23 [AUG 17] ECONOMIC Buzau
Miercuri, 23 august 2017

PARADOX Recolte bune,fermieri saraci

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
0 voturi 2475 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

Agricultorii au obținut producții mai bune decît anul trecut, în special la grîu, dar prețurile cu care și-au vîndut cerealele au fost foarte mici


Fermierii au încheiat recoltatul cerealelor însămînţate în toamna anului trecut. La Buzău, hambarele sînt pline ochi, semn că anul agricol a fost bogat, iar statisticile specialiştilor de la Direcţia Agricolă confirmă acest lucru.        
Agricultorii au obținut producții mai bune chiar și decît anul trecut, iar cele mai bune recolte au fost la grîu. "Putem spune că sîntem pe plus, zic eu, un plus substanţial. De exemplu, la grîu, de pe o suprafaţă de 53 850 de hectare s-a recoltat 255 000 de kilograme. La rapiţă de toamnă din 29 550 de hectare s-au recoltat aproximativ 84 000 de kilograme", a declarat  directorul Direcției Agricole Buzău, Cosmin Florea.  
Cu hambarele pline, fermierii se plîng însă că au buzunarele goale. Și asta pentru că prețurile cu care și-au vîndut cerealele au fost foarte mici în comparație cu ceea ce și-ar fi dorit. Cauza este calitatea slabă semințelor.  

"Anul acesta, fiind un an ploios, grînele au suferit aşa-zisa spălare care pierde din calităţile de panificaţie. Dar, oricum, grînele au fost bune, preţurile au fost foarte slabe. La grîu, de exemplu preţul a fost, în jur de 57 -58-59 de bani", spune Valeriu Călin, fermier din județul Buzău.

Hibrizi din import

Pe de altă parte, specialiştii atrag atenţia asupra faptului că, din dorinţa de a realiza producţii cît mai mari, tot mai mulţi agricultori renunţă la soiurile româneşti şi cultivă hibrizi din import. Aceştia sînt productivi şi le umplu hambarele, dar grîul e de o calitate mult mai slabă decît în cazul soiurilor româneşti. Acum speranţele fermierilor se îndreaptă spre recoltele de floarea-soarelui şi porumb, unde se anunţă deja producţii bune. Recoltatul va începe în cel mult zece zile.Etichete: fermieri |  PARADOX |  Recolte |  saraci
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU