06 [IUN 13] ECONOMIC Buzau
Joi, 06 iunie 2013

LacertA Winery din Finţeşti, investiţii de 8,5 milioane de euro

Adrian Constantin alte articole de Adrian Constantin
0 voturi 2325 vizualizari 0 comentarii adrianconstantin@sansanews.ro

La compania cu capital austriac muncesc 40 de oameni permanent şi 15 sezonieri în perioadele de vîrf

LacertA Winery, unul dintre cei mai importanţi producători de vinuri de pe piaţa românească, s-a numărat printre câştigătorii concursului International Wine Contest Bucharest (IWCB) 2013, desfăşurat sub tutela Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului. 

În spatele acestui succes sunt însă investiţii de ordinul a peste opt milioane de euro, precum  şi munca şi priceperea unui colectiv de specialişti ai companiei. 

Astfel, chiar dacă compania este cu capital austriac, buzoienii se pot lăuda cu vinuri medaliate cu aur şi argint la concursurile de specialitate, vinurile produse la Finţeşti numărându-se printre 'abonaţii' la premii la competiţiile de specialitate. 

De altfel, calitatea produselor este obiectivul principal al specialiştilor companiei, în final vinurile îndeplinind condiţiile celor mai pretenţioşi consumatori. 

Pentru aceasta, fiecare etapă de producţie respectă anumite tehnici de producţie,  sloganul companiei punând materia primă pe primul loc: 'Avînd cei mai buni struguri la dispoziţie, înseamnă mai puţină muncă în pivniţă'. 

Totodată, reprezentanţii companiei sunt mândri de faptul că vinurile obţinute de-a lungul paralelei 45, paralela pe care se poziţionează şi podgoria Dealu Mare, alături de zone precum Bordeaux, Saint-Emilion şi Toscana, sunt recunoscute pentru gustul bogat, complex şi catifelat.

Cameră de degustare la înălţime

Cu o suprafaţă de 82 de hectare în localitatea Finţeşti, LacertA Winery reprezintă un proiect lansat de un grup de investitori austrieci în urma unei investiţii iniţiale de 7 milioane de euro, care după zece ani de activitate a ajuns la 8,5 milioane de euro. 

Pentru cine n-a fost niciodată la Finţeşti şi se apropie de domeniile companiei, clădirele construite seamănă mai degrabă cu turnul de control al unui aeroport, LacertA Winery deţinând una dintre cele mai moderne facilităţi de degustare a vinului din România. 

Când ajungi la faţa locului ing. Mihai Baniţă, unul dintre specialiştii Lacerta Winery, explică tot ce înseamnă munca într-o companie care face şi viticultură şi vinificaţie, ce fel de butoaie din lemn se folosesc şi se testează pentru a se obţine vinurile de calitate, vinurile fiind maturate exclusiv în butoaie barrique din esenţe de stejar de cea mai bună calitate, provenind din Franţa, SUA, Rusia, Ungaria sau România. 

Tot de la ing. Mihai Baniţă aflăm cum se face producţia, prin folosirea unei tehnici de vinificare modernă, bazată pe principiul gravitaţional, limitându-se astfel nevoia folosirii pompelor. Ulterior, la finalul unui tur al  complexului de la Finţeşti pe fluxul activităţilor de producţie şi de stocare, ajungi în camera de degustare a vinului, la 'turnul de control' pe care îl credeai de pe drum, îţi dai seama că este vorba de o terasă de unde poţi vedea toată plantaţia de vie de unde se obţin vinurile.
 
Abonaţi la medalii

În acest an, ing. Mihai Baniţă este mîndru de noul premiu obţinut, în opinia sa acest premiu fiind recunoaşterea calităţii vinurilor şi a muncii echipei Lacerta. 

'Am obţinut cu un vin Merlot recolta 2011 o medalie de argint, o medalie într-un concurs internaţional sub patronajul Organizaţiei Internationale a Viei şi Vinului, fiind încununarea muncii colectivului Lacerta. La compania noastră muncesc 25 de oameni permanent  pe viticultură, 18 persoane pe cramă, marketind şi vînzări, plus 10-15 sezonieri în perioadele de vîrf, ceea ce pentru un sat ca Finţeşti este un lucru important, un plus economic', ne-a declarat ing. Mihai Baniţă, din cadrul Lacerta Winery. 

Pînă în prezent, sortimentele de vin LacertA au cîştigat peste zece medalii de aur la degustarile de la Saloanele Internaţionale de vinuri. 

În editia de anul trecut a Premiilor de Excelenţă, vinurile LacertA au primit două medalii de aur, iar în topul producătorilor români în 2011, producatorul buzoian a ocupat poziţia a treia, la nivel naţional. Etichete: Finţeşti  |  Winery |  LacertA
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU