14 [AUG 13] ECONOMIC Buzau
Miercuri, 14 august 2013

Fondul mutual, o nouă găselniţă a Ministerului Agriculturii

Florin Zafiu alte articole de Florin Zafiu
0 voturi 1271 vizualizari 0 comentarii florinzafiu@sansanews.ro

Se pot pune la adăpost de riscuri naturale! Contra unor sume, plătite fondurilor mutuale, agricultorii ar putea să fie despăgubiţi în cazul în care culturile sunt afectate de grindină, secetă ori dăunători. O idee bună spun fermierii care însă ar dori să nu plătească prea mult. 

Fondul mutual este noua găselniţă a Ministerului Agriculturii, prin care se încearcă atragerea fermierilor în asociaţii. 

Pentru a înfiinţa un fond mutual o astfel de asociaţie ar trebui să reunească terenuri agricole care însumate să aibă  o suprafaţă totală de 30% din suprafaţa arabilă a Romîniei. 

Ce aduce nou un astfel de fond mutual? 

Despăgubirile acordate prin acest sistem ar veni să compenseze lipsurile prevăzute de asigurarea pe care o plătesc în prezent agricultorii. Calculul compensaţiei financiare va avea la bază pierderea de venit, în speţă numărul animalelor şi suprafeţele de tren afectate.  

Fiecare va suporta în funcţie de suprafaţa pe care o are sau animalele pe care le deţin, acestea vor fi stabilite ulterior. 

La nivel de ţară vor fi înfiinţate mai multe fonduri, de preferat nu multe pentru că puterea lor ar fi mai mică.
Regula după care se acordă despăgubiri e foarte clară. Compensatiile financiare vor ajunge la membrii fondului a căror producţie, pe culturi sau specii de animale a fost diminuată, într-un an, cu un procent mai mare de 30%, faţă de producţia medie realizată de acesta în trei ani anteriori consecutivi.Ce spun fermierii buzoieni despre aceste fonduri. 

Fondul de asigurări va fi constituit din 65% contribuţie naţională şi europeană şi 35% din cotizaţia membrilor. 


Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU