12 [IAN 15] ECONOMIC Buzau
Luni, 12 ianuarie 2015

Poliţele RCA pentru tineri, mai scumpe decât maşinile pe care le conduc

Adrian Crăciun alte articole de Adrian Crăciun
0 voturi 1257 vizualizari 0 comentarii adriancraciun@sansanews.ro

Mai bine mai târziu decât niciodată! Autorităţile din Finanţe cer repararea unei anomalii de pe piaţa asigurărilor auto, ministrul Finanţelor Publice, Darius Bogdan Vâlcov, avertizând printr-un comunicat postat pe site-ul instituţiei că „Poliţele RCA pentru tineri, exagerat de mari. Rog ASF să regândească speţa!”

De asemenea, ministrul Darius Vâlcov a solicitat conducerii Autoritătii pentru Supraveghere Financiară (ASF) să reanalizeze şi să regândească sistemul RCA în privinţa tinerilor sub 25 de ani. “Consider că actuala realitate este una care îi pune pe tineri în dificultatea de a plăti nişte poliţe RCA care pot ajunge să fie chiar mai scumpe decât maşina pe care o conduc. Trebuie identificată o soluţie pentru a nu pune presiune pe tineri. Sunt convins că marea parte a acestora nu îşi vor putea permite să plătească un RCA de peste 2.000 de lei. Am încredere că speţa va fi reanalizată de către ASF, astfel încât să venim în sprijinul tinerilor şi nu împotriva lor”, a subliniat ministrul Finanţelor.

Somaţii fiscale trimise copiilor care iau alocaţii de stat, impozite de câteva milioane de lei vechi pentru dividende de câţiva lei despre care posesorii acţiunilor nici nu aveau habar. Nimic nu mai miră pe nimeni, aşa că intervenţia autorităţile din Finanţe este una salutară. Asta pentru că până în prezent mulţi dintre tinerii care îşi cumpărau maşini au fost nevoiţi să plătească poliţele RCA la preţuri de cîteva mii de lei pe an, uneori ajungându-se chiar în situaţia ca asigurările obligatorii să fie  mai scumpe decât maşinile pe care le conduc. Situaţia este cunoscută şi de operatorii de pe piaţa de asigurări, care consideră că o astfel de intervenţie trebuia făcută mai demult. „Este un lucru bun, care trebuia făcut mai demult. Există discrepanţe foarte mari între valoarea RCA pentru tineri, comparativ cu posesorii de autoturisme trecuţi de 30 de ani. În funcţie de vârstă şi de capacitatea cilindrică a maşinii, un tânăr trebuie să plătească mai mult, mai exact câteva mii de lei pe an”, ne-a declarat Camelia Podaru, broker de asigurări în cadrul ASIDAC CONSULT BROKER Asigurare Reasigurare Buzău.

Speriaţi de valoarea poliţelor RCA, până în prezent au existat cazuri în care tinerii care abia îşi cumpăraseră maşini au renunţat la dreptul de proprietate în favoarea părinţilor, tocmai pentru a nu plăti aceste asigurări obligatorii. Astfel, tinerii spuneau că este de preferat să plătească doar câteva milioane de lei vechi pentru perfectarea actelor de vânzare-cumpărare, decât să plătească ani buni câteva zeci de milioane de lei vechi. De altfel, procedura era una normală, avându-se în vedere discrepanţa dintre aigurărle ce trebuiau plătite. În aceste condiţii, reprezentanţii mediului de afaceri de pe piaţa asigurărilor speră să ca tarifele plătite pentru RCA să fie regândite pentru a elimina discrepanţele din prezent. „ Sper ca acum să se reuşească să se ajungă la un echilibru pentru toată lumea, pentru că un tânăr nu este mai periculos la volan ca un bătrân de peste 65-70 de ani care poate să aibă probleme de sănătate chiar în timp ce conduce”, ne-a declarat Camelia Podaru, broker de asigurări.Etichete: conduc |  decât |  maşinile |  pentru |  Poliţele |  scumpe |  tineri
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU