02 [SEP 14] ECONOMIC Buzau
Marţi, 02 septembrie 2014

Fermele agricole ocupă întreg judeţul

Adrian Crăciun alte articole de Adrian Crăciun
0 voturi 1877 vizualizari 0 comentarii adriancraciun@sansanews.ro

Agricultura începe să fie privită ca o afacere de tot mai mulţi fermieri.

De la 272.650 ha pentru care au fost acordate plăţi în 2012, APIA a primit solicitări pentru 276 875 ha în acest an

Agricultura tinde să devină o superafacere cu subvenţii de milioane de euro pe an, în ultimii doi ani fermele agricole buzoiene ajungînd să-şi extindă exploataţiile cu peste 4.200 ha. În acest an, 23.753 de fermieri buzoieni şi-au completat şi depus cererile de sprijin pe suprafaţă. Potrivit datelor furnizate de reprezentanţii Centrului Judeţean Buzău al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), cererile depuse au fost făcute pentru o suprafaţă totală de 276.875,5 hectare. De asemenea, Claudia Stelea, directorul  Centrului Judeţean APIA Buzău, a precizat că faţă de anul trecut au fost depuse mai puţine cereri (24.837 de solicitări în 2013). De asemenea, directorul APIA Buzău a precizat că în 2013 suprafaţa totală pentru care s-au solicitat subvenţii a fost de 275.965 de hectare de teren.

Dacă faţă de anul trecut suprafaţă agricolă exploatată în acest an a crescut cu mai puţin de 1.000 de hectare, comparabil cu cererile din 2012, suprafaţa solicitată în acest an a crescut cu 4.225 de hectare ( 272.650 de hectare solicitări în 2012). Pe lîngă creşterea suprafeţei exploatate agricol, în tot acest interval  numărul de solicitanţi ai plăţilor pe suprafaţă s-a redus, reprezentanţii Centrului Judeţean Buzău al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură explicînd că există o tendinţă de formare a fermelor mari. De asemenea, chiar şi pentru o parte dintre micii agricultori, proprietari a cîteva hectare,  există orientarea cumpărării a unor suprafeţe de teren pentru a ajunge la ferme cu suprafeţe cuprinse între cinci şi zece hectare de teren.
  

Tendinţa de extindere a exploataţiilor ar putea continua, pe fondul intenţiei de finanţare a realizării situaţiei cadastrale în mediul rural. De asemenea, în prezent reprezentanţii executivului au adoptat o Ordonanță de urgență pentru a veni în sprijinul fermierilor, prin uniformizarea și simplificarea procedurilor administrative legate de alcătuirea documentațiilor necesare în procesul de accesare a fondurilor comunitare alocate prin Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Prin actul normativ se urmărește ca, la stabilirea cadrului general de acordare a plăților directe în agricultură, în conformitate cu mecanismele prevăzute de legislația europeană, documentația solicitată producătorilor agricoli să fie simplificată în scopul facilitării procesului de accesare a fondurilor europene destinate agriculturii, gestionate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Măsura vizează reducerea birocrației în ceea ce privește procedura de gestionare a schemei de plată unică pe suprafață și de efectuare a plăților, prin înlocuirea documentelor pentru dovedirea dreptului real de folosință cu cele care justifică utilizarea legală a suprafețelor de teren destinate producției agricole. Pînă în prezent, potrivit datelor furnizate de reprezentanţii APIA Buzău, cele mai multe probleme au fost întîmpinate de fermierii din localităţile unde nu au fost eliberate toate titlurile de proprietate, precum şi în cazurile unor fermieri care nu efectuaseră dezbaterea unor terenuri moştenite de la părinţi.Etichete: agricole |  extins |  Fermele |  ultimii
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU