25 [FEB 13] ECONOMIC Buzau
Luni, 25 februarie 2013

Toma a băgat Grup Romet în insolvenţă

Dan Răspopa alte articole de Dan Răspopa
5 voturi 8743 vizualizari 10 comentarii danraspopa@sansanews.ro
Constantin Toma a băgat Grup Romet în insolvenţă

Potrivit Ziarului Financiar, principalele firme care fac parte din holdingul industrial-agricol Romet din Buzău, controlat de Constantin Toma, ale căror afaceri depăşesc 300 milioane de euro, au intrat recent în insolvenţă la cererea patronatului.

Motivul principal este, după spusele proprietarului, lipsa de lichidităţi şi blocajul în accesarea  fondurilor europene, mai cu seamă POS Mediu, prin care sunt finanţate o mare parte din vânzările grupului. 

În companiile din cadrul grupului lucrează circa 2.000 de oameni.

'Nu este un moment uşor. Încercăm să luăm o gură de aer şi să mergem mai departe. Am avut un an slab în 2012. A fost o mică creştere la afaceri, dar am ieşit pe pierdere şi chiar dacă ar fi fost profit banii nu sunt pentru că nu i-am încasat. Am făcut şi o simulare pe anul acesta şi era destul de proastă, astfel că la începutul lunii, după mai multe analize, am decis că aceasta este soluţia ca să putem continua activitatea. Ne-am cerut noi insolvenţa şi cred că este o decizie de maturitate', spune Constantin Toma, proprietarul grupului Romet într-un interviu acordat Ziarului Financiar.

Tribunalul Buzău a decis în urmă cu câteva săptămâni deschiderea procedurii de insolvenţă la principalele firme din holding, respectiv Grup Romet, Aromet şi Romtet. 

RVA Insolvency, care a fost numit administrator judiciar, se va ocupa în perioada următoare de întocmirea unui plan de reorganizare care să fie supus votului creditorilor.

Potrivit Ziarului Financiar, cele trei firme aveau la finele anului 2011 datorii totale de 316,9 mil. lei (74,8 mil. euro) şi afaceri cumulate de 1,3 mld. lei (311 mil. euro). Totodată, capitalurile proprii ale celor trei firme din grupul Romet însumau 159 mil. lei (37,5 mil. euro).

Afacerile holdingului Romet, care este lider în industria de echipamente pentru apă din România, au crescut continuu în anii de criză, de la 188,6 mil. euro în 2007 la 300 mil. euro anul trecut, graţie sumelor mari de bani care s-au pompat în România prin proiecte finanţate cu fonduri europene în domeniul reţelelor de apă şi canalizare mai cu seamă pentru administraţiile locale, precum şi în agricultură.

În 2011, principalele două firme din grup - Grup Romet şi Aromet - au ocupat primele locuri pe piaţa de maşini şi echipamente din România.

Dacă la nivel de afaceri grupul s-a mişcat bine, antreprenorul spune că nu s-a putut feri de criza de lichidităţi şi este în procese cu mai mulţi clienţi pentru recuperarea banilor.

'Suntem într-o mulţime de procese împotriva diverşilor clienţi rău platnici. Cred că sunt peste 20 milioane de euro plăţi întârziate. Acum facem o inventariere şi verificări împreună cu administratorul judiciar. Sperăm cu ajutorul băncilor să ne continuăm activitatea pentru că am investit până în ultima clipă, inclusiv bani personali', precizează Constantin Toma pentru Ziarul Financiar.

Chiar dacă evoluţia afacerilor Romet nu o arată, omul de afaceri Constantin Toma spune că a trecut în ultimii ani prin situaţii dificile, cum ar fi cea din primăvara anului 2009, când deşi grupul avea destule comenzi businessul a fost afectat de criză prin intermediul bancar, care din lipsă de lichidităţi a oprit brusc creditarea. El spune că a fost nevoit atunci să plătească dobânzi şi de 25% pe an prin contracte de tip factoring şi pentru aceleaşi credite a acordat garanţii suplimentare către bănci din cauza micşorării valorii activelor.

'Lucrurile au început să scârţâie din 2009. Termenele de plată s-au dus la 120 - 150 de zile sau deloc, au fost întârzieri. Din cauza aceasta a trebuit să ne împrumutăm din ce în ce mai mult. Ne-am făcut plăţile la stat şi la furnizori, dar din păcate am rămas cu băncile şi acum negociem cu ei astfel încât şi ei să-şi primească banii şi noi să putem continua activitatea. Din păcate, nici investiţiile pe care le-am făcut anul trecut n-au ajuns la capacitate. Este o decizie ruşinoasă şi dureroasă, dar este necesară ca să putem continua', susţine Constantin Toma în Ziarul Financiar.

În ceea ce priveşte prognozele pentru acest an omul de afaceri spune că este greu de anticipat ce se va întâmpla pentru că se fac mai mult simulări şi situaţia se schimbă de la o zi la alta.

'Nu mai avem acces la credite şi trebuie să ne descurcăm cu bani puţini şi să ne regândim strategia de business. Trebuie să nu ne mai concentrăm pe piaţa internă şi să ne ducem mai mult la export chiar dacă marjele sunt mai mici, dar măcar se încasează la timp, lucru care este foarte important. La oameni am umblat foarte mult, am redus salariile cu 25%. Problema este să avem produse şi parametri de calitate mai performanţi', mai afirmă Toma într-un articol publicat de Ziarul Financiar.

Definită juridic, insolvenţa este acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizează prin insuficienţa fondurilor băneşti disponibile pentru plata datoriilor exigibile. Insolvenţa este prezumată ca fiind vadită atunci când debitorul, după 30 de zile de la scadenţă, nu a plătit datoria sa faţă de unul sau mai mulţi creditori. Insolvenţa este iminentă atunci când se dovedeşte că debitorul nu va putea plăti la scadenţă datoriile exigibile angajate, cu fondurile băneşti disponibile la data scadenţei.

O firmă aflată în insolvenţă beneficiază de unele avantaje. Acestea sunt: stoparea curgerii dobânzilor, majorărilor de întârziere şi a penalităţilor pentru creanţele negarantate, toate acţiunile introduse de administratorul judiciar sau de lichidator sunt scutite de taxe de timbru, reeşalonarea datoriilor se va face pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea prelungirii cu încă un an, iar acţionarii sau asociaţii pot înstrăina acţiunile şi posibilitatea redresării companiei printr-un plan de reorganizare întocmit în conformitate cu dispoziţiile legii.

În ceea ce priveşte dezavantajele unei societăţi aflate în insolvenţă, acestea vizează: pierderea încrederii clienţilor sau a partenerilor de afaceri, cu atât mai mult cu cât pe orice act emis de către debitor se va menţiona faptul că firma este în stare de insolvenţă, desfăşurarea activităţii sub supravegherea unui administrator judiciar, riscul intrării în faliment şi reticenţa instituţiilor financiare de a oferi credite.
Etichete: Buzău |  insolvenţă |  ROMET
Voteaza articolul: bun: 5  |  slab: 0   5

Comentarii

dodolos
25 februarie 2013
mare nesimtit mai esti domnule toma... sa minti cu nerusinare ca esti pe pierdere. vai de bancile care au acordat credite acestei societati. acesti oameni sunt acoperiti de lege si asa se va intampla cu multe alte societati pe viitori. isi vor cere insolventa pentru a scapa de datorii iar ei vor lucra la capacitate maxima. cum oare, vom mai scapa de criza daca si acesti colosi ai industriei buzoiene(romet, ductil, cord.etc) isi cer insolventa sau apeleaza la diverse tertipuri pentru a scapa de datorii? rusine domnule toma!!!!!!!! va doresc sa va cheltuiti banii pe care-i economisiti cu insolventa pe medicamente... nu cu mult timp in urma publicati in ziarul opinia diverse articole in care spuneati \'\'cum ar trebui sa fie\'\' in industria romaneasca, cum nu vor romanii sa munceasca eventual mok pentru dv. iar acum va cereti insolventa. RUSINEEEEEEEEEEEE!!!!
Nicolae
25 februarie 2013
Deci sunt sigur ca tu faci parte din acei indivizi care nu au realizat nimic in viața lor si care dau din gura ca sa se \" afle in treaba\".
preda
26 februarie 2013
hai sictir nicolae !
titisor
26 februarie 2013
Daca statul baga in insolventa hidroelectrica si oltchim ,care nu mai plateste furnizorii de ce sa nu intre in insolventa si firmele private
Cititorul
26 februarie 2013
toma a fost si ramine un bisnisnitar si un afacerist facut la apelul bocancilor, numai ca acum nu mai vinde blugi la turci ci se da mare industrias. cei care au avut nesansa sa lucreze pentru el stiu ca nu pune niciun fel de pret pe munca oamenilor iar in tot grupul, cei care duceau greul erau doar acei 23-30 la suta care nu aveau relatii de rudenie cu el. toata lumea stie ca si-a angajat toate naemurile si toti consatenii, unpland birourile cu incompetenti care nu fac nimic altceva decat sa plimbe dosare munca pe care ar trebui sa o faca fiind lasata in seama altora
preda
26 februarie 2013
cititorul ,măi toma ,vrei să ţi spun ce face popescu ? gura !
danye
26 februarie 2013
Cititorul esti cam prost. Scuza-mi limbajul dar tu ai ramas in categoria oamenilor muncitori care comenteaza de toti oamenii care fac bani si nu muncesc fara rost 8 ore pe zi si restul bere si telenovele. Bisnitar / nebisnitar , a facut ceva in viata. Cu tot cu blugii de la turci si asa mai departe. Tu ai ramas un salariat care abia astepti sfarsitul lunii sa poti sa cheltuiesti (in cel mai bun caz) cei 1000 de roni ... Si inca ceva... e firma privata si ppoate sa angajeze pe cine vrea fraere incult si intelevizat.
Preda
26 februarie 2013
Gura ,că dacă vorbesc vă las mască !
cititorul
26 februarie 2013
cred ca e clar pentru toata lumea ca toma are oamenii lui sau chiar se ocupa el personal de treaba asta, care monitorizeaza ce apare pe siteuri si sar imediat sa linga acolo unde altii il scuipa. fac parte din acea categorie de care spuneam ca sunt angajati doar pentru ca sunt nepoti, fini veri ori cumetrii cu acest individ care se da parintele metalurgiei si mama ranitilor. hai sictir, javrelor!!! ce e rau in a fi muncitor si am unci 8 ore pe zi?? si din cauza cui se cistiga 100o de lei pe luna? nu din cauza acestor lepre pe care nu le mai satura Dumnezeu??
preda
27 februarie 2013
Toma eşti un securist ,da ? ştiu ce spun şi hai sictir cu neamurile tale alcoolice !


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU