03 [SEP 14] ECONOMIC Buzau
Miercuri, 03 septembrie 2014

Preţuri pentru toate buzunarele la vînzările de terenuri agricole

Adrian Crăciun alte articole de Adrian Crăciun
0 voturi 3085 vizualizari 0 comentarii adriancraciun@sansanews.ro

Preţurile terenurilor agricole diferă de la o comună la alta

Piaţa terenurilor arabile începe să se deblocheze, în doar trei luni Direcţia Agricolă Judeţeană (DAJ) Buzău înregistrînd peste 240 de oferte de vînzări terenuri.

Pînă în prezent, preţurile cerute de proprietarii de terenuri care vor să renunţe la terenurile agricole diferă de la o comună la alta, în multe zone preţurile nefiind încă piperate ci mai degrabă accesibile pentru buzunarele celor care vor să facă agricultură. De exemplu, la Cochirleanca o suprafaţă de 0,62 ha era scoasă la vînzare în iunie cu 6.000 lei, în timp ce la Poşta Cîlnău pe o suprafaţă puţin mai mică, de 0,54 ha,  proprietarul cerea 3.000 lei. Dacă între localităţi diferenţele de preţ ar putea fi explicate prin existenţa unor utilităţi sau apropierea de drumurile publice, diferenţe pot să apară şi pentru terenuri din aceeaşi comună. Astfel, pe o suprafaţă de doar 595 m.p. din extravilanul comunei Unguriu, ofertantul a optat pentru un preţ de 4.000 de euro (peste 17.000 lei), dar tot în aceeaşi comună altcineva cere 5.000 de lei pe o suprafaţă de 1.573 m.p.

 

Pentru aplicarea prevederilor Legii 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vînzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan şi a Ordinului 719/2014 privind aprobarea normelor metodologice, Instituţia Prefectului Buzău şi Direcţia Agricolă au trimis o adresă comună tuturor primăriilor din judeţ prin care au fost înştiinţate că au obligaţia de a transmite   către DAJ Buzău toate dosarele privind ofertele de vînzare pentru terenurile situate în extravilanul localităţilor. Ulterior, anunţurile de vînzare ale proprietarilor de teren au început să apară, Direcţia Agricolă „contabilizînd” în iunie 33 de astfel de oferte, în iulie 126 de oferte de vînzare, în august instituţia a primit alte 77 de anunţuri publice de vînzare de la primăriile buzoiene, iar în această lună, deocamdată nu au apărut decît patru oferte. Obiectivul real al noii legislaţii vizează respectarea dreptului de preempţiune, astfel încît rudele, arendaşii sau vecinii care chiar se ocupă de agricultură să poată forma exploataţii viabile pentru piaţă. Potrivit legislaţiei în vigoare, vânzătorul are obligaţia de a înregistra la primăria din raza unităţii teritoriale unde se află terenul oferta de vânzare. La rândul lor, autorităţile locale trebuie să transmită cererea la DAJ Buzău atunci cînd sînt scoase la vînzare suprafeţe mici, sub 30 de hectare, sau către aparatul central din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în cazul în care ofertele depăşesc acest prag. După afişarea ofertelor menţionate s-au înregistrat nu mai puţin de 27 de avize finale ale autorităţilor, ceea ce înseamnă că pentru ofertele înregistrate în ultimele trei luni tot atîţia preemptori şi-au anunţat intenţia de cumpărare a terenurilor scoase la vînzare. În afara de aceştia, este posibil ca în tot acest interval să fi fost încheiate mai multe contracte de vînzare cumpărare, avînd în vedere faptul că după trecerea termenului de 30 de zile terenul poate fi cumpărat de oricine, nu doar de preemptori.

 


 
În privinţa preţurilor de tranzacţie, reprezentanţii Direcţiei Agricole Judeţeane spun că abia acum vor putea fi cunoscute preţurile reale de pe piaţa terenurilor agricole. Astfel, fiecare proprietar de teren poate formula oferta de vînzare la preţul pe care doreşte să îl obţină. În cazul în care nu apare nici o ofertă de cumpărare, proprietarul poate să fixeze un preţ mai mic sau să renunţe la tranzacţie. De asemenea, dacă între preemptori este concurenţă se poate ajunge la un preţ mai mare decît cel cerut iniţial, lucru care îl va avantaja în final pe proprietar. „ Acum se văd preţurile reale de pe piaţă. Nu putem spune noi că sunt terenuri scumpe sau ieftine. Piaţa va fi cea care va dicta. Sigur, dacă apar preţuri mai mari decît cele din ofertă, procedurile se reiau. Efectul va fi însă unul care va asigura siguranţa alimentară, pentru că terenurile trebuie să se comaseze, să fie lucrate profesionist, cu cheltuieli mai mici şi cu eficienţă. Arendaşii, coproprietarii sau vecinii care se ocupă de agricultură pot cumpăra primii. Chiar dacă procedura pare greoaie, în final lucrurile vor începe să funcţioneze şi se va asigura siguranţa alimentară a populaţiei”, ne-a declarat Marian Grigoraş, directorul  DAJ Buzău.
Pe fondul fărîmiţării excesive a terenurilor agricole, pînă în prezent în judeţul nostru nu a apărut nici o ofertă de peste 30 de hectare. „Este greu să apară oferte de suprafeţe compacte. A fost cineva care per total a avut o suprafaţă mai mare de teren, dar în mai multe locaţii, cu preemptori diferiţi şi, practic, nu se încadra să urmeze procedurile care s-ar fi cerut pentru suprafeţele de peste 30 de hectare”, ne-a declarat  Marian Grigoraş, directorul  DAJ Buzău. În aceste condiţii, deşi au trecut mai bine de patru luni de cînd Ministerul Agriculturii a lansat un portal pe care vor fi postate anunţurile de vânzare a terenurilor agricole, Buzăul nu figurează încă printre judeţele în care sînt anunţate tranzacţii de suprafeţe compacte.Etichete: agricole |  buzunarele |  pentru |  Preţuri |  terenuri |  toate |  vînzările
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU