10 [FEB 15] ECONOMIC Buzau
Marţi, 10 februarie 2015

Falimentul învăţământului profesional îi afectează pe industriaşi

Adrian Crăciun alte articole de Adrian Crăciun
0 voturi 1840 vizualizari 0 comentarii adriancraciun@sansanews.ro

„Cei 25 de ani de învăţământ postrevoluţionar au terminat învăţământul profesional”, spune Traian Pândaru, de la Fermit Rm. Sărat

Reprezentanţii mediului privat fac un apel disperat către cei care se ocupă de reformele din învăţământ să „reinventeze”  învăţământul profesional, pentru că nu mai găsesc pe piaţa muncii meseriaşii de care au nevoie. Poziţia tranşantă privind eşecul pregătirii tinerilor în meseriile cerute de industriaşi a fost exprimată cât se poate de direct şi de clar în timpul întâlnirii cu ministrul Economiei, Mihai Tudose, de la sfârşitul săptămânii trecute. Problema lipsei de meseriaşi şi necesitatea susţinerii înfiinţării de locuri de muncă prin sprijinirea industriei au fost subiecte deschise de Constantin Toma, reprezentantul Grup Romet Buzău, şi de Traian Pândaru, de la Fermit Rm. Sărat, care au explicat că tinerii bine pregătiţi sunt tot mai tentaţi să plece în străinătate, în timp ce companiile industriale din ţară nu mai au cu cine lucra, pentru că nu mai găsesc absolvenţi de şcoală profesională în meseriile de care au nevoie.

Deficienţele din învăţământ au efecte dezastruoase pentru activitatea din industrie. Oamenii de afaceri se plâng că nu mai găsesc meseriaşi pe piaţa muncii, fiind nevoiţi să apeleze la pensionari pentru a-şi desfăşura activitatea. Trista realitate a fost prezentată ministrului Economiei, Mihai Tudose, prezent joi la Buzău unde a vizitat firmele din Zona Industrială şi a avut o întâlnire cu oamenii de afaceri buzoieni. „Suntem vechi în industrie, dar nu mai avem cu cine lucra. Cei 25 de ani de învăţământ postrevoluţionar au terminat învăţământul profesional şi învăţământul de bază. Nu avem un strungar, nu avem un electrician, nu găsim. Eu dacă nu m-aş ruga de pensionari nu aş avea cu cine să lucrez. Avem şomeri cu studii superioare. Când fac angajări îi rog să scrie cererea de angajare de mână. Nu ştiu să scrie româneşte”, spune Traian Pândaru, de la Fermit Rm. Sărat.
 
O altă problemă semnalată de oamenii de afaceri o reprezintă lipsa de facilităţi pentru producătorii din industrie. Mai exact, reprezentanţii mediului de afaceri spun că scumpirile la utilităţi le afectează activitatea, ajungând să le pună serioase piedici în lupta cu concurenţa firmelor din străinătate. „Toată lumea întreabă cu ce costuri produci. Păi cu ce costuri să produci: energia se scumpeşte, gazele se scumpesc, apa se scumpeşte, meteoricul se scumpeşte. Când tragi linie la costuri, spune: Domnule, nu eşti competitiv şi nu putem lucra în parteneriat”,  a declarat Traian Pândaru, de la Fermit Rm. Sărat.

La rândul său, reprezentantul Agrana, Cătălin Limbidis, s-a arătat nemulţumit de faptul că autorităţile au scumpit imputurile. „Guvernele au mărit imputurile, asta a omorât toată industria. La multinaţionale viaţa nu e atât de simplă precum pare. E concurenţă cu alte multinaţionale şi e o concurenţă şi în cadrul grupului, unde să atragi investiţia. Iar costurile noastre de producţia sunt mai mari decât în Cehia, Slovacia şi Ungaria datorită energiei”, a declarat Cătălin Limbidis, reprezentantul Agrana  considerând că din cauza costurilor există riscul unor relocări ale unor unităţi de producţie multinaţionale. „Decizia de închidere a unui loc de producţie într-o multinaţională durează 10 minute”, a concluzionat reprezentantul Agrana.Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU