11 [APR 13] ECONOMIC Vrancea
Joi, 11 aprilie 2013

Conturi blocate în Vrancea

Claudia Toader alte articole de Claudia Toader
0 voturi 2426 vizualizari 1 comentariu claudiatoader@sansanews.ro

Oricît s-a zbătut să facă rost de bani pentru a scăpa de datorii, nu a reuşit, aşa că s-a trezit cu conturile blocate. Este situaţia în care a ajuns primăria Năruja, din judeţul Vrancea, care nu şi-a redus nivelul arieratelor pînă la finele lunii martie, aşa cum a cerut Guvernul. 

Primăria din Năruja încă mai are de decontat facturi vechi, a căror valoare se ridică la circa 850 de mii de lei. Primarul localităţii Nicu Popescu spune că datoria este, de fapt, a Guvernulului, care nu a plătit lucrările derulate în cadrul unui proiect finanţat în mare parte de la bugetul de stat. Cum însă de la Centru nu a ajuns nici un ban, primăria s-a trezit cu conturile blocate. Nu mai poate folosi nici un ban din ceea ce repartizează fiscul din cotele defalcate şi trebuie să facă faţă plăţilor numai din bugetul local. 

Aşadar, pînă cînd primăria nu-şi plăteşte arieratele, la Năruja nu va mai ajunge nici un leu din sumele defalcate din impozitul pe venit ori alte sume direcţionate prin Direcţia de Finanţe. Alte primării din Vrancea însă, s-au împrumutat la trezorerie ca să poată să-şi plătească arieratele şi să nu se trezească de luna aceasta cu conturile blocate. Nu toate dosarele depuse la finanţe au fost însă aprobate, întrucît banii alocaţi judeţului Vrancea au fost epuizaţi extrem de repede.

Cel mai mare credit de la trezorerie l-a obţinut Primăria Panciu, valoarea împrumutului pentru plata arieratelor ridicîndu-se la peste 6 milioane de lei.Reamitnim, potrivit unei Ordonanţe a Guvernului, primăriile cu datorii au fost obligate ca pînă la finele lunii martie să îşi reducă nivelul arieratelor cu 85 la sută, în caz contrar riscînd să li se blocheze conturile. Pentru a scăpa de datorii, administraţiile locale au avut la dispoziţia varianta contractării unui credit de la Trezorerie, cu o dobîndă destul de avantajoasă.


Etichete: Datorii |  Primarie |  Vrancea |  Bani
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

marcel
11 aprilie 2013
soateti-va banii din banci ,ca in 3 sau 4 luni se Ajunge si ROMANIA SA SE BLOCHEZE BANII IN BANCI


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU