11 [IAN 15] ECONOMIC Buzau
Duminică, 11 ianuarie 2015

Vin primii bani în agricultura buzoiană: 22 milioane euro

Adrian Crăciun alte articole de Adrian Crăciun
0 voturi 1588 vizualizari 0 comentarii adriancraciun@sansanews.ro

Fermierii buzoieni vor primi diferența de plată pe suprafață pe 2014 începând prima lună a acestui an, cei care muncesc în agricultura buzoiană având dreptul la suma totală de 21.901.000 euro.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, recent a fost aprobată o Hotărâre de Guvern prin care se alocă, cu titlu de împrumut din venituri din privatizare, până la finele anului 2015, suma de 3.700.000 mii lei, în echivalent euro. Sumele vor fi transferate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale de către Ministerul Finanțelor Publice, la solicitarea Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, în vederea achitării diferenței de plată pe suprafață (SAPS) aferentă campaniei 2014 către beneficiarii acestei scheme.
Potrivit statisticilor Centrului Judeţean al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Buzău, pentru plăţile pe suprafaţă, în 2014 au solicitat sprijin prin cerere unică de plată un număr de 23.753 de fermieri, pentru o suprafaţă totală de 276.000 de hectare. Cele mai multe cereri au fost făcute la Centrul Local Buzău – 6.295 de cereri, urmat de Centrul Local Pătârlagele – 4.783, Centrul Local Beceni - 4.201, Centrul Local Rm. Sărat – 3.732, Centrul Local Mihăileşti – 2.101, Centrul Local Pogoanele – 1.982, în timp ce la Centrul Judeţean au fost depuse alte 659 de cereri. De asemenea, potrivit datelor furnizate de Claudia Stelea, directorul APIA Buzău, nivelul sprijinului a fost de 139 euro/ha, suma totală de plata a fost de 38,36 milioane euro, din care diferenţa de plată rămasă pentru acest an este de 21.901.000 euro.
Actul normativ reglementează sursa de finanţare a cheltuielilor aferente schemelor de plată directă implicate în derularea Fondul European pentru Garantare în Agricultură (FEGA), a ajutoarelor specifice şi a măsurilor de piaţă şi intervenţie, din veniturile din privatizare, înregistrate în contul curent în valută al Ministerului Finanţelor Publice deschis la Banca Naţională a României. Suma pusă la dispoziția Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale din venituri din privatizare va fi restituită până la data de 30 decembrie 2015 din fondurile rambursate de către Comisia Europeană pe baza declarațiilor de cheltuieli transmise. Aplicarea măsurilor prevăzute de actul normativ va permite beneficiarilor plăţilor să-şi elaboreze propriul plan de afaceri, precum şi programul de dezvoltare pe termen scurt şi mediu, adaptate cerinţelor pieţei, în condiţiile evaluării nivelului sumelor ce urmează să le primească conform schemelor de plată. De asemenea, până la sfârșitul lunii ianuarie 2015, se va promova un act normativ ce va reglementa acordarea ajutorului național de tranziție pentru sectorul zootehnic, pentru bovine, ovine și caprine, iar plata acestora se va realiza în cursul lunii februarie 2015. Reamintim că nivelul ajutoarelor naționale tranzitorii pentru sectorul vegetal a fost aprobat prin Hotărâre de Guvern în data de 30 decembrie 2014, urmând ca plata efectivă să se realizeze după data de 15 ianuarie 2015.Etichete: agricultura |  buzoiană |  milioane |  primii
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU