13 [IAN 15] ECONOMIC Buzau
Marţi, 13 ianuarie 2015

Pagube la culturile de rapiţă şi grâu din cauza gerului

Adrian Crăciun alte articole de Adrian Crăciun
0 voturi 1974 vizualizari 0 comentarii adriancraciun@sansanews.ro

Început dificil de an pentru agricultori, gerul înregistrat timp de mai multe zile punând multe semne de întrebare chiar şi agricultorilor cu experienţă. Principala problemă care îi frământă pe agricultori este legată de temperaturile de minus 18 -20 sau chiar şi sub această valoare înregistrate în mai multe valuri, cele mai geroase zile fiind înregistrate săptămâna trecută.

În condiţiile în care temperaturile au scăzut mult sub pragul obişnuit, iar terenurile nu au fost acoperite cu un strat gros de zăpadă care să apere culturile, agricultorii ar putea înregistra pagube semnificative anul acesta. Nu doar culturile agricole de toamnă riscă să fie afectate puternic de vremea neprielnică. Astfel, gerul neobişnuit şi vântul puternic ar putea strica planurile pomicultorilor şi cultivatorilor de viţă de vie.

Este greu pentru agricultori după ce două valuri de ger năsprasnic s-au abătut asupra Câmpiei Buzăului. De asemenea, vântul a bătut cu putere şi a amplificat efectele temperaturilor scăzute, iar plapuma de zăpadă care ar fi trebuit să apere culturile de ger a fost înlăturată pe zone întregi. Potrivit specialiştilor, în judeţul Buzău, circa 70 la sută din terenuri au fost lipsite de stratul de zăpadă care ar fi trebuit să protejeze culturile de frig. Cele mai afectate sunt zonele de cîmpie ale judeţului dar şi localităţile aflate la limită cu judeţele Brăila, Ialomiţa, Prahova şi sectorul agricol Ilfov. “Au fost temperaturi de minus 17, minus 18 grade şi în mare parte ca urmare a lipsei zăpezii  aceste temperaturi au avut efecte negative asupra culturilor de toamnă. Mă refer în special la rapiţă, dar şi la orzoaică de toamnă şi grâu. Gerul nu ar fi fost o problemă, dar faptul că zăpada nu a acoperit uniform pământul a fost o adevărată problemă. Evaluări exacte se vor face la reluarea vegetaţiei, dar cu siguranţă gerul va lăsa urme pentru că în multe zone din judeţ se vede câmpul neacoperit de zăpadă”, a declarat pentru Focus TV Cosmin Florea, director Direcţia Agricolă Buzău.

La finalul anului trecut, în campania agricolă de toamnă, în judeţ au fost înfiinţate cca. 55.000 de hectare de culture de grâu şi cca. 9.500 de hectare de rapiţă. Dintre acestea, o parte din culturile de rapiţă, sunt deja afectate într-o proporţie semnificativă. De asemenea, efectele gerului şi viscolului vor fi resimţite şi de grâu. Plantele aflate în vegetaţie au îngheţat, astfel că pagubele pe care le-ar putea suferi agricultorii ar putea fi importante.Etichete: cauza |  culturile |  gerului |  Pagube |  rapiţă
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU