16 [IAN 13] ECONOMIC Buzau
Miercuri, 16 ianuarie 2013

Pleacă SUPERLIT din Buzău?

Dan Răspopa alte articole de Dan Răspopa
1 vot 2796 vizualizari 0 comentarii danraspopa@sansanews.ro
Rămâne SUPERLIT?Interviu , octombrie 2012, 

Bogdan Niţu, directorul general al SUPERLIT :


'Începând de la sfarşitul anului 2008, când a fost inaugurată fabrica din Buzău, şi până acum compania noastră a crescut constant. În 2009, cifra noastră de afaceri a fost de 3,8 milioane de euro, în 2010 a ajuns undeva pe la 6,3 milioane de euro, în 2011 am terminat cu 14 milioane de euro, iar în 2012, probabil, vom trece de 15 milioane de euro.

Această creştere a atins punctul critic. În acest moment suntem limitati de capacitatea de producţie. În hala de productie din Buzău este loc pentru înca o linie de producţie. Linia propriu-zisă înseamnă o investiţie de încă 10 milioane de euro pe care firma îi are şi vrea să îi investească. Din pacate, în afara liniei de fabricaţie ai nevoie şi de teren de depozitare. Producând ţevi, care au dimensiuni foarte mari, ai nevoie de mult teren pentru depozitarea acestora din momentul în care le produci până când pleacă către client. Vorbim de un spaţiu cuprins între 1,5 şi 3 hectare de teren.

Analizând toate aceste date am ajuns la o concluzie foarte simplă: fie cumpărăm, fie inchiriem, fie ni se concesionează terenul necesar. Fie găsim o alta soluţie. Am solicitat o întrevedere cu domnul primar din Buzău care ne-a promis că va verifica dacă se poate găsi un teren în apropierea fabricii noastre. Din partea dânsului am simţit bunăvoinţă. Din păcate, birocraţia de la noi nu cred că ţine de voinţa cuiva, sunt proceduri care trebuie respectate, durează un pic mai mult.

Între timp, însă, în Bulgaria, primarul de la Ruse, de unde noi aducem materie primă, ne-a spus că, dacă nu putem să ne extindem în România, ei ne concesionează în secunda doi pe 50 de ani, 30 de hectare, 50 de hectare, oricât avem nevoie, motiv pentru care acţionarii firmei noastre iau în considerare aceasta variantă. Daca nu rezolvăm la Buzău, putem reloca cu totul fabrica în Bulgaria.


Decizia finală se va lua probabil spre finalul acestui an, sfârşitul lunii noiembrie - începutul lunii decembrie. Eu aş vrea foarte mult să păstrăm totul în România. În Buzău sunt oameni care îşi fac treaba foarte bine, noi îi plătim bine, cred eu, la timp. Însă sunt până la urma nişte decizii de business şi, dacă vor fi condiţii mai bune oferite de către Bulgaria, e posibilă şi relocarea.

În prezent, sunt foarte puţine firme care mai fac investiţii, foarte puţine firme care se dezvoltă, noi suntem unul din cazurile fericite. Contează foarte mult să reuşească şi autorităţile locale să se mişte repede. Nu cerem nimic special, suntem deschişi la orice soluţie.

La sfârşitul lunii noiembrie trebuie să pot prezenta board-ului varianta Buzău, noi având deja varianta Ruse - Bulgaria pusă pe masă. Mutarea acolo înseamnă nişte costuri şi ele intră în buget. Totul, până la urmă, va fi aritmetică.

M-a uimit cât de repede s-au mişcat bulgarii când au aflat de această posibilitate. A durat mai puţin de trei săptămâni până să primim o ofertă concretă. Noi avem o problemă legislativă, pur şi simplu procesul în sine se desfăşoară la noi mai greu decăt oriunde altundeva. E nevoie de o decizie un pic mai sus'. 
SUPERLIT deţine la Buzău o fabrică de tuburi şi ţevi sudate pentru sisteme de alimentare cu apă, instalaţii de irigaţii şi canalizare sau industria hidroenergetică în care îşi desfăşoară activitatea 120 de persoane. În 2008, atunci când a construit-o, SUPERLIT a investit în fabrica respectivă aproape 10 milioane de euro. În ultimii patru ani, au mai fost alocaţi pentru upgrade-uri ale liniei existente, care poduce peste 200 de Km de ţevi şi tuburi pe an, încă aproximativ 5 milioane de euro. Compania anunţa anul trecut că ia în calcul o investiţie de 10 milioane de euro prin care să-şi dubleze capacitatea de producţie de la Buzău. Pentru că nu au reuşit să închirieze pe termen lung sau să obţină prin concesiune un teren necesar pentru un spaţiu de depozitare, turcii au amânat această investiţie. Mai mult, la începutul lunii octombrie, turcii de la SUPERLIT se gândeau să-şi mute afacerea în Bulgaria, acolo unde autorităţile promiteau o susţinere mai solidă, idee la care, se pare, nu au renunţat.

Etichete: SUPERLIT
Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 0   1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU