28 [OCT 14] ECONOMIC Buzau
Marţi, 28 octombrie 2014

Inspecţii, verificări încrucişate, sesizări penale: sute de milioane de lei în plus la buget

Adrian Crăciun alte articole de Adrian Crăciun
0 voturi 1453 vizualizari 0 comentarii adriancraciun@sansanews.ro

Peste 1.300 de operatori economici, verificaţi în primele nouă luni, în acţiunile întreprinse Fiscul buzoian colaborând cu Poliţia şi funcţionarii ITM şi OPC
 
Documente contabile ascunse, cheltuieli înregistrate, dar care nu au la baza operaţiuni reale, sau venituri realizate dar “uitate” la înregistrarea în contabilitate. Fie că sunt simple persoane fizice, fie că sunt societăţi comerciale, tentaţia multor operatori economici de a da mai puţini bani la stat este cam aceeaşi. O dovedesc acţiunile de control făcute de Fisc în ultima perioadă. Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Buzău a făcut bilanţul acţiunilor întreprinse în perioada ianurie-septembrie 2014 pentru prevenirea şi combaterea actelor şi faptelor care au ca efect evaziunea fiscală, inspecţiile, controalele încrucişate şi acţiunile penale având ca efect stabilirea unei sume totale de 637.443.000 lei în plus de plătit la bugetul de stat. Potrivit unui comunicat al instituţiei, în primele 9 luni ale anului  s-au  efectuat  acţiuni de control la un număr de 1.342 operatori economici, din care 1.136 la persoane juridice (681 inspecţii fiscale, 56 controale încrucişate, 365 controale inopinate şi 34 cercetări la faţa locului), prcum şi 206 acţiuni de control la persoane fizice ( 154 inspecţii fiscale, 2 controale încrucişate, 41 controale inopinate şi 9 cercetări la faţa locului).

 
Potrivit sursei citate, inspecţiile fiscale s-au efectuat la societăţi cu risc fiscal ridicat, ţinând cont de  informaţiile deţinute în baza de date a A.J.F.P. Buzău ( neconcordanţe privind declaraţia informativă 394, tranzacţii cu firme inactive, debite restante faţă de bugetul general consolidat, depunerea cu întârziere sau nedepunerea declaraţiilor şi deconturilor de TVA). De asemenea, au fost făcute verificări la societăţile care îşi desfăşoară activitatea în domenii cu risc ridicat: tranzacţii intracomunitare, agricultură, transporturi, construcţii, exploatarea şi prelucrarea materialului lemnos şi  alimentaţie publică. S-au efectuat acţiuni de control inopinat şi au fost aplicate 169 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 633.000 lei.

Agricultura şi exploaterea lemnului, domenii cu probleme
Potrivit comunicatului semnat de Petruş Octavian Cîrcei, şeful Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Buzău, pentru reducerea fenomeniului evazionist s-a realizat o colaborare permanentă cu alte instituţii de stat, cum ar fi Poliţie, organe de cercetare penală sau Inspectoratul Teritorial de Muncă şi OPC. Astfel, în colaborare cu I.P.J. Buzău, în cursul anului s-au efectuat 10 inspecţii fiscale şi 5 controale inopinate, în domenii cu risc fiscal ridicat, cum ar fi agricultura, exploaterea şi prelucrarea materialului lemnos, achiziţii intracomunitare de bunuri.
 

În zona Râmnicu Sărat-Râmnicelu s-a identificat un grup de persoane, parte din ele afiliate, care desfăşurau activităţi de comerţ cu legume fructe (usturoi, ceapă, arpagic, cartofi) achiziţionate din spaţiul intracomunitar, la preţuri mult subevaluate (în medie de aproximativ 12 ori mai mici), în acest grup fiind persoane juridice, persoane fizice autorizate precum şi persoane fizice care deţin certificat de producător. Pe parcursul inspecţiilor fiscale persoanele supuse verificărilor tergiversau prezentarea actelor sau prezentau documente contabile cu date eronate făcând dificilă identificarea tranzacţiilor. S-a mai constatat că nu erau recunoscute şi nu erau evidenţiate în contabilitate operaţiuni economice desfăşurate în cadrul activităţii în grup, care evident nici nu erau declarate. De asemenea, erau folosite anumite persoane împuternicite care efectuau operaţiuni economice în numele mai multor operatori de pe lanţul tranzactional, iar o mare parte din produsele comercializate ajungeau în sfera nefiscalizată.
      
Pentru stabilirea corectă a bazelor de impozitare precum şi pentru evitarea situaţiilor unor reverificări ulterioare, ca urmare a apariţiei de noi informaţii, a fost solicitat şi acordat sprijinul şi colaborarea organelor de cercetare penală. Astfel, în cursul anului s-au efectuat inspecţii fiscale la 9 agenţi economici persoane juridice, unde s-au stabilit sume suplimentare care totalizează 6.657.782 lei (5.250.740 lei obligaţii principale,  1.392.742 lei accesorii stabilite, 14.300 lei  amenzi, 5 sesizări penale cu un  prejudiciu de 2.233.662 lei). De asemenea, în cazul a 14 agenti economici persoane fizice, s-au stabilit sume suplimentare  totale de 7.480.467 lei. Tot în primele nouă luni au fost înaintate organelor de urmărire penală pentru continuarea cercetărilor 48 de acte de control cu sesizări penale aferente, cu un prejudiciu total stabilit în cuantum de 381.431.000 lei. Întrucât cu ocazia inspecţiilor fiscale efectuate s-au identificat cazuri în care exista pericolul ca debitorul să se sustragă de la plata obligaţiilor fiscale sau să-şi risipească patrimoniul, îngreunând colectarea debitelor constatate suplimentar, s-au instituit măsuri asiguratorii în cuantum de 84.673.000 lei la un număr de 46 persoane juridice.Etichete: încrucişate |  buget |  Inspecţii |  milioane |  penale |  sesizări |  verificări
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU