Duminică, 07 septembrie 2014

A renunţat la catedra de Limba Română pentru propria afacere

Adrian Crăciun alte articole de Adrian Crăciun
4 voturi 2458 vizualizari 0 comentarii adriancraciun@sansanews.ro
A renunţat la catedra de Limba omână pentru propria afacere
Fostul profesor spune că în afaceri e nevoie de multă muncă, determinare, noroc, dar şi de un pic de nebunie

Fostul profesor Răzvan Gherghe deţine azi firma Doraz Corporation care livrează apă plată sub brandul de Aqua Slănic reţelei de magazine Carrefour

La cinci ani făcea bani de buzunar vânzând ghiocei pe stradă, pe timpul facultăţii a avut mai multe slujbe pentru a se descurca mai bine decât doar cu banii de la părinţi, iar când a ajuns profesor a constatat că sistemul de salarizare nu este decât o bătaie de joc pentru munca depusă. Nemulţumit de veniturile pe care le obţinea ca profesor de limba română a început să facă meditaţii, a devenit cântăreţ la biserică, s-a implicat în deschiderea unui gater alături de familie, a crescut şi vândut animale, dar tot timpul îşi spunea că trebuie să facă mai mult. Aşa a ajuns ca după nouă ani de predat la catedră ca profesor titular, buzoianul Răzvan Gherghe să aibă curajul să parieze toate economiile pe care le făcuse, ba să mai facă şi un împrumut, pentru a-şi deschide propria afacere. Cînd priveşte însă înapoi, fostul profesor nu regretă decizia luată în urmă cu cinci ani, azi firma Doraz Corporation, pe care o deţine, ajungând să livreze apă plată sub brandul de Aqua Slănic reţelei Carrefour, lucru la care nici nu s-ar fi gândit în primii ani în care muncea în învăţământ.
 
Originar din Lopătari, Răzvan Gherghe a absolvit Facultatea de Litere de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, apoi s-a titularizat ca profesor la şcoala din comuna natală, din dorinţa de a fi mai aproape de familie. Ulterior, tot alături de familie a făcut un împrumut şi a cumpărat un gater suedez, din dorinţa de a valorifica mai bine  lemnul din pădurea moştenită de la bunicii săi. Reuşind să scape de datorii în termen de un an şi ceva, a continuat activitatea la gater încă cîţiva ani. Concomitent, tot alături de familie s-a implicat în creşterea şi valorificarea animalelor, cu banii economisiţi din toate aceste activităţi visînd  să-şi înfiinţeze o păstrăvărie. Pentru punerea în practică a acestei idei, a cumpărat de la unchiul său un teren în satul Terca. Nu a vrut să înceapă noua afacere în necunoştinţă de cauză, aşa că a vizitat mai multe păstrăvării din ţară şi străinătate. În final a ajuns însă să îşi schimbe planurile, întrucît specialiştii care  au făcut analizele de laborator ale apei i-au spus că apa din zonă are o calitate superioară, fiind mai degrabă bună pentru consumul uman, decît să fie irosită doar pentru o păstrăvărie.


Pînă să pună pe picioare propria firmă, tînărul profesor spune că tot timpul a reinvestit o bună parte din banii cîştigaţi. Totodată, a încercat să facă şi economii, renunţînd la concedii sau la alte activităţi. Momentul în care s-a gîndit să renunţe la catedră şi să se dedice doar antreprenoriatului a fost ziua în care a aflat că apa pe care voia să o capteze pentru păstrăvărie avea şanse să devină o resursă importantă.   „Doctorul de laborator care a făcut analizele microbilogice şi fizico-chimice mi-a spus că apa este de o calitate superioară, că este foarte bogată în minerale, dar caracteristica cea mai importantă este aceea că lipsesc nitriţii. Atît de convingător a fost că mi-am spus că este o oportunitate să trec la îmbutelierea de apă. Am vorbit şi cu un consultant care m-a sfătuit să merg mai departe şi să încerc să obţin fonduri europene”, ne-a declarat  fostul profesor, Răzvan Gherghe.


În 2009, Răzvan Gherghe a început să facă documentaţia pentru a accesa fonduri europene pentru îmbutelierea apei, doar proiectul şi avizele costîndu-l cca. 600 milioane de lei vechi. Ulterior, a depus proiectul pentru accesarea fondurilor europene necesare dezvoltării unei astfel de afaceri, proiectul fiind eligibil, dar nu şi trecut la finanţare în primă fază. Considerînd că nu sunt irosite toate şansele de a primi finanţare nu şi-a retras documentaţia, iar după şase luni a fost înştiinţat că şi proiectul său a fost acceptat la finanţare. „Cît timp am fost profesor am căutat căi de ieşire, pentru că nu eram mulţumit financiar. Un profesor debutant are 7,5 milioane de lei pe lună. Făceam meditaţii, eram cîntăreţ la biserică, eram respectat în comunitate, dar eu tot îmi spuneam că trebuie să fac mai mult, că vreau să îmi depăşesc condiţia. Aşa am riscat toate economiile şi dacă nu aş fi reuşit eram hotărît să plec în străinătate”, îşi aminteşte Răzvan Gherghe.

După acceptarea la finanţare a proiectului, tînărul profesor a obţinut o finanţare nerambursabilă de aproximativ 900.000 de lei, iar pentru cofinanţarea de 1,3 milioane de lei a fost nevoit să apeleze inclusiv la credite bancare. După licitaţii şi derularea lucrărilor, în prezent antreprenorul are o hală de 800 de metri pătraţi, cu linii de îmbuteliere performante cu o capacitate de îmbuteliere de 8.000-10.000 litri/oră. „În ziua de 28 august 2013 am îmbuteliat prima sticlă de apa şi în primele luni vindeam un camion pe lună. Pentru că am dovedit că ţinem la calitate, acum livrăm tiruri întregi. Sunt mulţumit de reuşita mea şi cred că mă număr printre profesorii care nu au mai acceptat să îşi bată joc sistemul de ei şi au vrut să facă altceva. În afaceri cred că este nevoie de multă muncă, determinare, noroc, dar şi de un pic de nebunie. Au fost momente cînd nu mai credeam că voi reuşi, dar tata m-a încurajat şi mi-a spus că tot pot face păstrăvăria. Am depăşit acele momente, dar vă spun sincer că uneori catedra îmi lipseşte, pentru că în afaceri este mult mai multă muncă”, a concluzionat fostul profesor.Etichete: afacere |  catedra |  Limba |  pentru |  propria |  renunţat |  Română
Voteaza articolul: bun: 4  |  slab: 0   4

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU