06 [IAN 15] ECONOMIC Buzau
Marţi, 06 ianuarie 2015

Staţiunea Sărata Monteoru, luată cu asalt de sărbători

Adrian Crăciun alte articole de Adrian Crăciun
4 voturi 1672 vizualizari 0 comentarii adriancraciun@sansanews.ro

Bucatele tradiţionale, colindele specifice zonei Buzăului din perioada de Crăciun şi An Nou, petrecerile tematice, focurile de artificii şi fuga de zonele foarte aglomerate au constituit tot atâtea motive pentru turiştii din Capitală şi din alte zone ale ţării care au preferat  să-şi petreacă minivacanţa de sărbători pe meleaguri buzoiene.

S-au bucurat de prezenţa turiştilor pensiunile şi amenajăriule turistice din zonele Chiojdu, Siriu, Berca, Meledic, Verneşti, etc. Partea leului a revenit însă celei mai cunoscute zone turistice din judeţ, staţiunea Sărata Monteoru, unde de sărbători au fost prezenţi peste 600 de turişti, lucru care i-a bucurat pe investitorii din domeniu, dar şi pe reprezentanţii autorităţilor locale. „Pensiunile din staţiune au fost pline aproape la refuz, ca şi în anii trecuţi sau chiar ceva mai bine. Au fost cred peste 600 de turişti care au vizitat staţiunea în această perioadă. Oamenii au petrecut, nu au fost incidente. Fiecare pensiune a avut câte un program special de sărbători, au fost focuri de artificii şi cred că cei care au fost la noi au plecat cu amintiri plăcute”, susţine primarul Ştefan Chircă.
Potrivit datelor Asociației Naționale de Turism Rural, în privinţa destinaţiei alese în acest an s-au păstrat preferințele din anii trecuți. Astfel, cei mai mulți turiști au ajuns în stațiunile de pe Valea Prahovei şi în zone precum Bran-Moieciu-Fundata (Brașov), Mărginimea Sibiului (Sibiu), Botiza, Sighetu Marmației (Maramureș), Vama, Vatra Dornei (Suceava), Durău (Neamț) şi Lepșa (Vrancea). Printre staţiunile care s-au bucurat de o bună prezenţă a turiştilor se numără şi staţiunea buzoiană Sărata Monteoru. De altfel, în ultimii ani, domeniul turismului s-a bucurat de interes în rândul investitorilor, în prezent pe raza judeţului Buzău funcţionând 109 de structuri de primire turistice care însumează 3.094 de locuri de cazare. Pe localităţi, clasamentul unităţilor turistice este deschis de Staţiunea Sărata Monteoru, pe raza comunei Merei funcţionând nu mai puţin de 26 de structuri de primire turistică, acestea însumând nu mai puţin de 958 de locuri de cazare. Pe locul doi se situează  municipiul reşedinţă de judeţ, cu 13 unităţi care însumează 667 de locuri de cazare. Printre localităţile în care turismul s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani se numără comuna Siriu, unde sunt autorizate 12 unităţi turistice care însumează 244 de locuri de cazare.
În minivacanţele de Crăciun şi de Revelion în pensiunile, vilele turisice și motelurile de la țară s-au înregistrat aproape 140.000 de români. Potrivit datelor centralizate de Asociației Naționale de Turism Rural, Ecologic și Cultural la nivel național, în perioada Crăciunului, în structurile de cazare din zona rurală s-au cazat aproape 60.000 de turişti, iar de Revelion au venit în jur de 80.000 de persoane, numărul turiştilor cazaţi de sărbători fiind cu 5% mai mult decât anul trecut, iar petrecăreţii au cheltuit peste 100 milioane lei (22 de milioane de euro). De Anul Nou, pensiunile și vilele turistice din întreaga țară au fost ocupate în proporție de 80%, iar de Crăciun, gradul de ocupare a fost de 60% - 65%. Potrivit datelor făcute publice de ANTREC, durata medie a minivacanței într-o pensiune rurală a fost de patru zile pentru Crăciun şi de cinci zile pentru Revelion. Potrivit sursei citate, cheltuiala medie pentru un sejur de Crăciun la pensiuni a fost de aproximativ 600 de lei, iar pentru Revelion suma medie a fost de 800 de lei de persoană.Etichete: asalt |  luată |  Monteoru |  Staţiunea |  Sărata |  sărbători
Voteaza articolul: bun: 4  |  slab: 0   4

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU