19 [IAN 15] ECONOMIC Buzau
Luni, 19 ianuarie 2015

Peste 70 de sate din judeţ cuprinse în proiectul Ro-NET

Adrian Crăciun alte articole de Adrian Crăciun
0 voturi 2858 vizualizari 1 comentariu adriancraciun@sansanews.ro

Până la sfârşitul anului, 783 de localităţi din România vor fi conectate la Internet, în cadrul proiectului “Ro-NET: Construirea unei infrastructuri naţionale de broadband în zonele defavorizate, prin utilizarea fondurilor structurale”.

Potrivit Ministerului pentru Societatea Informaţională,  proiectul este cofinanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională și are o valoare totală de 377.838.279,59 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă (FEDR) este de 252.281.871,95 lei. Derulat pe parcursul a unsprezece luni, proiectul vizează construirea unei infrastructuri naţionale de comunicaţii de bandă largă în scopul furnizării de servicii de comunicaţii electronice în zone rurale defavorizate, care, în acest moment, nu au acoperire pentru servicii de internet de mare viteză.

RO-NET va acoperi 783 din cele 2.268 de localităţi identificate în urma unui studiu de fezabilitate ca „zone albe”, în care operatorii nu aveau planuri să investească. Proiectul va contribui la reducerea decalajului digital dintre zonele urban şi rural, aducând internetul în bandă largă mai aproape de aproximativ 130.000 de gospodării cu circa 400.000 de locuitori, în jur de 8.500 de întreprinderi şi 2.800 de instituţii publice. Din judeţul nostru, peste 70 de sate sunt pe lista de „zone albe” pentru internetul de mare viteză. Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a realizat încă de anul trecut, la solicitarea MADR o listă a „zonelor albe”, respectiv a localităților din România situate în spaţiul rural în care nu se furnizează servicii de comunicaţii electronice în bandă largă la punct fix potrivit caracteristicilor tehnice mai sus indicate. Potrivit listei publicate de autorităţi, din judeţul nostru sînt nu mai puţin de 71 de sate fără  internet de mare viteză. Cele mai multe sate sînt în comuna Cozieni,  cu 14 sate fără infrastructura de broadband, urmată de Mînzăleşti, cu şapte sate, Căneşti – şase, Scorţoasa şi Lopătari – cu cîte cinci fiecare, şi Pardoşi,  cu patru. De asemenea, cîte trei sate fără internet de mare viteză sînt în comunele Vintilă Vodă,  Tisău, Pîrscov şi Amaru, cîte două sate în Săruleşti şi Gura Teghii, iar cîte un sat din Beceni, Bisoca, Breaza, Bozioru, Buda, Mărgăriteşti, Padina, Podgoria, Ţinteşti şi Zărneşti.

Noua reţea de distribuţie va avea aproximativ 4.843 km. Cei doi operatori desemnaţi să implementeze proiectul în urma licitaţiei organizate de MSI, Telekom Communications şi Telekom Mobile, vor finaliza implementarea infrastructurii de tip backhaul în cadrul perioadei eligibile a programului de finanţare care se încheie la 31.12.2015. Potrivit contractului, MSI a concesionat companiilor câştigătoare dreptul de utilizare a infrastructurii construite, pentru o perioadă de 18 ani. În acest interval, cele două companii vor asigura, de asemenea operarea şi mentenanţa infrastucturii. Infrastuctura va rămâne în proprietate publică şi va fi disponibilă la nivel wholesale pentru orice operator interesat să furnizeze servicii de internet broadband pentru utilizatorii finali.Etichete: cuprinse |  judeţ |  Peste |  proiectul
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Mihai
21 ianuarie 2015
A castigat fostul romtelecom care in comuna Tisau cel putin are fire inadite si acoperite cu sticle de plastic pe stalpi.


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU