09 [MAR 16] ECONOMIC Buzau
Miercuri, 09 martie 2016

Primăria Buzău nu îşi permite „amnistia fiscală”

Cătălina Jingoiu alte articole de Cătălina Jingoiu
1 vot 2300 vizualizari 2 comentarii business2b@focustv.ro

Amnistia fiscală, o veritabilă măsură de dreapta, adoptată de Guvernul de stînga condus de Victor Ponta, şi care îşi produce deja efectele asupra bugetului de stat, încurajînd plata restanţelor, în condiţiile acordării unor facilităţi, este inaplicabilă la nivelul municipiului Buzău.

 

Creditele majore pe care municipalitatea le-a contractat în ultimii ani, în paralel cu un grad redus de încasare a taxelor şi impozitelor locale, precum şi obligativitatea susţinerii unor investiţii prevăzute, în principal, în contracte cu finanţare europeană, au făcut ca, la începutul anului, consilierii municipali să decidă să nu acorde aşa-numita amnistie fiscală. Aplicarea prevederilor prevăzute de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 44/2015 ar fi însemnat anularea penalităţilor de întîrziere  şi a unei părţi din dobînzi, în cazul în care contribuabilii achitau, pînă la finele lunii martie, restanţele cu care figurau pînă la data de 30 septembrie 2015. Practic, majorările de întîrziere se diminuau cu 73, 3 %. În termenii unei simulări reale, adoptarea acestei măsuri care este, de fapt, o scutire, ar fi însemnat o diminuare cu cel mult 7 procente a sumelor încasate, dar o creştere considerabilă a gradului  de încasare, mai ales a sumelor datorate de persoanele juridice. Ceea ce nu este deloc de ignorat dacă luăm în calcul că Primăria municipiului Buzău a realizat, anul trecut, un grad de colectare de numai 72%, nivel comparabil cu cel atins în anii precedenţi.

 

De ce cred consilierii că bugetul Buzăului nu poate suporta amnistia?

Deşi Guvernul Ponta a reuşit să aibă o viziune eminamente de dreapta şi să îşi asume aplicarea unei măsuri cu impact imediat asupra bugetului, în teritoriu această viziune nu a fost pe deplin înţeleasă şi nici argumentele care au stat la baza ei. Cea mai evidentă dovadă este modul în care majoritatea  social-democrată din CLM Buzău, susţinută şi de restul forţelor politice din Consiliu, a respins aplicarea acestor facilităţi, la propunerea fostului primar PSD Constantin Boşcodeală, bazată pe argumente venite din interiorul Direcţiei Economice a municipiului Buzău.

Ordonanţa 44/205 prevede că „În cazul obligaţiilor de plată datorate bugetelor locale, prevederile prezentei ordonanţe de urgenţp se aplică dacă consiliul local stabileşte, prin hotărîre, aplicarea acestor prevederi. În acest caz, anularea vizeaza o cotă de pînă la 73,3% din majorarile de intîrziere, datorate ca urmare a neachitarii la termen a obligaţiilor de plată restante datorate bugetelor locale.” Aceste prevederi au obligat administraţia municipiului Buzău să anali­zeze, în şedinţa din 28 ianuarie 2016, oportunitatea acordării facilităţilor fiscale prevăzute de OUG 44 /2015, însă proiectul de hotărîre a intrat în dezbatere cu propunerea de respingere. Iniţiativa i-a aparţinut primarului de la acel moment, Constantin Boşcodeală, şi a avut la bază un referat făcut de conducerea Direcţiei Economice a Municipiului care arăta că există deja foarte multe facilităţi şi scutiri acordate la plata obligaţiilor către bugetul local. În referatul respectiv se arată că „Luînd în considerare restanţele acumulate la bugetul local în ultimii 3 ani şi urmărind atingerea priorităţii majore privind îmbunătăţirea planificării bugetare şi a prioritizării proiectelor de invesţii publice semnificative pe anul 2016, facilităţile fiscale care se acordă în anul fiscal 2016 unui număr mare de contribuabili persoane fizice conform Hotărîrii Consiliului Local al Municipiului Buzău nr. 175/2015 privind stabilirea la nivelul municipiului Buzăua impozitelor şi taxelor locale apreciem că nu este oportună aplicarea prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2015 privind acordarea unor facilităţi fiscale şi avizele nefavorabile ale Comisiilor de specialitate ale Consiliului Local al Municipiului Buzău.” De remarcat faptul că abordarea acestui subiect a avut o vădită tentă socială, întrucît se face referire la facilităţile acordate persoanelor fizice, însă, nu s-a avut în vedere faptul că măsura ar fi stimulativă pentru agenţii economici împovăraţi de dările locale. În cazul lor, aşa cum s-a dovedit şi în anul fiscal precedent, acordarea unor facilităţi ar duce la o mai bună colectare a taxelor şi impozitelor, a căror pondere este majoră în structura bugetului local. Practic, este de observat că primăria a făcut o afacere proastă atunci cînd a avut în vedere contribuabilii persoane fizice ignorînd că măsura Guvernului a fost una care i-a vizat, în primul rînd, pe contribuabilii persoane juridice.

Ceea ce nu transpare din documentele adoptate de consilierii municipali este situaţia grea a bugetului local care, în condiţiile unui nivel de încasare a taxelor şi impozitelor care nu a depăşit 75 % în ultimii ani, şi aflat sub presiunea creditelor contractate de municipalitate, nu îşi mai poate permite mare lucru. O analiză mai atentă i-ar fi făcut pe decidenţii din Palatul Comunal să înţeleagă că ştergerea unor penalităţi de întîrziere ar fi condus la o îmbunătăţire a încasărilor şi ar fi fost în interesul colectării.

Cea mai bună dovadă, în acest sens, o constituie acordarea, anul trecut, a unei bonificaţii de 10 % din valoarea sumelor datorate, firmelor care şi-au achitat taxele şi impozitele la bugetul local pînă, cel tîrziu, la 31 martie. Această facilitate a condus la o creştere a încasărilor de la persoane juridice, în 2015, după cum ne-au declarat responsabilii Direcţiei Economice a Municipiului Buzău. În 2016, însă, s-a renunţat la facilitatea respectivă, ceea ce este de presupus că va avea efectul invers celui constatat în 2015.

Auraş Avramescu, director executiv adjunct Direcţia Economică a municipiului Buzău: „Au fost cîteva cereri”

Aflat la conducerea Direcţiei Economice a municipiului Buzău, directorul adjunct Auraş Avramescu, ne-a declarat că măsura referitoare la scutirea de majorări de întîrziere a fost solicitată, de la începutul anului, de 4-5 persoane juridice, fără să poată fi acordată, în contextul deciziei luate de aleşii municipali. Pe de altă parte, Avramescu a explicat că, anul trecut, acordarea unei bonificaţii de zece la sută din impozitul datorat de firme a făcut ca încasările să fie mai bune de la agenţii economici, faţă de cele de la persoanele fizice.

Fănică Bîrlă, primar interimar: „Oportunitatea se poate reanaliza”

Chiar dacă aleşii municipali au adoptat, sub constrîngerile unui buget pe care există deja o presiune foarte mare, o decizie de neacordare a respectivei facilităţi, există posibilitatea reve­nirii asupra deciziei. Termenul este însă foarte strîns pentru că data limită pînă la care agenţii economici ar trebui să îşi achite impozitele restante, ca să beneficieze de ştergerea majorărilor de întîrziere, este 31 martie. „Ordonanţa 44/2015 prevede că, oricînd, consiliul local poate reanaliza oportunitatea aplicării prevederilor respective. Dacă vom constata că, între timp, bugetul local a cunsocut o îmbunătăţire, printr-o creştere a veniturilor şi îşi permite să suporte o asemenea scutire, se poate pune pe ordinea de zi a unei şedinţe a CLM Buzău rediscutarea acestei măsuri.” ne-a declarat viceprimarul Fănică Bîrlă, preşedinte al Comisie de Buget-Finanţe din CLM şi primar interimar, de săptămîna aceasta. Referitor la motivele care au stat la baza respingerii, în luna ianuarie, a acordării scutirii respective Fănică Bîrlă a explicat că „în esenţă, bugetul municipiului, alşa cum a fost el structurat pentru anul 2016, nu îşi putea permite o sarcină financiară suplimentară.”

 

Eugen Teodorovici, fost ministru de Finanţe: „Un nou început în economie”

 

Pe de altă parte, orice analiză ar trebui să pornească de la argumentele pe care finanţiştii le-au avut atunci cînd au acordat această înlesnirela plată, dar şi de la constatarea efectelor pe care le-a produs deja, asu­pra bugetului de stat, adoptarea măsurii respective.

De altfel, la momentul adoptării acestei măsuri, senatorul de Buzău Eugen Teodorovici, principalul iniţiator al acestei amnistii, sublinia: „Este un impuls pe care consider că trebuie să-l dăm economiei, coroborat cu ceea ce Codul fiscal aduce în 2016, pentru că, pe de o parte, ca stat, primim mai multe venituri pînă în martie 2016, atunci cînd avem nevoie efectiv de bani, pe de altă parte, cei care au constrîngeri vis a-vis de penalităţilor pe care trebuie sa le suporte faţă de stat pot să aibă un nou început în economie“.

 Etichete: amnistia |  Buzău |  fiscală |  permite |  Primăria
Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 0   1

Comentarii

Vergu Manaila
10 martie 2016
Primaria Buzau nu isi permite amnistia fiscala pentru ca toti finii, cumetrii si ceilalti membrii ai bandei de infractori Boscodeala de ani de zile nu platesc impozite. Si uite asa ca sa adune aceste lepadaturi averi trebuie sa strangem noi cureaua. Si cand ma gandesc ca nemernicul de Gegea ( cel care executa eceste manevre financiare pe spinarea noastra ) vrea inapoi la primarie. Blestemat sa fii Boscodeala cu toata armata de scursuri umane ce ai strans-o in jurul tau ( fini si cumetrii )
Dorin
05 aprilie 2016
Hmmm, pot spune cu adevarat ca cei mai mari mafioti din tara asta sunt notarii. Cand aruci atat venin, uita-te mai inati in gradina ta si la toate manariile pe care le-ai facut intr-o viata, nestimate notar Vergu!


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU