Pe vreme de iarnă numai şofer de cursă lungă să nu fii. Distribuitorii şi transportatorii au avut probleme cu livrarea produselor în zonele în care accesul a fost blocat din cauza zăpezii. Dacă supermarketurile şi magazinele din mediul rural se plîng că nu mai au pe rafturi alimente proaspete, transportatorii spun că vina nu le aparţine.
Asta pe drept, pentru că nu aveau ce face să-şi onoreze la timp contractele de livrare. Ineficienţa autorităţilor în materie de deszăpezire are consecinţe şi în economie. Vremea nefavorabilă îi face pe economişti să contabilizeze pierderile blocajului transportului comercial pe şosele.
Din primele evaluări, mai mult de jumătate din cele 110.000 de camioane care transportă marfă la nivel naţional au avut întîrzieri. Potrivit Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România, acest lucru înseamnă prin pierderi directe de 10-15 milioane de euro pe zi. Pentru a încerca să limiteze pierderile, reprezentantul Asociaţiei Federaţiei Operatorilor de Transport Buzău îi informa pe şoferii aflaţi în trafic că pot cere Poliţiei să ghideze coloane de 10-20 de camioane pe drumurile cu probleme.
"Am încercat să comunicăm şoferilor de TIR care se află în tranzit, respectiv pe centura Buzăului, că avem un comunicat, respectiv un acord încheiat cu CNADR-ul la Bucureşti, cu domnul director general, să comunicăm şoferilor, transportatorilor, astfel încît acolo unde sînt blocaje să ia legătura cu Poliţia Rutieră, unde au obligaţia să-i formeze în coloane de 10-20 de camioane, astfel încît să le dea voie să meargă către destinaţiile unde ar trebui să livreze mărfurile respective", ne-a declarat Laurenţiu Banu, preşedintele FORT Buzău.
Mărfuri îngheţate - penalităţi
Transportatorii speră să nu mai aibă zile nelucrate. Ele înseamnă pierderi economice în industria de transport şi serviciile conexe - depozitare, distribuţie – dar şi probleme pentru oamenii care muncesc în aceste domenii. "Problema cea mai mare însă este că majoritatea transportatorilor au mărfuri în camioane, unde există probabilitatea să îngheţe şi din acest motiv putem avea dificultăţi cu clienţii, respectiv să plătim penalităţi. În acelaşi timp, oamenii au de suferit. Sînt blocaje foarte mari în trafic, oamenii nu au ce să facă, autorităţile ne ajută şi ne sprijină foarte puţin", ne-a declarat Laurenţiu Banu, preşedintele FORT Buzău.
Cheltuieli neprevăzute pentru şoferi
Iarnă de iarnă transportatorii au probleme, deşi îşi plătesc toate dările la stat. Din acest motiv ei cred că se pot găsi soluţii astfel încît cel puţin autostrăzile şi drumurile europene să fie închise maximum 4-5 ore pentru deszăpezire şi nu zile întregi. Dacă pentru patronii companiilor pierderile se contabilizează în penalizări sau chiar prin pierderea unor contracte, nici angajaţii din transporturi nu sînt mai fericiţi. Pentru şoferi necazurile înseamnă cheltuieli neprevăzute. "Cînd plec de acasă am un traseu bine stabilit. Te trezeşti că se opreşte traficul. Ce poţi să faci, cu cine să te cerţi?! E greu. Foarte greu… Ştie cineva că poate nu ai bani suficienţi pentru a rămîne să tot aştepţi?", ne-a declarat Ciprian Ene, un şofer aflat în tranzit pe şoseaua de centură a Buzăului.
Comentarii