07 [IAN 14] ECONOMIC Buzau
Marţi, 07 ianuarie 2014

Începe recensămîntul exploataţiilor agricole pentru Eurostat

Adrian Constantin alte articole de Adrian Constantin
0 voturi 1416 vizualizari 0 comentarii adrianconstantin@sansanews.ro

Institutul Naţional de Statistică va derula ancheta în perioada 10 ianuarie – 10 februarie 2014

Anul 2014 vine pentru fermierii din zootehnie şi agricultori cu un recensămînt, la o săptămînă după Sărbătorile de iarnă, urmînd a fi adunate date despre gospodăriile populaţiei şi despre exploataţiile agricole cu personalitate juridică. Potrivit Institutului Naţional de Statistică culegerea datelor în teren se va efectua în perioada 10 ianuarie – 10 februarie 2014. În acest interval, operatorii specializaţi vor vizita gospodăriile populaţiei şi exploataţiile agricole cu personalitate juridică. Operatorii vor culege date despre modul de utilizare a terenului, irigaţiile, efectivele de animale, maşinile şi echipamentele agricole, agricultura ecologică, dezvoltarea rurală, persoanele care au lucrat în agricultură, precum şi cu referire la alte activităţi aducătoare de venituri.

Eşantion de 11.000 de exploataţii agricole

La Buzău, ancheta are ca obiectiv obţinerea de date de la un eşantion de 11.000 de exploataţii agricole. În ceea ce priveşte completarea formularelor, pentru fermele autorizate lucrurile nu vor fi foarte complicate, şefii de ferme  urmînd să-şi completeze singuri documentele, în timp ce în cazul micilor fermieri selectaţi în eşantionul de anchetă datele vor fi înregistrate de operatorii de interviu. "La nivelul judeţului Buzău, avem un eşantion de 11.000 de exploataţii agricole, din care 800 sînt cu personalitate juridică. La aceste unităţi cu personalitate juridică înregistrarea se face prin autorecenzare, deci completare de către şeful exploataţiei agricole a formularului, la societăţile fără personalitate juridică, la gospodăriile populaţiei va merge personalul special angrenat în aceste activităţi", ne-a declarat Cornelia Gembaşu, directorul Direcţiei Judeţene de Statistică Buzău.

Colaborare cu primăriile din teritoriu

În pregătirea, organizarea şi coordonarea lucrărilor privind ancheta structurală în agricultură, reprezentanţii Direcţiei Judeţene de Statistică Buzău mizează pe o colaborare cu funcţionarii primăriilor din teritoriu. "Ideea aceasta este de bază, să colaborăm, întrucît dumnealor cunosc cel mai bine situaţia din localităţile unde domiciliază. Mai mult decît atît, sînt şi persoane care sînt bine-primite de către locuitori", ne-a declarat Cornelia Gembaşu, directorul Direcţiei Judeţene de Statistică Buzău.

Amenzi între 10.000 şi 100.000 de lei în caz de refuz

Persoanele fizice şi juridice sînt obligate să furnizeze datele şi informaţiile solicitate. În cazul în care refuză, vor primi o amendă între 10.000 şi 100.000 de lei. Datele individuale înscrise în formulare sînt confidenţiale şi vor fi utilizate numai în scopuri statistice. Pentru fermieri, corectitudinea datelor (despre suprafaţa agricolă utilizată, numărul de animale, despre suprafeţele pe care fac  irigaţii sau agricultură ecologică etc.) declarate "colindătorilor" care fac cercetarea statistică este foarte importantă. Astfel, în baza rezultatelor finale care vor fi transmise la Eurostat în luna decembrie 2014, se va face actualizarea Registrului Statistic al Exploataţiilor Agricole, iar reprezentanţii forurilor europene vor stabili ce politici agricole vor fi aplicate în următorii ani şi de ce formule de sprijin au nevoie agricultorii.
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU