22 [SEP 13] ECONOMIC Buzau
Duminică, 22 septembrie 2013

SCANDAL la DUCTIL SA !

Doru Gheorghiade alte articole de Doru Gheorghiade
0 voturi 1284 vizualizari 0 comentarii doru.gheorghiade@sansabuzoiana.ro

Ductil S.A. Buzău, una dintre cele mai mari societăţi de pe platforma industrială a Buzăului, este scena unui nou scandal iscat recent între acţionari.

Săptămîna trecută, acţionarii americani ai societăţii Broadhurst au cerut public partenerilor săi francezi de la Fro Air Liquid Welding privind împărţiri suspecte a profitului din ultimii ani.

Concret, Fondul de Investiţii Broadhurst, acţionar minoritar la Ductil S.A., a cerut convocarea  Adunării Generale a Acţionarilor, pentru 22 octombrie, iar principalele puncte pe ordinea de zi sînt demiterea auditorului financiar al companiei şi pornirea acţiunii în răspundere împotriva administratorilor şi a auditorului.

Mai simplu spus, americanii cer ca managerii actuali să fie daţi afară, acuzaţi fiind de faptul că au gestionat suspect în favoarea francezilor interesele economice şi mai ales cele financiare ale întreprinderii.

Broadhurst a întocmit un raport al fabricii din Buzău pentru anii 2010-2012, document care a fost transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB), prin care americanii solicită celorlalţi acţionari să explice modul în care Consiliul de Administraţie a dispus plata redevenţelor de către Ductil S.A. către Fro Air Liquid Italia în baza unui contract de know-how şi asistenţă, precum şi modul în care C.A. a aprobat un contract de împrumut prin care Ductil S.A. a virat 6 milioane de euro celor de la Air Liquid Welding Italia.

De asemenea, partea americană mai cere demiterea auditoriului financiar Mazars România SRL pentru încălcarea legilor pieţei de capital, solicită rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al Ductil S.A. pentru următorul ciclu financiar şi, evident, desemnarea unui nou auditor financiar.

Francezii au început gîlceava

Conflictul a avut drept punct de pornire faptul că acţionarul majoritar francez, care deţine 72,3% dintre acţiunile Ductil S.A. a refuzat la începutul lunii septembrie cererea Broadhurst, care deţine 11,7% dintre acţiuni în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor, să distribuie dividende din profitul din anii trecuţi aflat în sold către americani şi ceilalţi acţionari.

Profitul din soldul anual este de 48,5 milioane de RON iar afacerile Ductil S.A. au fost în creştere pe primele 6 luni ale lui 2013, înregistrîndu-se un plus de 8,25%, iar cifra de afaceri a ajuns la 80,1 milioane de RON faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cînd a fost de 74 milioane RON.

În plus, Ductil SA Buzău a contabilizat un profit net de peste 5,5 milioane de lei, cu un milioan de RON mai mare decît cel din 2012.

Privatizată în 1999

Ductil S.A. Buzău este unul dintre cei mai mari producători de electrozi pentru sudură din Europa. Fabrica a fost deschisă în 1964 şi se chema Întreprinderea din Sîrmă şi Produse din Sîrmă Buzău (I.S.P.S.) şi a fost privatizată în 1999 cînd a fost cumpărată de Grupul Air Liquid Welding, printr-o firmă FRO Italia.

Din structura actuală a acţionariatului fac parte grupul francez Air Liquid, cu 73,3% dintre acţiuni, Broadhurst Investment cu 11,7%, Air Liquid Welding France cu 2,94% şi alte persoane fizice şi juridice, care împreună au 13,03% dintre acţiunile Ductil S.A. Buzău.

Conflictul de acum dintre principalii acţionari este cel mai mare de acest fel înregistrat de la privatizarea societăţii. 


Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU