08 [AUG 13] ECONOMIC Buzau
Joi, 08 august 2013

Noi biruri de la 1 ianuarie

Anda Georgescu alte articole de Anda Georgescu
0 voturi 1398 vizualizari 1 comentariu andageorgescu@sansanews.ro

Noi biruri pentru români. 

Scrisoarea de intenţie pe care Guvernul o va trimite Fondului Monetar Internaţional în contextul încheierii unui nou acord de timp preventiv ascunde o serie de noi taxe şi impozite care vor intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2014. 

Reducerea taxei pe valoare adăugată la pâine la 9%, primită cu mare bucurie de români, a atras după sine creşterea accizelor la băuturile alcoolice şi la produsele de lux, printre care blănurile, maşinile cu motor de peste 3 mii de centimetri cubi, iahturile, bijuteriile, ceasurile de lux şi anumite tipuri de armament. 

Autorităţile nu se opresc aici şi impun taxe şi impozite şi în alte domenii. Guvernul nu va mai oferi anul acesta garanţii pentru creditele oferite întreprinderilor mici şi mijlocii sau garanţii pentru contractele încheiate între societăţile de stat şi cele private. Şi persoanele fizice autorizate sau cele care obţin venituri din drepturi de autor vor trebui să plătească impozite. O primă reacţie a venit din partea unor mari actori ai scenei teatrului românesc. Alexandru Arşinel şi Stela Popescu sunt de părere că valorile intelectuale vor fi date la o parte. 

Printre măsurile pe care Guvernul s-a angajat în faţa FMI să le implementeze se numără şi revizuirea sistemului de taxare a proprietăţilor, dar şi taxarea suplimentară a veniturilor obţinute din chirii.

Cele mai multe măriri de taxe îi vizează pe proprietarii de locuinţe, mai ales pe aceia care îşi desfăşoară afacerile acasă. Spre exemplu, proprietarii care o afacere deschisă în propria locuinţă ar putea plăti un impozit de până la 10 ori mai mare faţă de cel actual. Şi asta indiferent dacă imobilul este inregistrat pe persoană fizică, pentru că, de acum va conta doar destinaţia utilizării locuinţei. Iar vestea introducerii acestor noi taxe a produs nemulţumire atât în rândul propiretarilor, cât şi al reprezentanţilor din domeniul imobiliar. 

De asemenea, proprietarii de imobile închiriate ar putea plăti, pe lângă impozit, şi contribuţii la asigurările sociale din banii primiţi de la chiriaşi. Iar acest lucru a stârnit numeroase controverse. 

O altă măsură impusă de FMI este ca bărbaţii cu o situaţie financiară bună, dar cu soţii casnice, să le plătească acestora contribuţiile la pensii şi la asigurările sociale.

Iar lista lungă de taxe noi continuă. Sunt pregătite taxe şi în domeniul agriculturii, pisciculturii sau al silviculturii. Toate aceste noi taxe şi impozite au fost dispuse de Fondul Monetar Internaţional în vederea încheierii cu statul român a unui nou acord de tip preventiv. Guvernul ar urma să dispună de la FMI, în următorii doi ani,  de un împrumut în cuantum de 4 miliarde de euro.  


Etichete: 1 ianuarie |  Biruri |  Majorari |  Taxe |  Impoyite
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

codrutz
08 august 2013
Multumim din inima, noi votantii USL, pentru punerea impecabila in practica a promisiunilor lor.


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU