tot timpul mi-am dorit să mai fac un pas înainte”, îşi aminteşte Mirela Sakal.


Momentul în care buzoianca s-a gîndit pentru prima dată că firma sa are nevoie de o adevărată relansare a fost în anul 2010, când a participat la un târg din Koln dedicat domeniului stomatologic. Atunci a constatat că tehnologia de vârf poate fi folosită cu succes şi în domeniul tehnicii dentare, lucru care a ambiţionat-o şi a făcut-o să îşi dorească să poată face pasul următor de dezvoltare a afacerii. Pentru a reuşi să cumpere aparatura de ultimă generaţie în domeniul său de activitate, Mirela Sakal a apelat la un consultant şi a făcut un proiect prin care a solicitat fonduri europene. Doi ani mai târziu de la vizita din Koln a început proiectul co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, iar după derularea proiectului societatea comercială pe care o conduce produce dispozitive stomatologice pentru peste 40 de cabinete medicale din Buzău, Bucureşti, Iaşi, Braşov, Ploieşti, Constanţa, Cluj, Focşani şi din alte oraşe ale ţării.


 
Prin proiectul “Dezvoltarea nivelului de competitivitate al SC PRECIDENT SRL Buzău în domeniul fabricării dispozitivelor stomatologice“, societatea din municipiul Buzău a realizat o investiţie de 300.000 de euro în aparatură de ultimă generaţie. Proiectul a fost co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în baza unui contract de finanţare încheiat cu Ministerul Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management a Programului Operaţional Sectorial “Cresterea Competitivităţii Economice (AM POS CCE), prin Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Est. Proiectul a avut ca obiectiv general dezvoltarea nivelului de competitivitate al firmei buzoiene pe piaţa regională a  fabricării dispozitivelor dentare. Astfel, prin proiect au fost achiziționate 17 echipamente specifice activității de fabricare a dispozitivelor dentare, au fost achiziţionate cinci module soft specifice activității de fabricare a dispozitivelor stomatologice. Tot ca urmare a derulării proiectului au fost create patru noi locuri de muncă în cadrul societăţii, iar planurile de dezvoltare ale tinerei buzoience nu se opresc aici.Etichete: înfiinţat |  Bucureşti |  dentar |  laborator |  propriu |  renunţat
Voteaza articolul: bun: 12  |  slab: 0   12

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU